KaKafe i Zvjezdano ljeto

Večeras u Tijesnoj ulici - "Dalmatinska kuhinja"

VIŠE IZ RUBRIKE

Hrana je umjetnost, sjećanje, ljubav.....

„Dalmatinska kuhinja“ Dike Marjanović Radica, knjiga koja je dostigla kultni status i postala kanon regionalne kuhinje....

Kazalište PlayDrama večeras gostuje u sklopu Zvjezdanog ljeta u Karlovcu s predstavom redatelja i dramaturga Hrvoja Korbara “DALMATINSKA KUHINJA”.

Igraju: Nadežda Perišić Radović / Vanda Boban Jurišić i Zdravko Vukelić. Početak je u 19 sati u Tijesnoj ulici.

U predstavi inspiriranoj antologijskom kuharicom Dike Marjanović-Radica kroz priču o pripremi jednog obroka redatelj Hrvoje Korbar je ispričao priču o obiteljskim odnosima, ponajprije odnosu majke i sina, priču o odrastanju, odvajanju i ponovnom spajanju.

Obiteljski ili kuhinjski stol prva je pozornica s kojom se susrećemo u životu. Njegovi dobro čuvani rituali, ustaljeni raspored sjedenja, stolnjaci, ubrusi, posuđe i servisi scenografija su koja se prenosi kroz generacije obitelji, pojedini zapleti se repetitivno odigravaju svake nedjelje, razgovori naizgled ne vode nikamo, uloge su nam unaprijed dodijeljene i od njih je teško pobjeći.

Glavni junak svakog objeda je brižno pripravljeno jelo, koje govori o nama, o našem identitetu, o našem odnosu prema životu, društvenom statusu, slici koju o sebi želimo stvoriti i njegovati. Hrana je umjetnost, hrana je sjećanje, hrana je ljubav.

Prva među njima je „Dalmatinska kuhinja“ Dike Marjanović Radica, knjiga koja je dostigla kultni status i postala kanon regionalne kuhinje, ali i mnogi drugi tekstovi o hrani, njezinoj povijesti, kulturi jedenja i njezinim neprestanim dinamičnim promjenama.

Jer hrana je, baš kao i identitet, dinamična, fluidna, nezaustavljiva.

„Kuhanje je umjetnost, slična kiparstvu, slikarstvu i muzici, samo ga treba prihvatiti s ljubavlju i zanosom“, stoji na početku Radičine knjige.  Dodat ćemo samo – i kazalištu. Jer uostalom, što razlikuje spremanje dobrog objeda od spremanja jedne dobre kazališne predstave?