Most ima određena prometna ograničenja, namijenjen je prvenstveno lokalnom prometu, pa pridržavanje istih osigurat će veću sigurnost u prometu ali i njegovu dugotrajnost, do izgradnje novog, koji je i dalje u planu, naglasio je gradonačelnik. Podsjetio je da je most zbog sigurnosti zatvoren prije dvije godine.

Most na Kupi ponovo spaja Veliku Jelsu i Hrnetić, od izgradnje novog ne odustaje se

VIŠE IZ RUBRIKE

    Završeni su radovi na sanaciji mosta Velika Jelsa – Hrnetić na  Kupi. Grad Karlovac u suradnji s Hrvatskom vojskom obnovio je most, koji je prošli tjedan pušten u promet samo za osobna vozila i pješake, dok je promet za kamione ograničen.

    Danas je na lokaciji mosta održana prigodna pressica, kojom je gradonačelnik Damir Mandić zahvalio prvenstveno stanovnicima MO Velike Jelse i GČ Drežnik-Hrnetić na strpljenju i razumijevanju, a Hrvatskoj vojsci na pomoći ali i  velikoj uštedi gradskog novca prilikom sanacije.

    Most ima određena prometna ograničenja, namijenjen je prvenstveno lokalnom prometu, pa pridržavanje istih osigurat će veću sigurnost u prometu ali i njegovu dugotrajnost, do izgradnje novog, koji je i dalje u planu, naglasio je gradonačelnik. Podsjetio je da je most zbog sigurnosti zatvoren prije dvije godine.

    -Isto tako, činjenica je da smo mi most pokušali riješiti i „za budućnost“, i kako to obično biva grad je osigurao sredstva, ali nakon javne nabave vrijednost mu je „otišla u nebesa“ pa je odlučeno da to u tom trenutku nije isplativo ulaganje pa smo krenuli drugim putem, a to je sanacija ili obnova postojećeg bailey mosta. Bez pomoći Hrvatske vojske teško da bi sanaciju mogli napraviti. Oni su i na tome sam im neizmjerno zahvalan, svojim znanjem, tehnikom i ljudstvom most sanirali i obnovili i na taj način gradskom proračunu uštedjeli 1,5 milijuna kuna, izjavio je Mandić.

    - Mi nismo odustali od ideje da na ovoj lokaciji jednog dana izgradimo pravi most, zato što i Velika Jelsa i Hrnetić i Drežnik u nekim budućim planovima razvoja grada Karlovca imaju značajnu ulogu i posebno mjesto. Tako da ćemo, kaže gradonačelnik,  čim uspijemo zatvoriti financijsku konstrukciju aktivirati prvotni naš plan. A to znači da ćemo u sljedećih pet do deset godina doći u situaciju da izgradnjom novog mosta podignemo životni standard mještana ovog mjesnog odbora i gradske četvrti na jedan viši nivo.

    Zapovjednik Hrvatske kopnene vojske, general-bojnik Siniša Jurković, zadovoljan što su radovi završeni u roku i skromno je dodao da je hrvatskoj vojsci uvijek na čast i ponos kad može pomagati hrvatskom narodu. Kažu da mostovi povezuju prostore i ljude pa je tako i u ovom slučaju. Čast mi je kaže Jurković, što smo svojim znanjem, iskustvom,  aktivnostima i radom pomogli spajanju i povezivanju stanovnika na obje obale Kupe.

    Podsjećamo, sanacija je započela u ožujku, a završena je prošli tjedan. Zahvaljujući pomoći Hrvatske vojske Grad Karlovac potrošio je oko 300 tisuća kuna, a to su troškovi materijala i podnica. Troškovi materijala za bojanje i ostalo su 45 tisuća kuna, a podnice koštaju 250 tisuća kuna, a postavljeno ih je originalnih 560. Ovaj most dužine je 147,2 metra, a širine 3,81 metar. S obje strane postavljena je signalizacija koja  ograničava prolaz kamionima. (rb)

    Foto: i.č.