Kino Edison

26. Škola medijske kulture "Dr. Ante Peterlić" od 17. do 25. kolovoza u Karlovcu

VIŠE IZ RUBRIKE

Edukativno i zanimljivo

Povodom 26. Škole medijske kulture "Dr. Ante Peterlić", koja će u Karlovcu biti održana prvi put i to od 17. do 25. kolovoza s više od 100 sudionika, danas je u Kinu Edison održana konferencija za novinare.

Kako je pojasnila Marta Bregeš, koordinatorica programa navede Škole medijske kulture, radi se o obrazovnom programu namijenjenom nastavnicima koji u okviru nastave Hrvatskoga jezika i fakultativne nastave provode nastavni program medijske kulture, odgajateljima u predškolskim ustanovama te voditeljima filmskih, radijskih i videodružina.

Tijekom osam dana Škole, kako je navela, održat će se dva seminarska programa i čak 10 različitih radionica: igrani, dokumentarni, eksperimentalni i animirani film, kamera i snimanje, montaža, fotografija, podcast, sadržaj za društvene mreže te mediji u školi. Sve radionice vode filmski i medijski profesionalci te stručnjaci iz različitih srodnih područja.

-Obrazovni programi održavat će se u prostorima Veleučilišta u Karlovcu i kina Edison. Polaznici će, osim redovnih seminara i radionica, imati priliku prisustvovati predavanjima, metodičkim i video radionicama, večernjim projekcijama filmova i jutarnjim filmskim analizama. Takav raspored i dinamika čine Školu medijske kulture “Dr. Ante Peterlić” idealnim okruženjem za nadogradnju znanja, usavršavanje vještina te prve susrete sa svijetom filma, fotografije, radija i ostalih medija.

-Imat ćemo i večernje projekcije svaki dan u 20.30 sati u velikoj dvorani Kina Edison koje su otvorene za javnost, a 23. kolovoza u 20 sati bit će prikazan ovogodišnji dobitnik Zlatne palme u Cannesu, film „Čovjek koji nije mogao šutjeti“, a iduće jutro imamo razgovor s filmskom ekipom i pozivamo sve da dođu i vide što je to Škola medijske kulture i da nam se pridruže u nekim budućim izdanjima, poručuje Bregeš.

Nakon završetka karlovačkog izdanja, Škola će se preseliti u Pulu, gdje će se drugo pulsko izdanje održati od 26. do 30. kolovoza 2024. Prvi put će se održati i osječko izdanje Škole, od 23. do 27. listopada ove godine.

Ivan Gojmerac, ravnatelj Kina Edison i Toni Šarić, tajnik Kinokluba Karlovac izrazili su zadovoljstvo što se ovako značajan događaj iz područja medijske kulture odvija upravo u Karlovcu.

-Izuzetno smo zahvalni organizatorima što su prepoznali Kino Edison kao mjesto koje ima kapacitet da se u njemu organizira jedan od najznačajnijih nacionalnih događaja u kontekstu obrazovanja iz medijske kulture. Ovaj događaj značajno doprinosi kulturno-turističkoj ponudi grada Karlovca, a Kino Edison se pozicionira kao središte za ovakve nacionalne ili ostale značajne i inovativne događaje iz područja medijske kulture, poručio je između ostalog Gojmerac.

Svečano otvaranje Škole je u subotu, 17. kolovoza u 20.30 sati u velikoj dvorani Kina Edison, a svečano zatvaranje i predstavljanje programskih sadržaja najavljeno je za subotu, 24. kolovoza također s početkom u 20.30 sati u velikoj dvorani Kina Edison.

Školu medijske kulture organizira Hrvatski filmski savez u partnerstvu s Kinoklubom Karlovac, Kinom Edison i Veleučilištem u Karlovcu, a financijski ju podržavaju Hrvatski audiovizualni centar, Hrvatska zajednica tehničke kulture, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Društvo hrvatskih filmskih redatelja, Grad Karlovac i Agencija za elektroničke medije.

 

 

 

 

Ova jedinstvena edukativna manifestacija, koja je već više od dva desetljeća središnje mjesto okupljanja ljubitelja i stručnjaka iz područja medijske kulture i filma, nastavlja svoju tradiciju i ove godine, donoseći bogat program s naglaskom na suvremene trendove u području obrazovanja iz filmske i medijske pismenosti.

Škola je jedan od pet najvažnijih projekata medijskog opismenjavanja u Hrvatskoj i među stotinu i pedeset najvažnijih na razini Europske unije prema izvješću Europske komisije.

 

Svečano otvaranje Škole je u subotu, 17. kolovoza u 20.30 sati u velikoj dvorani Kina Edison, a svečano zatvaranje i predstavljanje programskih sadržaja najavljeno je za subotu, 24. kolovoza također s početkom u 20.30 sati u velikoj dvorani Kina Edison.