Prvi Karlovački

Projekt Karlovac II zbog tri primjedbe neće započeti do kraja godine

16.05.2019

Karlovac

Gradsko vijeće raspravljat će sutra o oslobađanjima od plaćanja komunalnog doprinosa: "Onaj tko u gradu Karlovcu želi graditi ili nadograđivati bilo koji proizvodni pogon ovom odlukom bit će oslobođen komunalnog doprinosa"

Projekt Karlovac II, odnosno Aglomeracija Karlovac-Duga Resa koji zbog tri primjedbe konzultanata Jaspersa neće započeti do kraja ove godine.

Što se tih primjedbi nije ništa dramatično, to je redovan postupak. Naš projekt kako je zamišljen je cijelo vrijeme usuglašavan s Hrvatskim vodama. Primjedbe koje je Jaspers upućivao nama upućuje i gotovo svim aglomeracijama, istaknuo je Mandić.

Od tri primjedbe jedna je bila vezana za cijevni materijal, druga za predviđene cijene koje su po tumačenju Jaspersa previsoke, a treći prigovor odnosi se na količinu vodoopskrbe unutar projekta.

-Projekt nije i nije ni bio upitan, a naravno da Europska komisija koja daje 400 milijuna kuna traži i ima svoje uvjete pod kojima se to treba odraditi. Očekujem da ćemo mi kroz neka tri mjeseca imati zatvoren taj formalni, proceduralni dio i da će se onda krenuti ka potpisivanju ugovora, naglasio je Mandić nakon jučerašnjeg sastanka s predstavnicima Hrvatskih voda i konzultantima  Europske komisije.

Na kraju je poručio kako je uvjeren da nikakvih penala za Karlovac neće biti.

Rečeno je to na pressici uoči sutrašnje sjednice Gradskog vijeća.

Na njoj će jedna od točaka dnevnog reda bit će Odluka o uvjetima odobravanja oslobađanja od plaćanja komunalnog doprinosa u pojedinačnim slučajevima.

-Mi smo ovom odlukom predvidjeli da se svi proizvodni pogoni potpuno oslobađaju komunalnog doprinosa. Znači onaj tko u gradu Karlovcu želi graditi ili nadograđivati bilo koji proizvodni pogon ovom odlukom je oslobođen komunalnog doprinosa. Sukladno direktivama Europske komisije postoje de minimis potpore koje pojedini poslovni subjekt može dobiti. Ovo oslobađanje ulazi u te potpore tako da se može dogoditi da netko bude oslobođen maksimalno 200 tisuća eura komunalnog doprinosa jer je takva odluka Europske komisije. Osim proizvodnih pogona, mi smo ovom odlukom predvidjeli da se oslobađaju 10 posto od cijene stambene zgrade, s time da onaj tko namjerava raditi kuću ili stambenu zgradu može koristiti i drugu mogućnost oslobađanja. To je da su one stambene zgrade ili kuće koje ulaze u energetski razred A+ oslobođene 60 posto komunalnog doprinosa, a one zgrade ili kuće koje ulaze u energetski razred A oslobođene 50 posto, dok su građevine namijenjene poljoprivrednoj proizvodnji oslobođene 90 posto komunalnog doprinosa, istaknuo je gradonačelnik Damir Mandić.

Naglasio je i kako u usporedbi s gradovima  kao što su Samobor, Jastrebarsko, Varaždin, Zadar ili Sisak, Karlovac je jedini grad koji vezano za proizvodnju omogućuje 100 posto oslobađanja plaćanja komunalnog doprinosa. Rekao je kako i Odluka o komunalnoj naknadi isto tako predviđa oslobađanja od plaćanja te naknade, a predvidjeli su da odluku o tome donosi Gradsko vijeće.

Također, pred gradskim vijećnicima naći će se rješenje o imenovanju Irene Božićević ravnateljicom Gradskog kazališta Zorin dom, a što je najavila zamjenica gradonačelnika, Andreja Navijalić.

Jedna od točaka je razrješenje dosadašnjeg ravnatelja Srećka Šestana koji je na osobni zahtjev tražio razrješenje s 30. lipnjem jer odlazi za intendanta HNK u Split. U ovom razdoblju proveden je natječaj za novog ravnatelja i Kazališno vijeće je predložilo Gradskom vijeću da za ravnateljicu Gradskog kazališta na mandat od četiri godine imenuje Irenu Božićević, kazala je Navijalić. (sl)

Foto: I. Čepurkovski