Umjetna inteligencija

AI može raditi za nas, a ne umjesto nas!

VIŠE IZ RUBRIKE

    CroAI je kroz ove edukacije omogućio nastavnicima da se bolje upoznaju s tehnologijama koje će oblikovati budućnost obrazovanja

    Edukacija u Karlovcu okupila je više od 180 sudionika, a otvorili su je županica Karlovačke županije Martina Furdek-Hajdin i Luka Bogdan iz Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva.

    Predavanje je održao Damir Pavušin, član Upravnog odbora CroAI-a i regionalni direktor Axiansa, koji je govorio o primjeni AI u obrazovanju i izazovima s kojima se susrećemo.

    Na “AI se educiraj” se tražila stolica više!

    Dvorana u Nikola Tesla Experience Centru u utorak,  bila je dupkom puna, a sve kako bi sudionici prisustvovali besplatnoj edukaciji koju organizira Hrvatska udruga za umjetnu inteligenciju (CroAI).

    Edukacija je prvenstveno bila namijenjena obrazovnom osoblju, nastavnicima i profesorima, no privukla je i brojne znatiželjnike iz drugih sektora. Umjetna inteligencija je sve češća tema u obrazovanju, ali što ona zapravo znači za naše škole? Može li AI olakšati posao nastavnicima i unaprijediti način na koji djeca uče?

    Kako AI može pomoći obrazovanju?

    Damir Pavušin, regionalni direktor za Axians i član Upravnog odbora CroAI-a, bio je predavač. Kroz jednostavne primjere, Pavušin je objasnio kako se umjetna inteligencija već sada koristi u obrazovanju. Od personaliziranih preporuka za učenike do automatskog ocjenjivanja, AI ima potencijal uvelike olakšati posao nastavnicima, ali i pružiti učenicima bolje prilike za učenje. Pitanje koje se nametalo među sudionicima bilo je – je li obrazovni sektor spreman za ovakve promjene?

    -AI može raditi za nas, a ne umjesto nas,naglasio je Pavušin tijekom svog izlaganja.

    Cilj je olakšati procese i omogućiti nastavnicima više vremena za ono što je najvažnije – rad s učenicima.

    Odaziv iznad očekivanja

    Edukacija je pokazala ogroman interes za ovu temu. Uz 180 sudionika, uživo i online, jasno je da je zanimanje za umjetnu inteligenciju u obrazovanju značajno. Diskusija je bila živa, a sudionici su postavljali brojna pitanja o tome kako mogu primijeniti AI u svom radu i kako se nositi s etičkim izazovima koje donosi.

    Jedna od sudionica, nastavnica Vanja Marković iz Medicinske škole Karlovac, istaknula je:

    -Odličan predavač i veoma jasno predavanje. Sviđa mi se konkretnost i korištenje primjera. Žao mi je što nisam mogla prisustvovati uživo zbog diskusije, ali se nadam još nekim edukacijama. Čestitke organizatorima!

    Edukacije diljem Hrvatske

    Uz pozdravne govore Luke Bogdana iz Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva i županice Karlovačke županije Martine Furdek-Hajdin, naglašena je važnost ovakvih edukacija za obrazovni sektor. CroAI je kroz ove edukacije omogućio nastavnicima da se bolje upoznaju s tehnologijama koje će oblikovati budućnost obrazovanja.

    Ova edukacija bila je samo jedna u nizu od 13 koje CroAI organizira diljem Hrvatske. Cilj ovih besplatnih edukacija je upoznati nastavnike, profesore i ostale obrazovne djelatnike s osnovama umjetne inteligencije te etičkom primjenom AI-a, s posebnim fokusom na obrazovanje.

    Provedba edukacije omogućena je financijskom podrškom Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva.