Duduković: Od države i onih koji donose odluke tražim da sedam nevladinih udruga uđu u sustavno državno financiranje, ali i potpunu primjenu Istanbulske konvencije

100 crnih balona za 100 ubijenih žena

VIŠE IZ RUBRIKE

  Simboličnim puštanjem crnih balona u znak sjećanja na 100 ubijenih žena žrtava nasilja u Hrvatskoj u proteklih sedam godina, danas je Ženska grupa Korak u suradnji s PU karlovačkom obilježila Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Obilježavanje je dan sjećanja na događaj iz 1999. godine kada su tri žene ubijene na Općinskom sudu u Zagrebu za vrijeme brakorazvodne parnice. Danas se želi skrenuti pozornost šire javnosti na žene koje su ubijene i koje nisu bile zaštićene, kaže predsjednica Koraka Mirjana Duduković i ističe.

  -U radu se susrećemo ne s većim brojem nasilja u obitelji, nego su ta nasilja u zadnjih par godina brutalnija i strašnija i žene jednostavno nemaju snage da se bore protiv toga. Razlog tome je i  taj što je sustav u Hrvatskoj relativno spor i žene ne mogu dočekati svoju sigurnost; kada pokrene bilo što, taj proces traje jako dugo. Neću govoriti tko je kriv, mislim da smo svi krivi jer žrtva treba trenutnu akciju i zaštitu.

  Navodi  i neke nedopustive situacije u kojima institucije kao što su sud ili Centar za socijalnu skrb ili neko drugi kada izdaju zapisnik ili rješenje koje dolazi i  u ruke nasilnike, piše da je žena smještena u skloništu konkretne  udruge, što je nedopustivo. Stoga je od države i onih koji donose odluke zatražila da nevladine udruge kojih je samo sedam u Hrvatskoj i triput manje nego što je to po mjerilima Europske unije, po broju stanovnika,  uđu u sustavno državno financiranje.

  -U ovoj situaciji „trgamo“ se na sve strane i pišemo svakakve projekte da bi mogli opstati i da bi ženama mogli pružiti zaštitu. Također tražimo da nakon ratifikacije Istanbulske konvencije dođe i do implementacije, jer sama ratifikacija nam ništa ne znači ukoliko se ona ne primjenjuje. Njenom primjenom žrtva će imati veću zaštitu i bolju sigurnost, a nasilnik će biti puno drugačije kažnjen, a ne kao što je to sada, zaključila je Duduković.

  Po prvi put u obilježavanju je sudjelovala i PU karlovačka koja provodi niz preventivnih aktivnosti vezanih uz sve oblike nasilja  i dječaci iz karlovačke Tehničke škole koji su također poslali prigodne poruke nasilnicima. Obilježavanju Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama pridružila se i zamjenica župana Martina Furdek Hajdin.

  -Želimo biti 365 dana osviješteni za ovaj problem i općenito problem nasilja koji vlada u društvu, a žene su zajedno s djecom najugroženiji dio populacije koja najčešće trpi nasilje. Uz Korak nastojimo biti cijelu godinu te raditi  uz skromno sufinanciranje na njihovim  projektima. Isto tako treba koristiti svaku priliku i osvijestiti ljude da trebaju biti savjesni i živjeti život svaki dan, a ne samo u trenucima kada se nažalost dogode tragedije i kada se javnost senzibilizira. Isto tako treba raditi  na sustavu prevencije nasilja i na kažnjavanju onih koji nasilje čine.

  Poruka karlovačkog  gradonačelnika Damira Mandića je sljedeća.

  -Činjenica je da grupa Korak svojim radom, Karlovac čini više gradom, zato što skrbe o svim onim ženama i djeci kada se nađu u nevolji. S grupom Korak idemo u jedan projekt vezan za osiguravanje još kvalitetnijeg smještaja za žrtve nasilja. Grad Karlovac je u tom segmentu stalno na raspolaganju i u idućih mjesec dana imat ćemo neke konkretne korake. Grad i Ženska grupa Korak surađuju vrhunski i mislim da to može biti primjer discipline na razini Hrvatske, poručio je gradonačelnik.