Prvi Karlovački

Mladi nezadovoljni obrazovnim sustavom, ne vjeruju ni političarima, ali se uzdaju u policiju

10.06.2019

Karlovac

Rezultati istraživanja mladih u Hrvatskoj 2018./2019. predstavljeni su danas u Zorin domu u organizaciji udruge Carpe Diem

Pred brojnom publikom u Zorin domu, glavnu riječ imao je jedan od autora istraživanja s Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu, Marko Kovačić.

Rezultati su pokazali da mladi imaju jako malo povjerenja u sabor, vladu i političke stranke, a najviše vjeruju vojsci, policiji i vjerskim organizacijama. U perspektivi mladih, institucije Europske unije puno su bolje pozicionirane i štite prava mladih u odnosu na Hrvatsku. Mladi vrlo jako i snažno baštine svoje obitelji, što pokazuje da većina njih želi zasnovati brak i imati djecu. Prema istraživanju mladi nisu zadovoljni obrazovnim sustavom, smatraju da nije povezan s tržištem rada. Velika je percepcija korupcije unutar sustava, čak dvije trećine studenata vjeruje da je na njihovom fakultetu prisutno kupovanje ispita. Nažalost, istraživanje je pokazalo neke zabrinjavajuće trendove poput toga da su mladi dosta povučeni u privatnu sferu i ne participiraju aktivno koliko bi mogli, čak dvije trećine njih živi sa roditeljima i ima izraženu želju za emigracijom. Oni koji to žele ili planiraju, uglavnom odabiru Njemačku, dok su neki od ostalih izbora su Austrija, Velika Britanija ili Irska. Za određene stvari su posebno zainteresirani, ali najčešće nisu dovoljno informirani i ne znaju kako realizirati svoje želje, kaže Kovačić.

Događanje se nastavilo panel raspravom u kojoj su kao panelisti sudjelovali gradonačelnik Damir Mandić, predsjednica Carpe diema Aleksandra Podrebarac, potpredsjednik Savjeta mladih grada Karlovca Filip Badovinca i potpredsjednik Mreže mladih Hrvatske Nino Preložnjak, koji su zaključili da su mladi poprilično neinformirani o tome što bi uvođenje građanskog odgoja i obrazovanja moglo promijeniti. Zaključili su i da su demokratske vrijednosti nisko po pitanju važnosti, a s druge strane primijećena je određena tendencija mladih prema konzervativnom stavu. Gradonačelnik Mandić je istaknuo kako je optimističan i smatra da uvijek ima prostora za poboljšanja.

Istraživanje je financirala zaklada Friedrich Ebert Stiftung, a proveo Institut za društvena istraživanja na nacionalnom reprezentativnom uzorku od 1500 mladih ispitanika u dobi od 14 do 29 godina. Ovo istraživanje dio je međunarodnog istraživanja mladih u deset država Jugoistočne Europe i Zapadnog Balkana – Albaniji, Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Kosovu, Makedoniji, Rumunjskoj, Sloveniji i Srbiji. Predstavljanje se odvilo u sklopu projekta „Klub za zapošljavanje mladih Karlovačke županije“, a na inicijativu voditeljice projekta, Branimire Penić. (L.S.)