Hajsan Dolinar: Ovo je doista značajan dan za odgojno obrazovni sustav Karlovačke županije

300-tinjak učenika obuhvaćeno Programom KA RADDAR

VIŠE IZ RUBRIKE

  U karlovačkoj  Gimnaziji i Zajednici tehničke kulture u Karlovcu danas je počelo provođenje Programa potencijalno darovitih učenika - KA RADDAR . Povodom početka provođenja ovog programa, koji će se izvoditi svake druge subote, održana je konferencija za medije.

  -Ovo je doista značajan dan za odgojno obrazovni sustav Karlovačke županije jer riječ je o inovativnosti, kreativnosti i razvijanju jednog drugog načina poučavanja i rada s darovitima, kazala je na početku zamjenica župana Vesna Hajsan Dolinar.

  Ovim pristupom i drugačijim metodama poučavanja i drugačijim sadržajima želimo kod te djece razvijati kreativnost, misaonu sposobnost, inovativnost i zapravo dobiti od njih vrhunske rezultate, dodaje Hajsan Dolinar i ističe.

  -Što to konkretno znači? Djeca će u okviru praktičnog laboratorijskog rada, svoje spoznaje i znanja donositi vlastitim radom. Dakle, njihove misaone sposobnosti razvijat će se na način tako da oni slažu pokuse, da sami dolaze do zaključaka i uzročno posljedičnih veza. Takav način učenja ostaje u trajnom pamćenju što je ujedno i naša želja.

  Ustvari,  riječ je o prirodoslovlju i o tehničkom području. Ako se to poveže  s  gospodarskom situacijom, to je upravo ono što tržište rada i potražuje.  Tako će se u Gimnaziji razvijati  priroda, biologija, kemija i matematika za svu djecu koja su izražena kao potencijalno darovita, iz svih 22-iju lokalnih jedinica samouprave. Program će se razvijati postepeno, budući da su obuhvaćeni učenici od četvrtog do šestog razreda. Što se tiče Zajednice tehničke kulture, radi se o novom programu na razini Hrvatske.

  -Ovdje pak nije riječ o učestalom programu darovitih, nego smo iz svih naših škola izvukli one učenike koji nisu nužno odlični i vrlo dobri, ali imaju toliko istančane svoje manualne sposobnosti praktičara i žele kreativno svojim rukama nešto raditi. Takvu djecu želimo pripremati za budući Centar izvrsnosti na način da će oni raditi na robotici, strojarstvu, na programu elektrotehnike, programiranju i na programu modelarstva, pojasnila je zamjenica župana.

  Za provođenje ovog programa Karlovačka  županija je osigurala do kraja godine dodatnih 200 tisuća kuna u svom proračunu za prijevoz učenika, ali i plaćanje profesora. Ravnateljica Gimnazije Snježane Štranjgar izrazila je zadovoljstvo što je započelo provođenje ovog projekta.

  -Ono što  mi se čini s pozicije starog prosvjetara; djeca koja su tako posebna, darovita i talentirana  u osnovnim školama ne nailaze najčešće na razumijevanje vršnjaka za svoju posebnost, pa će se njima ovakav rad naći u sredini u kojoj su svi sličnih afiniteta i sigurno će se izvrsno osjećati. Procjenjujem  da je izuzetno važno to da će se uz sav svoj prirodni talent koji će brusiti kod nas i tu darovitost koju stvarno rijetki imaju naučiti da bez rada, sustavnosti i redovitosti u postupcima nema napretka.

  U grupama je inače po 15-tak učenika, a profesorima će pomagati učenici-demonstratori iz karlovačke Gimnazije.