Zavičajni muzej Ozalj

Koncert Gudačkog tria Pustički

VIŠE IZ RUBRIKE

U subotu, 19.listopada, u prostoru Muzeja, s početkom 19 sati

Na programu su djela Josipa Štolcera Slavenskog i Ernst von Dohnanya

Zavičajni muzej Ozalj organizira gostovanje i koncert Gudačkog tria Pustički.

Koncert će biti održan ove subote, 19.listopada, u prostoru Muzeja, a počinje u 19 sati. Koncert je sufinanciran sredstvima Ministarstva kulture i medija RH, a ulaz na koncert slobodan.

Na programu su djela Josipa Štolcera Slavenskog i Ernst von Dohnanya.

Inače, Gudački trio Pustički osnovan je 2009. godine kao izraz želje za zajedničkim obiteljskim muziciranjem troje uspješnih hrvatskih glazbenika.

Osim uspješnih koncerata u Zagrebu, ciklus Zagrebački umjetnici zagrebačkoj publici, Festival sv. Marka, Muzički biennale Zagreb, Trio je za ciklus Varaždinskog komornog orkestra 2018. naručio i praizveo skladbu “Quasi passacaglia e quasi rondo” G. Tudora za trio i gudački orkestar, a uz Simfonijski orkestar HRT-a i snimio za tonski fundus HRT-a.

Mirjam Pustički Kunjko, ( Zagreb, 1972.) diplomirala je (1992.) i magistrirala (1997.) violinu na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u razredu prof. Maje Dešpalj.

Usavršavala se kod prof. Evgenije Čugajeve i prof. Tarasa Pechenya. Laureat je mnogih domaćih natjecanja i nagrada od kojih se ističe Nagrada Stjepan Šulek za 2000. god za izvedbu Koncerta za violinu i orkestar Borisa Papandopula, diplome na 5. Međunarodnom natjecanju Vaclav Huml u Zagrebu (1993.) i prve nagrade na Međunarodnom natjecanju mladih violinista u Gradisci d’Isonzo (1991.).

Dva puta je nagrađena Rektorovom nagradom ( 1991. i 1992.). Od 1997. god koncertna je majstorica Simfonijskog orkestra HRT-a. U razdoblju od 2002. -2008. svira u ansamblu Zagrebačkih solista, najprije kao stalna članica, a potom i kao koncertna majstorica.

Solistički je nastupila uz Simfonijski orkestar HRT-a, Zagrebačke soliste, Zagrebačku filharmoniju, Hrvatski komorni orkestar i Varaždinski komorni orkestar. Za potrebe HRT je snimila Koncert za violinu i orkestar hrvatskog skladatelja Natka Devčića ( 2012. ). Sa braćom Krešimirom Petrom i Branimirom je 2009. osnovala Trio Pustički.

Krešimir Petar Pustički, rođen je 1975. godine u Zagrebu. Zarana je iskazao apsolutan sluh i izrazitu glazbenu nadarenost. Tijekom školovanja osvaja državne nagrade na najvišem nivou (prva mjesta na natjecanjima u Zagrebu, Dubrovniku, Sarajevu i Beogradu, pobjednik Tribine Darko Lukić), a kao dvadesetogodišnjak diplomirao je violu na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, u klasi profesora Ante Živkovića. Na istoj je ustanovi 2009. godine stekao titulu magistra umjetnosti. Svoj veliki talent i svestranost u glazbi dokazuje i u Simfonijskom puhačkom orkestru HV-a, gdje je godinu dana bio angažiran kao pijanist Big Benda pod vodstvom Miljenka Prohaske.

Krešimir je uspješan komorni glazbenik te često nastupa s gudačkim triom Pustički. Nakon završenog studija, godinu dana radi kao stalni član Simfonijskog orkestra HRT-a, a od 1998. do 2008. godine stalni je član i vođa dionice viola Zagrebačkih solista. Od 2011. do 2018. stalni je honorarni vođa dionice viola u Simfonijskom orkestru HRT-a. Krešimir Petar Pustički trenutno je zaposlen na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u svojstvu redovnog profesora.

Uz pedagoški rad ima izrazito uspješnu solističku karijeru te ga kritika svrstava među najbolje hrvatske gudače. Aktivno se bavi i snimateljskim i producentskim radom, pri čemu je postao jedan od najtraženijih hrvatskih producenata te višestruko osvaja diskografske nagrade za najbolje albume klasične glazbe.

Violončelist Branimir Pustički (Zagreb, 1981.) diplomirao je iz klase Valtera Dešpalja na Muzičkoj Akademiji u Zagrebu te se usavršavao kod Reinharda Latzka u Beču i Jakoba Kullberga u Stavangeru, Norveška.

Laureat je mnogih domaćih i inozemnih natjecanja i nagrada od kojih se ističu Nagrada za mladog glazbenika godine Zagrebačke Filharmonije i American Expressa, prva nagrada i nagrada publike na međunarodnom natjecanju „J. Brahms” u Austriji te prva nagrada i nagrada HDS-a na natjecanju „Boris Papandopulo” u kategoriji komorne glazbe. Solistički nastupa uz Simfonijski orkestar HRT-a, Zbor HRT-a, Zagrebačku filharmoniju, Zagrebačke soliste, Hrvatski barokni ansambl, Ukrajinsku državnu filharmoniju, Varaždinski komorni orkestar, Orkestar Human Rights, Zadarski komorni orkestar, Gudački orkestar Amoroso, Tajvanski simfonijski orkestar Evergreen i Dubrovački simfonijski orkestar, s kojim je ostvario snimku Koncerta za violončelo Pavla Dešpalja.

Redovito sudjeluje na relevantnim festivalima i pozornicama u Hrvatskoj (Dubrovačke ljetne igre, Osorski festival, Glazbene večeri u sv. Donatu, Muzički biennale Zagreb), a za glazbeni arhiv HRT-a snimio je djela za violončelo i orkestar hrvatskih skladatelja J. Tkalčića, M. Ruždjaka, M. Kelemena i K. Seletkovića, R. Matza i B. Šipuša.

Stalnu suradnju ostvaruje sa pijanisticom Petrom Gilming te u komornim sastavima Trio 1887 i Gudački trio Pustički, a često nastupa sa istaknutim umjetnicima na koncertima u Hrvatskoj i inozemstvu, pa je osim nastupa u većini europskih zemalja ostvario koncerte i turneje u Japanu, Meksiku, Tajvanu i SAD-u.

Od 2008 do 2024 bio je vođa dionice u Simfonijskom orkestru HRT-a, a u istom svojstvu surađivao je sa Kopenhaškom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom iz Stavangera, Zadarskim komornim orkestrom i orkestrom „Human Rights”. Od 2014. podučava violončelo na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, te predaje na majstorskim tečajevima u Hrvatskoj, Švedskoj i Norveškoj.