Prvi Karlovački

U Josipdolu predstavljen projekt “Odrastimo sretno u poticajnom okruženju”

16.05.2019

Županija

Projekt je u stopostotnom iznosu financiran iz Europskog socijalnog fonda u iznosu od 2.520.943 kuna.

U prostorijama Općine Josipdol predstavljen je projekt “Odrastimo sretno u poticajnom okruženju”, koji je u stopostotnom iznosu financiran iz Europskog socijalnog fonda, operativnog programa “Učinkoviti ljudski potencijali” u iznosu od 2.520.943 kuna. Predstavljanju projekta nazočili su pomoćnik ministra rada i mirovinskog sustava Dražen Opalić, zamjenica župana Vesna Hajsan Dolinar, pročelnica Upravnog odjela za školstvo Karlovačke županije Marija Medić, načelnik Općine Brinje Zlatko Fumić sa suradnicima, ravnateljica Dječjeg vrtića Ogulin Ivanka Turković, ravnateljica Dječjeg vrtića Brinje Ružica Perković, ravnateljica Osnovne škole Josipdol Zorica Jurašić, djelatnici i djeca Dječjeg vrtića Josipdol, te veliki broj roditelja. Projekt zajednički provode Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Hrvatski zavod za zapošljavanje i Općina Josipdol u partnerstvu sa Dječjim vrtićem Josipdol. Općina Josipdol ima osnovan Dječji vrtić Josipdol, kao javna ustanovu, koji je malenog kapaciteta i ne zadovoljava sve potrebe roditelja sa područja naše lokalne zajednice. U postojeći vrtić mogu se upisati 3 odgojne skupine jaslička skupina, mlađa mješovita i starija mješovita odgojna skupina s maksimalno 56-tero djece.

Na području općine ima 226 djece predškolske dobi od koji je 56 obuhvaćeno programom organiziranog predškolskog odgoja iz čega proizlazi da je samo je 24 posto djece obuhvaćeno programima predškolskog odgoja. Općina Josipdol prijavila se na otvoreni javni poziv Ministarstva demografije, obitelji, mladih i socijalne politike namijenjen za “Unapređenje usluga za djecu u sustavu ranog predškolskog odgoja i obrazovanja” s projektom “Odrastimo sretno u poticajnom okruženju”. Projektni prijedlog je prihvaćen te je dana 19. studenog 2018. godine u Pakracu potpisan ugovor o dodjeli bespovratnih  sredstava za provedbu projekta. Projekt se provodi 30 mjeseci. Opći cilj projekta je uključivanje što većeg broja djece u programe predškolskog odgoja te stvaranje uvjeta za usklađivanje poslovnog i privatnog života roditelja s područja Općine Josipdol u kvalitetan program predškolskog odgoja i obrazovanja. Ciljne skupine projekta su djeca predškolskog odgoja i mlade obitelji. S provedbom projekta započeto  je 1. prosinca 2018. godine. Zaposlene su dvije odgojiteljice

Zaposleno je i tehničko osoblje, kuharica i čistačica na pola radnog vremena, ugovorom o radu angažiran je stručni tim, psiholog  koji radi sa djecom i roditeljima. Osnovana  je mješovita skupina u koju je upisano 15-tero djece u poslijepodnevnom vremenu do 21 sat.

Osnovane su  4 igraonice u kojima boravi više od 70 djece i to: opću igraonicu, folklornu igraonicu, englesku i sportsku igraonicu. Igraonice su posebna vrijednost ovog projekta jer oplemenjuju i obogaćuju predškolski odgoj a u  potpunosti besplatne su besplatne za svu djecu. Vrtić je opremljen novim namještajem, didaktikom i vrijednom opremom, a djelatnicima je omogućeno stručno usavršavanje. Za potrebe promocije projekta djeci i zaposlenom osoblju nabavljen je promotivni materijal kape, majice, jakne, pregače.

Projekt “Odrastimo sretno u poticajnom okruženju” nada je mladim obiteljima da ostanu u lokalnoj zajednici. U Josipdolu se nadaju da će djeca uskoro boraviti u novom vrtiću koji će biti izgrađen uz suradnju regionalne i državne vlasti.