Nikica Vukelja, trener Stolnoteniskog kluba "Aquaestil" 

"Za prošlu godinu možemo reći da je po dosta kriterija jedna od najuspješnijih, a po nekim kriterijima i najuspješnija"

VIŠE IZ RUBRIKE

Uspješna 2023. godina

Dugoreški klub ostvario je u 2023. godini odlične rezultate i po svemu bila je to jedna od najuspješnijih godina kluba, uz drugo mjesto u Superligi za žene, klub je ušao i u polufinale europskog natjecanja "Europe Trophy"

Stolnoteniski klub "Aquaestil" u 2023. godini bio je vrlo uspješan, a u ekipi su jedna veteranka Han Xue Vukelja, mlađa juniorka Sofija Sheredeha i kadetkinje Leeloo Vukelja i Elena Vukovac. U prošloj sezoni klub je osvojio drugo mjesto u Superligi za žene, na završnici europskog natjecanja "Europe Trophy" u Mirandeli, u Portugalu plasmanom u polufinale i osvajanjem trećeg mjesta, ostvaren je jedan od najvećih uspjeha u klupskoj povijesti. Klub je s uspjesima nastavio i prošle jeseni u novoj sezoni, nakon prvog dijela natjecanja u Superligi za žene "Aquaestil" je na drugom mjestu. U prvom krugu europskog natjecanja "Europe Trophy" dugoreške stolnotenisačice osvojile su u Zagrebu prvo mjesto u svojoj grupi i plasirale se u Grand finale koje će biti u proljeće, a nastupit će osam najboljih ekipa. Tijekom 2023. godine članovi kluba ostvarili su i niz pojedinačnih uspjeha na državnim prvenstvima i međunarodnim natjecanjima. O ostvarenim rezultatima, o situaciji u klubu i aktivnostima koje ih očekuju razgovarali smo s trenerom i sportskim direktorom Nikicom Vukeljom.

Prošla 2023. godina bila je jedna od najuspješnijih u povijesti kluba, kako gledaš na to?

-Pa, može se reći da je, makar to možda zvuči patetično, često to ponavljamo posljednjih godina, no za ovu prošlu godinu zaista možemo reći da je po dosta kriterija, ako ne najuspješnija, jedna od najuspješnijih, a po nekim kriterijima i najuspješnija. Neke stvari su baš, ja bih to rekao rijetke, ne samo u stolnom tenisu nego općenito u sportu, pa smo tako, na primjer, imali državne prvake u tri različite kategorije u tri različite države. Imali smo kadetske državne prvake u mješovitom paru, to su bili Zvonimir Kramarić i Leeloo Vukelja, Sofija Sheredeha juniorska je prvakinja Ukrajine, a Amy Wang je seniorska prvakinja SAD-a, dakle zaista nešto na što možemo biti ponosni. Osim toga klub je osvojio naslov viceprvaka države, drugo mjesto u najvišem rangu natjecanja u Superligi za žene je značajan rezultat u prosjeku s vrlo mladom ekipom, u kojoj su bile jedna kadetkinja i jedna mlađa juniorka, dakle mislim, ustvari prilično sam siguran da je to najmlađa ekipa ikada koja je osvojila naslov viceprvaka države. Šlag na tortu bio je plasman s tom mladom ekipom među četiri najbolje ekipe u europskom natjecanju "Europe Trophy", koje postaje sve popularnije. Sve zajedno kada se povuče crta, jedna vrlo uspješna godina.

S kvalitetnim rezultatima nastavilo se i u novoj sezoni, jesenski dio sezone bio je vrlo uspješan, kakvo je tvoje mišljenje?

