Aquatika i Gradska knjižnica IGK

Klimatska kuharica - knjiga koja povezuje gastronomiju, znanost i osobnu odgovornost prema okolišu

VIŠE IZ RUBRIKE

Male promjene na tanjuru mogu imati veliki utjecaj na planet!

Radionica kuhanja - prijave obavezne

U sklopu manifestacije Zvjezdano ljeto, ovog petka Aquatika organizira predstavljanje knjige Klimatska kuharica, koje će se održati u ambijentu Zelene knjižnice, mjesta susreta znanosti, prirode i održivog načina života.

Klimatska kuharica znanstveno-popularna je publikacija u izdanju nakladničke kuće Ljevak, koja na jedinstven način povezuje gastronomiju, znanost i osobnu odgovornost prema okolišu.

Knjiga sadrži 30 tradicionalnih recepata iz Hrvatske i Slovenije, ali njezina posebnost leži u činjenici da svaki recept donosi i izračun emisije ugljičnog dioksida (CO₂) koji nastaje pripremom tog jela.

Osim kulinarskog dijela, knjiga na jednostavan i široj publici razumljiv način objašnjava što su klimatske promjene, koji su njihovi uzroci i posljedice te kako naš svakodnevni život, osobito prehrambene navike, izravno utječe na emisije stakleničkih plinova.

Klimatska kuharica također nudi konkretne alate i preporuke koji čitateljima omogućuju da izračunaju vlastiti prehrambeni CO₂ otisak te donesu informirane odluke u svakodnevnom životu.

Predstavljanje će biti od 18 do 20 sati.

Autorski tim čine znanstvenice, kuharice i stručnjakinje iz različitih područja, među kojima su:

  • sc. Sanja Tišma, idejna začetnica projekta i stručnjakinja za održivi razvoj
  • sc. Daniela Angelina Jelinčić, autorica poglavlja o povezanosti bihevioralne ekonomije, prehrambenih navika i klimatske tjeskobe
  • te suradnice koje su prikupile recepte i pripremile stručne osvrte, uključujući i tradicionalna slovenska jela

Predstavljanje knjige održava se u okviru projekta Europske komisije „Podrška strukovnom obrazovanju i osposobljavanju u gastronomskom sektoru prema CO₂ neutralnoj kuhinji – Klimatska kuharica“, a knjiga je namijenjena široj javnosti, kao i profesionalcima u području gastronomije, obrazovanja i okoliša.

Nakon predstavljanja knjige, slijedi zanimljiva radionica kuhanja pripremljena u suradnji s Monikom Čulig Martišković, na kojoj će se posebna pažnja posvetiti važnosti sezonskih i samoniklih namirnica, kao i lokalnoj proizvodnji.

Cilj je osvijestiti potrebu za smanjenjem korištenja GMO uzgojenih vrsta, pesticida te težnju ka prehrani koja prati prirodne cikluse, a ne dostupnost namirnica tijekom cijele godine.

Na radionici ćete imati priliku:

  • sudjelovati u pripremi pesta od koprive – brzog, jednostavnog, sezonskog i povoljnog jela,
  • uživati u bruschettama s dinstanim gljivama, pripremljenima u suradnji s Monikom Čulig Martišković a iz Karlovca,
  • izraditi smjesu za suhe kolačiće – slatke s mrkvom i slane s palentom i čvarcima.

Radionica je interaktivna – svi sudionici bit će uključeni u pripremu i serviranje jela, uz razgovor o temama koje se tiču održivosti, lokalne hrane i ekološke odgovornosti.

Osigurajte svoje mjesto na radionici na vrijeme mailom na info@aquaro@aquariumkarlovac.com ili putem tel. na 047 659 112.

Zašto doći?
Jer ćete naučiti kako male promjene na tanjuru mogu imati veliki utjecaj na planet.
Jer ćete imati priliku razgovarati s autoricama koje spajaju znanstveni uvid i svakodnevni život.
I – jer vas na kraju očekuje interaktivna kulinarska radionica – s naglaskom na sezonske i samonikle namirnice te lokalnu proizvodnju, poručuju iz Aquatike.

Ulaz je slobodan.