Prvi Karlovački

Za potpore poduzetnicima početnicima u županijskom proračunu osigurano 200 tisuća kuna

11.04.2019

Županija

Najniži iznos bespovratne potpore bit će pet tisuća kuna, najviši 40 tisuća kuna, a intenzitet potpore do 80 posto

Za potpore poduzetnicima početnicima u sklopu programa „Unapređenje gospodarstva Karlovačke županije“ ove godine u županijskom proračunu osigurano je 200 tisuća kuna.

Ideja je da se bespovratnim potporama poduzetnicima početnicima olakša njihov početak poslovanja i prve godine poslovanja i njihovog učešća u poslovnoj zajednici u Karlovačkoj županiji. Najniži iznos bespovratne potpore bit će pet tisuća kuna, a najviši 40 tisuća kuna, a s obzirom da je intenzitet potpore do 80 posto očekujemo da ćemo pomoći poduzetnicima početnicima u njihovom poslovanju. Prihvatljivi prijavitelji su registrirani poduzetnici početnici registrirani kao trgovačka društva izvan vlasništva javnog sektora, dakle odnosi se samo na privatni sektor, a poduzetnikom početnikom smatra se poduzetnik koji je registrirao svoju djelatnost unutar tri godine i mora provoditi svoj program na području Karlovačke županije, istaknuo je Zlatko Kuzman, predsjednik Županijske komore Karlovac.

Naglasio je kako će se stimulirati tri osnovne aktivnosti i to inicijalni troškovi pokretanja poslovanja, proširenje ili unapređenje proizvodnih, uslužnih i IT djelatnosti, kao i izrada projektnih prijedloga za sufinanciranje iz EU fondova. Program je objavljen na internetskim stranicama Komore, a javni poziv bit će objavljen u idući utorak.

Pročelnik županijskog Upravnog odjela za gospodarstvo, Željko Fanjak rekao je kako posebno veseli da je prvi put ciljano napravljen Program unapređenja gospodarstva Karlovačke županije u suradnji Karlovačke županije i Županijske komore Karlovac.

Detektirali smo tržišnu nišu jer vidimo da je 2016. godine bio veliki broj otvorenih poduzeća, a isto tako i veliki broj zatvorenih trgovačkih društava što znači da poduzetnici očito u tim početnim fazama imaju velikih problema sa egzistiranjem na tržištu i s tom mišlju smo išli na osmišljavanje ovoga programa. Želja nam je s bespovratnim potporama dati taj jedan vjetar u leđa mladim poduzetnicima početnicama, poručio je Fanjak, dodavši kako su obuhvatili gotovo sve djelatnosti. (sl)

Foto: S. Laić