-Da, tako je nastavili smo drugi dio godine, odnosno prvi dio sezone 2023./2024. u istom ritmu, kao što je bila i prošla sezona, dakle opet smo drugi, držimo drugo mjesto u Superligi i bez Amy Wang izborili smo plasman na Grand finale, dakle na veliko finale europskog natjecanja "Europe Trophy". Taj kup je u ovoj sezoni vrlo jak, dosta europskih vrlo jakih ekipa se prijavilo, tako da "Europe Trophy" postaje etablirano europsko natjecanje. Ja ne znam točno, ali mislim da smo jedina ekipa ili jedna od rijetkih ekipa koja se drugu godinu zaredom plasirala na Grand final. Moram istaknuti da su naše kadetkinje Leeloo Vukelja i Elena Vukovac na državnoj rang listi kadetkinja na prvom i drugom mjestu, što isto govori o nastavku našeg dobrog rada s mladima i to je već tradicija da imamo ponajbolje igračice u mlađim kategorijama. Svakako je za te naše mlade igračice velika stvar da imaju priliku nastupiti osim u Superligi za žene i u europskom natjecanju, a mislim da to diže čitavu priču na još jednu višu razinu. Djevojčicama će to biti bitno iskustvo za daljnji napredak.

Raduje i uspjeh Zvonimira Kramarića, koji je ostvario zapažene rezultate. Kako je išlo s njegovim napretkom?

-Treba reći da nakon više od 30 godina imamo ponovno jednog državnog prvaka i u muškoj kategoriji, Zvonimir Kramarić i Leeloo Vukelja državni prvaci su u kadetskoj konkurenciji kod mješovitih parova. Baš smo ponosni na Zvonimira i drago nam je da je to tako, radi se o vrlo ozbiljnom mladom igraču, koji je čitavu prošlu sezonu bio tu u vrhu, drugi, treći na državnoj kadetskoj rang listi, državno prvenstvo je, između ostalog, okončao i naslovom prvaka države u mješovitom paru. U novoj sezoni sada je mlađi junior i ako bude tako nastavio, zaista mislimo da će Zvonimir biti okosnica naše muške ekipe, mislim da oko njega možemo izgraditi novu mušku ekipu. To nije lako u jednoj maloj sredini gurati i žensku i mušku ekipu, pogotovo u uvjetima u kojima radimo, trebao nam je jedan domaći igrač da bude okosnica muške ekipe.

Znači li to da će biti složena muška ekipa, koja će se uključiti u natjecanje?

-To planiramo, trenutno Zvonimir Kramarić igra za "Dugo Selo" u Prvoj ligi, to je drugi rang natjecanja, imamo dobru saradnju sa stolnoteniskim klubom iz Dugog Sela. Zvonimir tamo prikuplja iskustvo, no kroz godinu, dvije svakako nam je cilj da i sa svojom vlastitom ekipom krenemo u ligaška natjecanja.

Klub je pokrenuo i jednu školu stolnog tenisa, o čemu se radi?

-Činjenica je da je da je korona svima nama napravila probleme, mislim da se to pogotovo osjetilo na stolnom tenisu, koji je tehnički vrlo zahtjevan sport i stvaranje generacije igrača je vrlo dug i zahtjevan posao i onda kada se dogodi nešto kao što je korona, ostali smo bez velikog broja djece i sada se pokušavamo vratiti na ono staro. Dakle, mi smo uvijek radili s mladima, korona je tu ostavila dosta traga, izgubili smo praktično jednu, možda i dvije generacije djece. Krećemo ispočetka, ono što je novo nažalost, dakle, bilo je dosta lijepih stvari u 2023. godini, a jedna od stvari koja nas je rastužila i pogodila, da nas je napustio Juraj Vogrinc, trener najmlađih kategorija, nažalost to se dogodilo. S obzirom da se radi o osobi koja je vezana uz rad i život kluba od samih početaka i koja je osnovama stolnog tenisa naučila mislim tisuće djece, mladih i odraslih u tih četrdeset, pedeset godina, odlučili smo krenuti s novom velikom školom pod njegovim imenom. Škola neće uključivati samo dugorešku djecu, nego nam je cilj napraviti prezentacije po Karlovačkoj županiji i pronaći talente.

