Gradska knjižnica I.G.K.

Idućih dana u Knjižnici niz događanja u i na vanjskim lokacijama

VIŠE IZ RUBRIKE

Integracija, jezične kompetencije, bibliobusiranje, koncert, izložba koncertnih fotografija....druženje...

Danas, u petak i srijedu.....

Gradska knjižnica „Ivan Goran Kovačić“ Karlovac od 2019. godine aktivno sudjeluje u procesu integracije azilanata, migranata i stranih državljana, u suradnji s mrežom lokalnih partnera i zajednicom.

Programi koje provode primarno su usmjereni na učenje hrvatskog jezika, ali i na jačanje digitalne i financijske pismenosti. Na taj način, Knjižnica se trudi postati prepoznatljivo mjesto za rad s osobama u nepovoljnom društvenom položaju, kao i sigurno i prihvaćeno okruženje za sve.

Povodom obilježavanja ovogodišnjeg Europskog dana jezika, pod motom „Jezici za mir“, danas će se od 17 sati okupiti korisnici koji sudjeluju u neformalnim edukacijama za stjecanje jezičnih kompetencija.

Događanje će se realizirati u okviru programa „Korak po korak do integracije“, sufinanciranog sredstvima Ministarstva kulture i medija RH.

Tom prigodom pridružit će im se i gosti iz JRS-a Hrvatska, kao i ostali sudionici programa. Predstavit će razvojne faze edukacija, te kroz evaluaciju i analizu rezimirati proteklih pet godina od početka programa. Program sufinancira Ministarstvo kulture i medija RH i Europe Direct Karlovac.

U petak, 27. rujna, Gradska knjižnica u suradnji s Knjižnicom Mirana Jarca Novo Mesto ima u planu provođenje programa pod nazivom „Bibliobusiranje“, kojim realiziraju aktivnosti u okviru projekta „Potpora razvoju knjižnične djelatnosti na prekograničnim područjima“ za Slovence izvan matične zemlje.

Ovim projektom žele dati dodatni doprinos promicanju kulture čitanja među mladima i integraciji nacionalnih manjina s obje strane granice.

Projekt je zamišljen kao jednodnevni susret slovenskih i hrvatskih bibliobusa u Hrvatskoj, u mjestima gdje žive i pripadnici slovenske nacionalne manjine u Hrvatskoj.

Posjetit će Bosiljevo, Jarče Polje i Karlovac.

Djeca vrtićke i osnovnoškolske dobi slušat će priče na slovenskom i hrvatskom jeziku i sudjelovati na radionicama. Atmosferu će oživjeti plesom, pjesmom i igranjem starih društvenih igara, koje su se prenosile s koljena na koljeno i tako sačuvale i među Slovencima i Hrvatima.

Naravno, moći će se razgledati oba bibliobusa, upoznati knjižničari i aktivnosti koje se provode u okviru promicanja kulture čitanja i pismenosti, kako u Hrvatskoj, tako i u Sloveniji. Predviđeni raspored za petak, 27. rujna, je:

8.30 – 10   – PŠ Bosiljevo, vrtić Bosiljevo, parkiralište kod škole

10.30 – 12  – PŠ Jarče Polje, parkiralište kod škole

12.30 – 14  – OŠ Banija, vrtić Banija, Centar za odgoj i obrazovanje djece i mladeži, parkiralište kod škole.

 

U srijedu, 2. listopada u 18 sati, u predvorju Gradske knjižnice Ivan Goran Kovačić, organizira se glazbena večer uz jednog od najpoznatijih kantautora i glazbenika regije – Vladu Kreslina!

Kreslin, čiji emotivni i poetski stihovi već desetljećima osvajaju srca publike, donosi magičnu kombinaciju rocka, folka i šansone. Njegove pjesme, ispunjene nostalgijom i ljubavlju prema rodnom kraju, prepoznatljive su i voljene diljem regije.

Iz Knjižnice pozivaju sa se pridružite ovoj posebnoj večeri i uživate u intimnoj atmosferi i jedinstvenom glazbenom doživljaju.

Očekuje vas putovanje kroz njegovu bogatu glazbenu karijeru, uz hitove poput “Tista črna kitara”, “Namesto koga roža cveti” i mnoge druge.

Uz glazbeni dio programa, večer će biti dodatno obogaćena otvorenjem izložbe koncertnih fotografija Mateje Mirt pod nazivom “Refleksija: 15 godina Kreslinovih pozornica”.

Kroz objektiv Mateje Mirt imat ćete priliku doživjeti intimne trenutke s Kreslinovih nastupa, prizore koji vjerno odražavaju njegovu energiju, karizmu i povezanost s publikom.

Ne propustite priliku biti dio večeri koja će vas kroz glazbu i fotografiju podsjetiti na ljepotu umjetničkog stvaralaštva, emotivnih nota i toplih stihova.

Ulaz je besplatan, a kafić Knjige i kava za ovu priliku priprema i raznovrsnu ponudu pića. Uživajte uz topli napitak ili osvježavajuće Laško pivo po akcijskoj cijeni!

Događaj se odvija u okviru projekta “Slovenija – nekad i danas”, financira Ured Vlade Republike Slovenije za Slovence u susjednim zemljama i inozemstvu.

Pokroviteljstvo - Veleposlanstvo Republike Slovenije u Zagrebu.