Prvi Karlovački

Vijećnici SDP-a i Živog zida napustili sjednicu Županijske skupštine

10.07.2019

Vijesti

Benčić: Ovo je elementarna politička nekorektnost  jer on je župan svih građana županije, a proslava 500. te godišnjice Hrvatskog sabora u Cetinu bit će tek 2027. godine

Županijska skupština današnju sjednicu je održala bez vijećnika SDP-a i Živog zida. Razlog njihova napuštanja bio je protest zbog nedolaska župana Damir Jelića kojemu su namjeravali postavljati pitanja.

Ispričavam župana Damira Jelića budući da mu je zakazan sastanak s predsjednikom Hrvatskog Sabora Goranom Jandrokovićem, a tema je 500 godina obilježavanja Hrvatskog sabora u Cetinu i organizacija cijele proslave i događanja. Nakon što sastanak završi, župan Jelić pridružit će se Županijskoj skupštini, rekla je zamjenica župana Vesna Hajsan Dolinar na početku sjednice Županijske skupštine, pravdajući izostanak župana Damira Jelića.

Ovo je prvi puta da na sjednici uoči Aktualnog sata nemamo župana, osobu koja je inače odgovorna za sva pitanja koja mu mislimo uputiti pa vas molim da napravimo stanku kako bismo se konzultirali što ćemo dalje, prije no što krenemo s Aktualnim satom, rekao je potpredsjednik Županijske skupštine Ivan Vuković.

U ime Kluba vijećnika SDP-a u Županijskoj skupštini Ivan Vuković je izvijestio da neće sudjelovati u radu sjednice.

Za 16 točaka dnevnog reda predlagač je župan, a njega nema. Aktualni sat je u funkciji pitanja i propitkivanja budućnosti županije. Ne vidimo kome ćemo postavljati pitanja i u radu ove sjednice, SDP neće sudjelovati, izvijestio je Vuković. Nakon toga su i napustili sjednicu te održali kraću konferenciju za novinare.

Neprihvatljivo je da se sjednica Županijske skupštine priprema na način da se ne predvidi mogućnost da župan ne bude prisutan. Da je župan odsutan iz zdravstvenih razloga mi bi to razumjeli, ali župan je trenutačno otišao u Zagreb na sastanak s predsjednikom Sabora u vezi neke proslave koja će biti održana za tri-četiri godine, dakle razlog nije nimalo prihvatljiv. S druge strane nema ni dožupanice; institut Aktualnog sata je taj da vijećnici postavljaju pitanja županu, a ne u pisanoj formi pa će dobiti odgovor na „svetog nikad“. Druga stvar, za 16 točaka dnevnog reda je predlagač župan, logično  je da će pročelnici braniti te točke, ali bez župana ne vidimo niti jedan razlog da nastavimo prisustvovati na ovoj sjednici, dodatno je pojasnio Vuković.

Možemo mi pričati što hoćemo, ali znamo tko ima političku odgovornost. Prema tome, ako nema prvog čovjeka županije, na kraju krajeva, sve skupa nema smisla, dodatno je pojasnila SDP-ova vijećnica Biserka Vranić.

Da su ostali na sjednici, župana bi propitivali o nizu tema od onog o zagađenju Korane i Mrežnice, do nemogućnosti stručnog osposobljavanja i stažiranja netom diplomiranih učitelja, projektima u Ogulinu itd.

Ovo je elementarna politička nekorektnost jer on je župan svih građana županije. Nije on znao jučer da danas mora ići na sastanak, a osim toga proslava 500. te godišnjice Hrvatskog sabora u Cetinu bit će tek 2027. godine, mišljenja je SDP-ov Josip Benčić.

Nakon SDP-ovaca sjednicu Županijske skupštine napustili su i oni iz Živog zida. Oni su pak nešto duže ostali samo zbog toga da njihov novi vijećnik Čedomir Tatalović položi prisegu i započne mandat umjesto Vanje Pahljine.

Sjednicu smatramo nelegitimnom budući da na njoj nema župana i njegove zamjenice. Razlog koji oni navode nije opravdanje, to nije nikakva hitna dužnost niti hitna obveza. Ne smatramo ovu sjednicu legitimnom kao i njihov razlog za izostajanje sa sjednice, kazao je kratko Tihomir Jarnević iz Živog zida.

Od oporbenih vijećnika, samo je ostao MOST-ov Marinko Marinović, a nakon, ipak kraćeg, održanog Akutalnog sata, rad je nastavljen po usvojenom dnevnom redu. (m.m.)

Foto: i.č.