Prvi Karlovački

Za Uskrs kreću prve turističke gužve

19.04.2019

Županija

Velika turistička očekivanja od blagdana i dolaska turista ističu i na kontinentu, pogotovo u Ličko-senjskoj i Karlovačkoj županiji

S Uskrsom u Hrvatskoj počinje intenzivniji dolazak stranih turista te ih se, s obzirom na to je ove godine taj blagdan kasnije, očekuje nešto više nego lani, a budući da je to i vrijeme proljetnih školskih praznika, češće će putovati i domaći turisti.

Pozitivna turistička očekivanja od uskrsnih blagdana ističu Ministarstvo turizma te Hrvatska turistička zajednica (HTZ), iz koje doznajemo da je, po podacima eVisitora, od početka godine do sredine travnja u Hrvatskoj bilo 1,4 milijuna turista ili 10 posto više nego u istom razdoblju lani, dok je noćenja bilo 3,5 milijuna ili četiri posto više.

Od početka do sredine travnja u Hrvatsku je došlo 427 tisuća turista, ili 21 posto više nego lani, a ostvarili su 1,15 milijuna noćenja ili 11 posto više. Najviše turista pritom je bilo iz Hrvatske, Njemačke, Austrije, UK, Slovenije i BiH, a najposjećenija odredišta bila su Dubrovnik, Zagreb, Split, Poreč i Rovinj.

Pozitivna očekivanja u HTZ-u te u cijelom sektoru temelje i na dobrim najavama sa stranih tržišta i od domaćih pružatelja usluga, pogotovo hotelijera, koji otvaraju većinu svojih objekata na Jadranu, uključujući i dio kampova.

Pritom velike hotelske grupacije, poput Valamar Rivijere, Maistre, Bluesuna, Jadranke (Lošinj Hotels&Villas) i Plave lagune, ali i manje hotelske kuće, očekuju dobru popunjenost od Istre do Dubrovnika, pogotovo u objektima s više zvjezdica, koji su najprije i rezervirani i prodani.

U nekim destinacijama na Jadranu, poput gotovo cijele Istre, u Dubrovniku, Splitu, Zadru i dijelom na Kvarneru, turista je dosta i uoči Uskrsa, kao i u Zagrebu, koji je već sredinom travnja zabilježio 500-tisućito ovogodišnje noćenje.

Velika turistička očekivanja od blagdana i dolaska turista ističu i drugdje na kontinentu, pogotovo u Ličko-senjskoj i Karlovačkoj županiji, zbog posjeta Plitvičkim jezerima i drugim atraktivnim odredištima, te u Slavoniji i Baranji, posebice u Vukovarsko-srijemskoj županiji, čiju novu ponudu smatraju “proljetnim turističkim hitom u Hrvatskoj”.

Što se tiče Karlovačke županije, zadovoljstvo statističkim pokazateljima za prva četiri mjeseca ove godine izrazila je direktorica Turističke zajednice Karlovačke županije, Dina Begić.

Uskrsni se praznici bliže i ako malo promatramo statističke pokazatelje za Karlovačku županiju u prvih četiri mjeseca „jači smo“ za otprilike pet tisuća noćenja u odnosu na isto razdoblje prošle godine, što je povećanje od 15 posto. Ako malo promotrimo tu sliku po zemljama iz kojih dolaze gosti, a slika za prvih četiri mjeseca je malo drukčija nego u sezoni, vidimo da su na prvom mjestu gosti iz Hrvatske, zatim iz Koreje i Nijemci koji su inače tradicionalno najbrojniji na razni godine, sada u prvom kvartalu su na trećem mjestu, istaknula je Begić.

Naglasila je kako je to rezultat činjenice kako se kontinuirano radi i na infrastrukturi i na ponudi, radi i privatni i javni sektor, tako da smo kako ističe, što se tiče atraktivnih lokacija u našoj županiji svake godine sve bolji i ponuda kontinuirano raste.

Među lokacijama koje bi turisti trebali posjetiti istaknula je primjerice Rastoke, karlovačku Zvijezdu, Stari grad Dubovac, Baraćeve špilje, Dolinu jelena u Rakovici, Adrenalinski park, Vivodinu i vinske podrume, Aquatiku, Žitnu lađu…A za one koji pak vole odmor u pokretu tu su cikloturističke staze na kojima se kontinuirano radi, Nordijske staze, lov, ribolov, a slijede i aktivnosti na vodi…

U travnju je počeo i ljetni red letenja, koji će ove godine biti “bogatiji” nego lani, a samo u prvom tjednu travnja bila su rekordna 252 leta, što je, po podatcima HTZ-a, porast od 30 posto u odnosu prema istom razdoblju prošle godine.

Gotovo sve zračne luke u Hrvatskoj za uskrsne blagdane očekuju velik broj putnika, kao i morske i nautičke luke, a na pojačani cestovni promet na svim dionicama autocesta po Hrvatskoj za vikend prije i poslije Uskrsa upozoravaju i iz Hrvatskih autocesta (HAC), koje savjetuju da se oprezno vozi.

Prema informacijama iz nekoliko domaćih putničkih agencija, prodaja uskrsnih putovanja za Hrvatsku je očekivana, a domaći i strani turisti najviše su tražili destinacije u Istri i na Kvarneru, poput Rovinja, Opatije, Lošinja i Crikvenice, te Dubrovnik, Split i dalmatinske otoke.

Domaći su turisti pak ove godine po agencijama nešto više tražili proljetne programe putovanja po Europi, od kojih su neka rasprodana, poput velike portugalske ture zrakoplovom, a dobro su išli i programi za daleka odredišta, primjerice Farske otoke. (HRT)

Foto: Igor Čepurkovski