Prestaje obaveza paljenja svjetala na vozilima tijekom dana, osim za vozače mopeda i motocikla koji tijekom cijele godine moraju voziti s uključenim dnevnim svjetlima, a struja utrošena od 8 do 22 sata obračunava prema višoj tarifi, a od 22 do 8 sati prema nižoj tarifi.

Počelo ljetno računanje vremena

VIŠE IZ RUBRIKE

    Pomicanjem kazaljki za jedan sat naprijed, odnosno s 2 sata ujutro na 3 sata, danas je počelo ljetno računanje vremena, a to bi, s obzirom na nedavnu odluku, moglo biti jedno od zadnjih pomicanja sata u EU-u.

    Praksa pomicanja kazaljki dvaput godišnje, krajem ožujka za jedan sat naprijed i njihovo vraćanje u listopadu za sat natrag, uskoro bi trebala otići u povijest jer je Europski parlament nedavno podržao prijedlog direktive kojom se od 2021. na razini EU-a ukida polugodišnje pomicanje sata i zemljama članicama prepušta odluka o odabiru ljetnog ili zimskog računanja vremena.

    Prema sadašnjem režimu s ljetnim računanjem vremena prestaje obaveza paljenja svjetala na vozilima tijekom dana, osim za vozače mopeda i motocikla koji tijekom cijele godine moraju voziti s uključenim dnevnim svjetlima.

    Prelaskom na ljetno vrijeme mijenja se i obračun električne energije pa se struja utrošena od 8 do 22 sata obračunava prema višoj tarifi, a od 22 do 8 sati prema nižoj tarifi.

    Europska komisija objavila je u kolovozu 2018. rezultate javnog savjetovanja u kojem se od 4,6 milijuna europskih građana, velika većina, njih 84 posto, izjasnila da treba odustati od pomicanja sata, a većina unutar te većine želi da se zadrži ljetno računanje vremena tijekom cijele godine.