Prvi Karlovački

„Spas za tamburu 1-2-3“

11.01.2019

Karlovac

Projekt Karlovačkog tamburaškog orkestra i Glazbene škole Karlovac

Karlovačka Glazbena škola tijekom više od dva stoljeća glavna je nositeljica svih glazbenih događanja u području klasične glazbe kako u gradu Karlovcu tako i u Karlovačkoj županiji. Veza između Karlovačkog tamburaškog orkestra i Glazbene škole postoji još od pedesetih godina prošlog stoljeća za vrijeme dok je Josip Vrhovski bio ravnatelj škole. Orkestar je napunio 70 godina neprekidnog rada te su zaljubljenici u tamburu u suradnji sa Školom pokrenuli projekt „Spas za tamburu 1-2-3“. Projektom su predviđene radionice za voditelje ansambala kao cjeloživotno obrazovanje i radionice za polaznike koji će biti educirani u tri etape. Prvi ciklus zimskih radionica završava upravo danas.

Projekt „Spas za tamburu 1-2-3“ financira Ministarstvo znanosti i obrazovanja i kao takav krenuo je ove godine zimskom radionicom. Inače, su predviđene tri radionice: zimska, proljetna i ljetna. U zimskoj koja je trajala proteklih pet dana  bila su uključena djeca -tamburaši iz tri grada Karlovca, Duge Rese i Ozlja i članovi kulturno umjetničkih društava. Radili su dnevno po šest sati zajedno  sa svojim mentorima, kaže ravnateljica Glazbene škole Snježana Mrljak i dodaje.

U provođenju projekta angažirana su četiri mentora, od čega je jedan glavni. To je Mario Zbiljski iz Osijeka, inače član Tamburaškog sastav „Slavonske lole“ i jedini u zemlji koji uskoro završava studij tambure na Muzičkoj akademiji u Osijeku. On će svoje kompetencije prenijeti na naše voditelje, koji vode radionice s djecom-  tamburašima. To su profesor tambure u Glazbenoj školi Bojan Petković, profesor teorijskih predmeta također u Školi Sandro Rebić i profesorica violine Astrid Pavletić.

Interes je doista dobar i radionice pohađa oko stotinu djece , a o broju učenika koji se školuju za sviranje ovog instrumenta u Glazbenoj školi ravnateljica je rekla.

Tamburu smo otvorili prije četiri godine, mojim dolaskom, i to u Područnom odjelu Škole u Ozlju. Odaziv je jako dobar, no malo problema imamo s kadrom. Zapravo malo tko ima tu diplomu koja je  dovoljna da se predaje tambura u osnovnoj i srednjoj glazbenoj školi, pa je i naš profesor morao pohađati dodatne edukacije da bi mogao ostvariti predviđeni program. Tijekom ove četiri godine u Ozlju i Karlovcu školuje se 12 učenika,  a nadam se da će nakon provođenja ovog projekta broj učenika zainteresiranih za ovaj instrument biti puno veći, ističe ravnateljica Mrljak.

U sklopu projekta „Spas za tamburu 1-2-3“ održat će se tri koncerta u ljetnim mjesecima u Dugoj Resi, Ozlju i Karlovcu na kojem će sto tamburaša zajedno  zasvirati popularne klasične melodije i time prikazati njegov uspješni završetak. Krajnji pak cilj je snimanje jednog dokumentarnog filma, a također će se izraditi glazbena e-razglednica kao jedinstveni turistički proizvod gradova Karlovca, Ozlja i Duge Rese. Projekt je vrijedan 270 tisuća kuna, a uz Ministarstvo znanosti i obrazovanja financiraju ga gradovi Karlovac, Ozalj, Duga Resa i Karlovačka županija. (m.m)

Foto: i.č.