Hrvatsko šumarsko društvo ogranak Karlovac

Karlovački šumari održali su svoju 40. redovitu godišnju skupštinu

VIŠE IZ RUBRIKE

Vrijedni šumari

Karlovački ogranak proveo u 2023. godini brojne aktivnosti

Hrvatsko šumarsko društvo ogranak Karlovac jedan je od najaktivnijih ogranaka ove strukovne udruge u Hrvatskoj. Na tome su svim članovima čestitali gosti redovite godišnje skupštine održane u utorak, 19. prosinca u Kinu Edison u Karlovcu, dopredsjednica Hrvatskog šumarskog društva Mandica Dasović, tajnik Hrvatskog šumarskog društva Oliver Vlainić i predsjednik Akademije šumarskih znanosti prof. dr.sc. Marijan Grubešić.

S obzirom na čak 320 članova karlovačkog ogranka, skupština se tradicionalno održava putem delegata iz svih dijelova županije, ali i šireg područja jer su mnogi šumari i izvan Karlovca odlučili biti članovi baš ovog Ogranka. Zanimljivo je kako karlovački šumari uvijek pomno odabiru mjesto održavanja svojih skupova kako bi podržali u radu i druge karlovačke institucije. Tako je u Nikola Tesla Experience centru u lipnju održana svečana akademija povodom 70 godina osnutka i rada HŠD ogranka Karlovac, a u Kinu Edison je prvi veći skup bila znanstvena konferencija o urbanom šumarstvu.

Na jučerašnjoj je, 40. skupštini predsjednica ogranka Dorica Matešić navela niz aktivnosti koje je HŠD ogranak Karlovac proveo kroz 2023. godinu. Nije ih lako ni nabrojati, no zaista pokazuju dinamičnost ove udruge. Od stručnih edukacija za članove, stručnih i turističkih putovanja, sportskih događanja, izdavanje monografija o šumarskoj povijesti Karlovca, organizacije znanstvenog skupa o urbanom šumarstvu, obilježavanje lokacija vezanih uz šumarstvo Karlovca, upoznavanje šumarstva Hrvatske kroz druženje s drugim ograncima, ali i brojne aktivnosti namijenjene građanima Karlovca i cijele županije. Upravo je jedan od glavnih ciljeva pri osnivanju Hrvatskog šumarskog društva prije 180 godina bila promocija šumarstva i približavanje šumarske struke javnosti. Na tom je tragu i protekle godine organizirano mnogo događanja u kojima su građani Karlovca mogli sudjelovati ili se s njima svakodnevno susretati – izložbe i humanitarna prodaja fotografija, Škole u šumi za djecu, stručna vodstva i edukacije za djecu i građane, rad s drugim udrugama, postavljene spomen ploče znamenitim karlovačkim šumarima, posađen klon Gupčeve lipe kod Muzeja domovinskog rata, obnovljene ulazne poučne ploče u Kozjači i brojna događanja u gradu i županiji koja šumari redovno podržavaju svojim sudjelovanjem.

Ovoliki broj aktivnosti zahtijeva predan volonterski rad i angažman brojnih članova, a upravna tijela društva svake godine prepoznaju zalaganja pojedinaca i organizacijskih jedinica čiji su članovi najviše doprinijeli radu ogranka. Za 2023. godinu dodijeljeno je priznanje Šumariji Rakovica te pojedincima za pomoć u radu. Zlatna medalja „Franjo Šporer“ dodijeljena je dopredsjedniku ogranka Marinu Svetiću za članstvo od 2002. godine, dugogodišnje pomaganje u radu Ogranka te doprinos u promociji šumarstva u Karlovcu.

Predsjednica HŠD ogranka Karlovac Dorica Matešić skup je zaključila riječima kako će se u nadolazećoj godini uz tradicionalne aktivnosti fokus staviti na uključivanje mlađih šumara u rad Ogranka. S obzirom na probleme s kojima se suočava čitav planet uslijed klimatskih promjena, šumari su tu među prvima koji će ponuditi neke odgovore, te su vrlo svjesni da upravo zato treba što ranije među mlađom populacijom ne samo razviti ljubav prema prirodi već i stečenu ljubav podići na viši novo razumijevanja kompleksnosti šumskog ekosustava i značenja održivog gospodarenja.

Nakon skupštine je uslijedilo stručno predavanje koje je pratilo 60-ak magistara i inženjera šumarstva. Dr. sc. Mladen Ivanković iz Hrvatskoga šumarskog instituta prezentirao je zanimljive, ali i za praksu značajne rezultate istraživanja "Razlike u količini i kvaliteti sjemena između sjemenskih sastojina obične bukve u Hrvatskoj", a koji će zasigurno biti od pomoći u stručnom radu šumarima.