najavljeno 67 izlagača iz sedam županija

15. Obrtnički sajam i 5. Sajam ekoloških proizvoda od 18. do 22. rujna

VIŠE IZ RUBRIKE

  Petnaesti Obrtnički sajam i 5. Sajam ekoloških proizvoda koji će se održati od 18. do 22. rujna na Trgu bana Jelačića bile su teme današnje konferencije za novinare.

  Predsjednik Udruženja obrtnika grada Karlovca, Željko Vuković rekao je kako su izlagački prostor popunili već početkom kolovoza, te istaknuo kako će ovogodišnji sajam imati međunarodni karakter jer izlaže Privredna komora Unsko-sanskog kantona. Najavio je i kako će biti 67 izlagača iz sedam hrvatskih županija, te kako će i ove godine naglasak biti na prezentiranju obrtničkih zanimanja u suradnji sa strukovnim školama. Predsjednik Udruge proizvođača ekoloških proizvoda Karlovačke županije, Robert Poturica rekao je kazao je kako je ove godine ekološki sajam ujedno i dio projekta EKOP-a «Znanjem do zdravije budućnosti».

  -Ove godine ćemo na sajmu imati 11 izlagača i svi izlagači su iz Karlovačke županije, istaknuo je Poturica. Ujedno je za srijedu od 18 sati najavio radionicu s temom ekološke poljoprivrede.

  Predsjednik Obrtničke komore Karlovačke županije, Darko Stanković naveo je koje su ovogodišnje novine na prošli sajam.

  -Razlika u odnosu na prijašnji sajam je što će sada svi izlagači biti pod jednim šatorom, ugostiteljski dio će biti pod drugim šatorom, a pozornica i vanjski šatori bit će više manje gdje su bili i svih ovih godina, izjavio je Stanković. Naglasio je i kako će biti oko 1.000 m2 zatvorenog i oko 300 m2 otvorenog izložbenog prostora. Sajam će svakodnevno biti otvoren od 10 do 23 sata. Prije podne će strukovne škole s područja županije i grada Karlovca svakodnevno prezentirati zanimanja iz svih struka zajedno s obrtnicima, a svaki dan će jedna strukovna škola biti nositelj programa zajedno sa cehovima, bilo proizvodnih ili uslužnih djelatnosti. Uglavnom, na sajmu će se svaki dan održavati izložbeni dio i radionice, a navečer zabavni program koji će počinjati od 20 sati. Stanković je rekao i kako će se paralelno sa sajmom u dvorani Udruženja obrtnika grada Karlovca održavati predavanja i radionice za učenike sedmih i osmih razreda osnovnih škola i edukacije za obrtnike, a sve kako bi se proširila znanja i prezentirala kompletna obrtnička zanimanja.

  Prvi čovjek županijske Obrtničke komore naglasio je i kako se od 2017. godine bilježi polagan porast broja obrta u Karlovačkoj županiji, te kako u godini dana bilježe 20 otvorenih obrta više u odnosu na 31, prosinac 2017. godine.

  -Ipak su se neki stvari pokrenule i nadam se da bi ovaj naš sajam uz pomoć i Grada i Županije trebao stati na još čvršće i stabilnije noge, smatra Stanković.

  Gradonačelnik Damir Mandić istaknuo je kako ovaj sajam ima budućnost, te kako je želja i Grada Karlovca napraviti od njega prepoznatljivu manifestaciju.

  -Mislim da ovo što se radi 15 godina ustvari pokazuje da jedan ovakav sajam ne samo u Karlovcu, nego i šire ima svoju budućnost i mogu bez imalo pretencioznosti reći da je nama u interesu zajedno s obrtničkom komorom Županije i Grada od ovog sajma napraviti prepoznatljiv sajam koji će Karlovac i prezentirati u onoj njegovoj biti, a to je da je oduvijek bio obrtnički grad, naglasio je. Rekao je i kako je Gradskoj upravi stalo vidjeti koje su to mjere i putovi kako bi se broj obrta povećao, a oni koji rade i egzistiraju u našem gradu da se održe i da se razvijaju.

  Ineče, sajam će 18. rujna u 17 sati otvoriti ministar poduzetništva i obrta, Darko Horvat, a u prijepodnevnim satima na dan otvaranja očekuje se i dolazak kompletnog  upravnog odbora Hrvatske obrtničke komore. Organizatori sajma su Obrtnička komora Karlovačke županije i Udruženje obrtnika grada Karlovca, a suorganizator je Grad Karlovac. Sajam se održava pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske, Kolinde Grabar Kitarović.