Ljubić Mlinac: Povlastica je biti smješten u ovakvu vrstu doma

30 godina Doma „Sveti Antun“

VIŠE IZ RUBRIKE

  Dom za starije i nemoćne osobe „Sveti Antun“ proslavio je 30 godina postojanja. Osnovan je s namjerom da skrbi o starijim i nemoćnim osobama i cijelo vrijeme svog djelovanja to mu je bila osnovna djelatnost, osim u Domovinskom ratu kada se uz starije i nemoćne osobe brinuo i o prognanicima.

  Tijekom tridesetogodišnjeg djelovanja kroz Dom je prošlo preko 1.640 korisnika, a najdugovječniji među njima u Domu je proslavio 102-gi rođendan. U Domu je danas smješteno 222 korisnika te im se u sklopu stalnog smještaju pružaju usluge stanovanja, prehrane, održavanja osobne higijene, brige o zdravlju, njege, radnih aktivnosti i korištenja slobodnog vremena. Pored stambenog dijela Dom ima i Odjel pojačane njege tzv. Stacionar  u kojem su smješteni korisnici lošijeg zdravstvenog stanja.

  Danas u Dom dolaze korisnici sve starije životne dobi i narušenijeg zdravstvenog stanja tako da je trenutno preko 80 posto korisnika starijih od 80 godina.

  Pored osnovne djelatnosti Dom pruža i usluge pomoći u kući starijim osobama koje žele što dulje ostati u svojem domu, bilo u vidu dostave toplog obroka ili pomoći u održavanju domaćinstva i osobne higijene. Taj vid pomoći prošle godine koristilo je 117 korisnika što u satima iznosi 10.304 sata pomoći.

  -Dom je na današnji dan 1988. godine imao svega 19 korisnika. Tada je bila takva svijest građana da ljudi nisu baš rado dolazili u dom jer se smatralo da su neprihvaćeni od svojih članova obitelji, da nemaju gdje biti te da je to pogrdno i ružno. Danas je svijest građana puno pozitivnija i velika je navala da bi se došlo u dom. To je i zbog našeg standarda, a i djelatnika koji su za to zaslužni. Mnogi naši korisnici će reći da imaju povlasticu da su smješteni  baš u ovakvu vrstu doma, rekla je između ostalog na prigodnoj svečanosti ravnateljica Doma Štefica Ljubić Mlinac.

  Na proslavi su uručeni i simbolični darovi, a jedan je dobio i Janko Perić koji je  punih 30 godina u Domu. Darovi su uručeni i 11-torici zaposlenika Doma, onim redom kako su počeli raditi u ovoj ustanovi.

  Prigodnoj svečanosti prisustvovali su brojni gosti, a među njima je bila i pomoćnica ministrice za socijalnu politiku Maja Vučinić Knežević, župan Damir Jelić sa zamjenicima Martinom Furdek Hajdin i Mirkom Martinovićem, zamjenica gradonačelnika Andreja Navijalić te  prva ravnateljica ove Ustanove  Branka Đukić.