Prvi Karlovački

Smanjena ovogodišnja kvota osoba koje će biti zaposlene na javnim radovima

22.03.2019

Karlovac

Mehle: Mislim da je taj broj sasvim dovoljan za broj onih, kojima je mjera namijenjena

Područni ured Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Karlovac danas je potencijalnim korisnicima prezentirao jednu od mjera aktivne politike zapošljavanja  – javni rad. Pozivu su se odazvali predstavnici udruga, općina i gradova. Radi se o jednoj od poznatih mjera koje Zavod provodi, no kako svake godine doživi neke preinake i „ušminkavanja“ , ovo je bila prava prilika za upoznavanje s novinama, kako bi i sama njena provedba protekla bez problema.

Planiramo predstaviti još neke mjere na sličan način, baš onim poslodavcima na koje ciljamo kako bi što više nezaposlenih osoba dobilo pristup tržištu rada. Upravo je i poanta svih mjera, približavanje nezaposlenih osoba tržištu rada, a naravno onda je dodatna korist da poslodavac dobiva radnika, rekla je predstojnica Područnog ureda Ivana Mehle.

Mjera – javni rad u prošloj je godini zaposlila 153 nezaposlene osobe. U ovogodišnjoj kvoti došlo je do smanjenja i imat ćemo nekih stotinjak osoba koje ćemo zaposliti na javnim radovima i to iz razloga što se značajno smanjio broj nezaposlenih osoba, pa je sama baza onih kojima je mjera namijenjena, značajno manja. Isto tako moramo znati, javni rad je mjera koja je namijenjena onim najteže zapošljivim   skupinama nezaposlenih. Stoga ne možemo reći ako je netko već dva-tri puta koristio ovu mjeru i radio kroz nju, da je on sada baš tako daleko od tržišta rada. Ipak se ta osoba polako vratila i stekla nova znanja i vještine s kojima se može plasirati na otvorenom tržištu rada, pa i kod privatnih poslodavaca. Mislim da je taj broj sasvim dovoljan za broj onih kojima je mjera namijenjena, ističe predstojnica.

Mnoge jedinice lokalne samouprave  koristile su ovu mjeru i bile su jako zadovoljne proteklih godina te su odrađeni neki poslovi koje nisu mogli realizirati na drugačiji način, a o tome kako će to biti ove godine, zbog smanjene kvote, predstojnica Mehle prokomentirala je ovako.

Kroz javni rad uvijek se radi o društveno korisnom radu i taj posao nikada ne može biti konkurencija nekom lokalnom poduzetniku ili javnoj ustanovi koja se tom djelatnošću već bavi. Dakle, ovo je uvijek  neka dodana vrijednost u radu, bilo udruge, općine ili grada i nadamo se da će i s ovom kvotom svi ti poslovi biti odrađeni. No, još jednom naglašavam, javni rad je namijenjen osobama koje imaju otežan pristup tržištu rada, tako da je ona dodatna korist  za udruge, općine, gradove ipak u drugom planu. Nama je primarno zapošljavanje i znamo  da će sigurno stotinu osoba iz evidencije moći ući u ovu mjeru, poručila je predstojnica Područnog ureda HZZ-a Karlovac Ivana Mehle. (m.m.)

Foto: i.č.