Očekuješ li veliki interes za školu?

-Nama nikada nije bio problem interes, veći problem su uvjeti, mi imamo u dvorani šest stolova i u jednom momentu može trenirati dvanaestoro djece. Dakle, mi ne možemo staviti pedesetoro djece u dvoranu, to ne bi imalo nikakvog smisla. Samim time, stolni tenis kao stolni tenis, na neki način je ograničen i ne spada u skupinu nazovimo to masovnih sportova. S druge strane, od kada naš klub postoji, tamo od 1959. godine, uvijek je orijentir bio na kvaliteti, a ne na kvantiteti. Duga Resa je mali grad i mi ne možemo imati stotine talentiranih, to je nemoguće, a osim toga limitirani smo i brojem trenera, za neku veću masovnost mi bi trebali imati veći broj trenera. Dakle, mi nažalost, takva je situacija, moramo, neću reći, birati djecu, ali ne možemo primiti sve one koji su zainteresirani, jednostavno za sada nemamo uvjete. Nadajmo se da će se to popraviti i da ćemo u budućnosti, osim na kvaliteti moći više raditi i na masovnosti.

Što očekuješ ove godine od završnice europskog natjecanja "Europe Trophy"?

-Bilo bi lijepo ponoviti uspjeh iz prošle godine, dosta toga ovisi o ždrijebu, puno je jakih ekipa iz samog vrha, ali i prošle godine kada smo ušli u polufinale, "Europe Trophy" bio je dosta jak, podsjetit ću vas da smo u polufinalu izgubili od viceprvaka Francuske, dakle Francuska liga je druga ili treća liga u Europi. Ove godine je "Europe Trophy" još jači, tu je velik broj talijanskih ekipa, francuskih ekipa, pa čak i španjolskih i portugalskih, tako da ovisi puno toga o ždrijebu.

Hoće li Amy Wang nastupiti na velikom finalu?

-S Amy Wang imamo šanse i za nešto više, ali dobro i sada ću vas podsjetiti da smo prošle godine bez Amy Wang na Grand finalu ušli u polufinale, tako da dobri smo, nismo loši, ovisiti će dosta o ždrijebu, bilo bi lijepo barem ponoviti uspjeh od prošle godine, a možda i napraviti korak više.

Da Amy Wang dođe bila bi to druga priča, ali ona ima dosta obaveza u Americi, kakva je situacija s njom?

-Da, Amy Wang ima obaveze i prema američkoj reprezentaciji, olimpijska je godina, dakle dosta je tu obaveza. Podsjetit ću vas da je dosta toga dobro odradila, osvojila je naslov prvakinje Panameričkih igara, bila je prva s reprezentacijom na Panameričkim igrama i prva u paru,  pojedinačno je seniorska prvakinja SAD-a. Uz sve to ona je studentica sveučilišta UCLA u Los Angelesu, tako da možemo biti ponosni na nju. Stignula je skoknuti i u Hrvatsku, bila je kod nas više od mjesec dana na treningu, odigrala je nekoliko utakmica Superlige, bilo bi nam drago da do kraja sezone možda odigra taj Grand final i još nekoliko susreta Superlige i da tako nastavimo suradnju s njom.

U prošloj sezoni ostvareni su lijepi rezultati, može li se to očekivati i u ovoj sezoni, klub se ustvari učvrstio na drugom mjestu u Hrvatskoj?

