VEČERAS u 21 sat na košarkaškom igralištu Šanac

Zvjezdano ljeto 2022., KAKAFE: Hojsak&Novosel i Vlatko Stefanovski

VIŠE IZ RUBRIKE

    Kontrabas i tambura mnogima se čine kao nespojiva kombinacija, ali u slučaju vrsnih skladatelja i glazbenika Filipa Novosela na tamburi i Tihomira Hojsaka na kontrabasu, oni čine savršen spoj. Surađivali su s Gibonnijem na svojem albumu 'Perle', za koji su nagrađeni Porinom, a skladbama u kojima spajaju tradicionalni i moderni glazbeni izričaj osvajaju publiku i kritičare u Hrvatskoj i izvan nje. Duo Hojsak & Novosel promiču hrvatsku glazbu, tradiciju i kulturu. Album 'Traditional Songbook', inspiriran zvukovima hrvatske tradicionalne glazbe odmah je osvojio srca publike. Već nakon prvog albuma 'Bow vs. Plectrum' zacementirali su si uspjeh. Godinu dana nakon objavljivanja, on je bio nominiran u četiri kategorije za nagradu Porin. Prije pandemije Filip Novosel i Tihomir Hojsak održavali su 70 koncerata godišnje diljem svijeta.

    Vlatko Stefanovski rođen je 1957. godine u Prilepu u Makedoniji. Gitaru je počeo svirati s 13 godina, a ubrzo osniva kultnu grupu Leb i sol koja postaje jedan od najutjecajnijih grupa na glazbenoj sceni s područja bivše Jugoslavije.  Leb i sol u karijeri je izdao 14 diskografskih izdanja, a osim po bivšoj Jugoslaviji svirali su i turneje po cijelom svijetu. Od sredine 90-ih godina počinje i solo karijera Vlatka Srefanovskog koja je vrlo uspješna. Albumi poput Cowboys & Indians, Sarajevo, VS Trio, Kula od karti, Thunder from the blue sky i drugi postali su klasici. Zajedno s Miroslavom Tadićem osniva duo u kojem istražuje makedonsku narodnu glazbu, a albumi poput Live in Zagreb, Krushevo, Treta Majka iznjedrila su potpuno novi koncept sviranja akustične i klasične gitare. U nekoliko posljednjih godina Vlatko je svirao i snimao s mnogim svjetskim glazbenicima kao što su Theodosii Spassov, Jan Akkerman, Tommy Emmanuel, Stochelo Rosenberg, Gibonni, Stefan Milenković, Manu Katche, Toni Levin, Bojan Z i mnogi drugi.  Kao solist uspješno je nastupao i uz orkestre poput London Simphony Orchestra, MDR Leipzig Simphony Orchestra, Monte Carlo Philharmony Orchestra, Tonkunstler orchestra Vienna, Simphonieta Orchestra iz Sofije, Slovenska filharmonija - Ljubljana, Studentski simfonijski orkestar Skopje, FoolCool Jazz big band, RTV Ljubljana Big Band, HRT big band, RTV Srbija Big band, Zagrebačka filharmonija i mnogi drugi. Ono što Vlatka Stefanovskog izdvaja od drugih gitarista je njegov unikatni ton i vrhunska tehnika sviranja, a jedan je od pionira korištenja narodnih tema u rock i jazz glazbi. U 2007. godini nagrađen je počasnim doktoratom iz umjetnosti od strane Sveučilišta sv. Ćirila i Metoda u Skopju, u kojem i danas živi i radi u vlastitom glazbenom studiju Esoterira Sound Studio.

    Ulaz je besplatan i ne trebaju vam ulaznice.  U slučaju kiše koncert seli u Zorin dom, ali tada će biti potrebno prethodno podignuti ulaznice na njihovoj blagajni.