Pobjednici Zoran Jozić i Mateja Ožanič

7. Memorijalna utrka u spomen na 17 poginulih pripadnika 129. brigade

VIŠE IZ RUBRIKE

  Udruga "Zraka" iz Draganića i Udruga pripadnika 129. brigade Hrvatske vojske organizirali su danas u Draganiću 7. Memorijalnu utrku u spomen na 17 poginulih pripadnika 129. brigade. Start je bio kod kapelice Svetog Križa u Mrzljakima, a staza je bila duga sedamnaest kilometara. Predstavnici organizatora i sudionici ovog memorijalnog natjecanja položili su cvijeće i zapalili svijeće kod spomenika poginulim braniteljima. Utrci su prisustvovali pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Nenad Križić, načelnik Općine Draganić Sjepan Bencetić i predsjednik udruge pripadnika 129 brigade Miroslav Rade, koji je istaknuo da je na mjestu kapelice poginulo sedamnaest pripadnika brigade.

  -129. brigada osnovana je 23. listopada 1991. godine i kada se 8. studenog dogodila ova tragedija bila je tek u formiranju. U jednom trenutku brigada je držala najdužu crtu bojišnice, od Turnja do Šišljavića, a to je tridesetak kilometara. U godinu dana postojanja kroz brigadu je prošlo 2.808 branitelja, 28 je poginulo, od toga sedamnaest na ovom mjestu, rekao je Miroslav Rade.

  Počast poginulim hrvatskim braniteljima odao je pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Nenad Križić.

  -Zadaća Ministarstva hrvatskih branitelja je širenje istine o Domovinskom ratu. Ovdje sam po prvi put kao dužnosnik na obilježavanju obljetnice pogibije 17 hrvatskih branitelja, a to jedno od najvećih stradanja hrvatskih branitelja odjednom. Danas svjedočimo i ovoj memorijalnoj utrci koja daje značaj i mladosti prenosi istinu o Domovinskom ratu, kazao je Križić.

  Prije glavne utrke održana je revijalna dječja utrka. Na ovogodišnjoj sedmoj po redu memorijalnoj utrci nastupili su natjecatelji iz cijele Hrvatske i iz Slovenije.

  -Ovo je sedma po redu utrka za sedamnaest poginulih hrvatskih branitelja, koji su ovdje  poginuli 8. studenog 1991. godine u 14 sati i dvije minute. Ove godine nastupilo je stotinu trkača i trkačica, otprilike smo svake godine oko te brojke. Neki natjecatelji dolaze svake godine, a to je pokazatelj da su zadovoljni s onim što mi radimo, rekla je predsjednica Udruge "Zraka" iz Draganića Kristina Vrbanek.

  U muškoj konkurenciji prvo mjesto osvojio je Zoran Jozić iz Oružanih snaga Republike Hrvatske s vremenom 1.06.39, drugi je bio Tomislav Švaljug iz Oružanih snaga Republike Hrvatske, a treći Mladen Lišnić iz Udruge "RaN 047" iz Karlovca. Kod žena najbolja je bila Mateja Ožanič iz Atletskog kluba "Maraton" iz Novog Mesta s vremenom 1.13,45. Drugo mjesto osvojila je Sanja Đapić Štriga iz Oružanih snaga Republike Hrvatske i treća Diana Kuiš iz Atletskog kluba "Jastreb 99" iz Jastrebarskog.