-Pa da, u vrhu smo, to je bitno, to je taj nekakav naš cilj i već to traje 20 godina, da smo tu negdje između prvog i trećeg mjesta, mislim da nismo čak ni bili niže od toga, to govori nekako o konstanti u radu, dakle nismo bljesnuli i nestali, sigurno to nije lako u sportu pogotovo u jednoj maloj sredini. Nije lako održavati ekipu, na neki način igrači dolaze i odlaze, to je prirodno. Činjenica je da je Zagreb tu u velikoj prednosti, jer većina djece nakon osnovne i srednje škole završi u Zagrebu na studiju, čime su zagrebački klubovi u velikoj prednosti jednostavno se sva ta djeca slijevaju na neki način u Zagreb. Samim time nama iz manjih sredina nije lako zadržati tu neku konstantu, mi smo to uspjeli, konstantno se i radi s mladima, ali isto tako profilirali smo se kao klub koji je dobrodošla destinacija talentiranoj djeci iz Hrvatske, ali i šire. Dakle, naša vrata su otvorena za svakoga željenog rada, eto kroz tjedan dana dolazi nam najbolja mlada igračica Novog Zelanda, ona će biti tu kod nas jedno vrijeme na treningu. To je prva suradnja s Novim Zelandom, ali nadamo se ne i posljednja. U 2023. godini imali smo i gostovanje u Kanadi. Najboljih osamnaest mladih igrača iz Kanade bilo je kod nas na treningu i cilj nam je da nastavimo suradnju. Sa SAD-om surađujemo dosta dugo, a najbolja američka igračica Amy Wang članica je našeg kluba, to je zaista veliko priznanje za naš klub, ali i za hrvatski stolni tenis.

Treba istaknuti da je jako dobra suradnja s paraolimpijskom reprezentacijom, kako ide ta suradnja?

-Dobro ste to napomenuli, Han Xue je trenerica Helene Dretar, naše ponajbolje paraolimpijke, Helena je osvojila ove godine srebro na Europskom prvenstvu. Mi to doživljavamo kao uspjeh našeg kluba s obzirom da je Helena u našem programu, iako ona nije formalno članica našeg kluba, ali veliki dio programa odrađuje kod nas. Mi smo pred nekoliko godina u koroni u stvari započeli tu neku ozbiljnu saradnju, prvo s Paraolimpijskim savezom Nizozemske, tako je krenula čitava priča da je reprezentacija Nizozemske počela dolaziti kod nas na treningu pa i u Vodice, pa je tu bila i reprezentacija Engleske, pa i reprezentacija Italije. Nažalost, aktualni problemi s ulazom u dvoranu na neki način ograničili su to s obzirom da trenutno osobe u kolicima ne mogu ulaziti u našu dvoranu, blokiran je glavni ulaz u dvoranu trenutno. U saradnji sa Sportskom zajednicom Duga Resa pronalazimo rješenja, pa se moram zahvaliti Učeničkom domu Duga Resa, koji nam je upravo za Helenu Dretar u više navrata omogućio trening u njihovoj dvorani. Moram zahvaliti i Branku Šavoru na pomoći po tom pitanju. Mislim da je svakako bitno za sve nas da se da se glavni ulaz u dvoranu osposobi što prije i da se omogući ulaz osobama s invaliditetom u dvoranu, jer to je nešto vrlo bitno. Mislim da je velika stvar da je naš klub u to uključen, da pomažemo tim ljudima. S druge strane radi se o vrhunskom sportu, Helena Dretar i Helena Mužinić osvajačice su paraolimpijskih medalja na dvije Paraolimpijade, aktualne su europske prvakinje, sada dolaze Paraolimpijske igre u Parizu i tako dalje. Radimo na tome da to bude jedan vid djelovanja našeg kluba, dakle paraolimpijski stolni tenis, koji doživljava veliki bum u svijetu. Mi smo ponosni na to da je i Kelly van Zon iz Nizozemske, ako se ne varam, trostruka ili čak četverostruka paraolimpijska prvakinja, jedna od najvećih sportskih zvijezdi Nizozemske u više navrata trenirala kod nas, pa i drugi vrhunski sportaši. Klub se već profilirao kao klub u kojem se vrhunski radi s paraolimpijcima i zaista želimo nastaviti u tom smjeru te i dalje radite s paraolimpijcima.