Još važnije, taj bi dan, bar simbolički, trebao pod povećalo staviti položaj žena u društvu, naglasiti važnost ravnopravnosti i upozoriti na sve situacije i područja u kojima smo od te ravnopravnosti još daleko

Sretan vam Međunarodni dan žena!

VIŠE IZ RUBRIKE

    Danas  se po 110. put obilježava Međunarodni dan žena. Sve je počelo kao poziv na jednakost i borba za pravo glasa, a ove se godine taj dan obilježava pod sloganom #Izaberi izazov.

    Tim povodom žene diljem svijeta iznijele su svoje želje za 2021. - poštovanje, jednakost, nenasilje, kraj pandemije, povratak u školske klupe, bolja mogućnost zaposlenja.

    Međunarodni dan žena slavi ekonomska, politička i društvena dostignuća žena. Još važnije, taj bi dan, bar simbolički, trebao pod povećalo staviti položaj žena u društvu, naglasiti važnost ravnopravnosti i upozoriti na sve situacije i područja u kojima smo od te ravnopravnosti još daleko.

    Povodom obilježavanja ovogodišnjeg Međunarodnog dana žena Europski parlament naglašava njihovu ključnu ulogu tijekom koronakrize.

    Žene su predvodnice u borbi protiv pandemije koronavirusa, među ostalim i zato što prevladavaju u zdravstvenom sektoru. Mnoge su također teško pogođene jer su na nesigurnim radnim mjestima koja su nestala ili su se promijenila zbog krize. Osim toga, stalna ograničenja kretanja dovela su do porasta nasilja u obitelji. Parlament je pozvao na rješavanje tih nejednakosti.

    Prvi službeni međunarodni dan žena obilježen je 1911. godine i to na 19. ožujka u Švicarskoj, Austriji, Njemačkoj i Danskoj. Godinu dana ranije, u ljeto 1910. u Kopenhagenu je održana u sklopu Svjetskog kongresa socijalista održana druga međunarodna ženska konferencija.

    Na konferenciji je na prijedlog poznate njemačke socijalistice i teoretičarke Clare Zetkin jednoglasno izglasano obilježavanje dana na koji bi se slavila društvena, ekonomska, kulturna i politička dostignuća žena.

    No, dan žena obilježavao se i ranije. Socijalistička partija Sjedinjenih Država još je 1909. obilježila prvi Dan žena i to 28. veljače kako bi se obilježio štrajk radnica u tvornicama odjeće zbog iznimno loših uvjeta rada od godinu ranije. Ulicama New Yorka marširalo je 15-tak tisuća žena koje su zahtijevale ostvarenje društvenih i političkih prava.

    Do sredine sedamdesetih dan žena uglavnom je obilježavan u socijalističkim zemljama. U sklopu Međunarodne godine žene 1975. skupština Ujedinjenih naroda proglasila je 8. ožujka, datum koji se u međuvremenu ustalio kao datum obilježavanja Međunarodnog dana žena. Danas se dan obilježava širom svijeta, često simboličnim marševima i skupovima.

    2015. godine članice UN-a usvojile su agendu “50-50 do 2030”. Kampanju, čiji je krajnji cilj postizanje potpune rodne ravnopravnosti do 2030 godine, poduprlo je 40 zemalja.

    Cilj agende je da do 2030. svi dječaci i djevojčice imaju besplatno i jednako osnovno obrazovanje, zaustaviti sve oblike diskriminacije nad ženama svugdje, eliminirati sve oblike nasilja nad ženama u javnoj i privatnoj sferi i eliminirati sve štetne prakse poput prisilnih brakova i genitalnog sakaćenja.

    Na međunarodni dan žena svi se trebamo zavjetovati da ćemo učiniti sve što je u našoj moći da nadiđemo predrasude, podupremo uključivanje i aktivizam te promičemo jednakost spolova i osnaživanje žena, stoji u poruci generalnog tajnika UN-a Antonia Gutteresa.