Prvi Karlovački

Županijski proračun za 2022. godinu planiran u iznosu od milijardu i 242 milijuna kuna

Autor: Miloš Milovanović

22.11.2021

Županija

U odnosu na ovogodišnji  veći  je za 5,5 posto, a radi se o konsolidiranom proračunu koji uključuje osim same Županije kao regionalne samouprave i 54 županijska korisnika

Županica Karlovačke županije Martina Furdek Hajdin sa svojom zamjenicom Vesnom Hajsan Dolinar i  pročelnicom za financije Mariom Stojković danas je na konferenciji za medije predstavila županijski proračun  za 2022. godinu. Planiran je u iznosu od  milijardu i 242 milijuna kuna, što je povećanje u odnosu na ovogodišnji za 5,5 posto. Radi se o konsolidiranom proračunu Županije koji uključuje osim same Županije kao regionalne samouprave i 54 županijska korisnika.

Proračun se temelji na županijskoj Razvojnoj strategiji koja vrijedi još i za ovo financijsko razdoblje. Trenutno se intenzivno radi na  izradi Plana razvoja županije koji bi trebao biti usvojen tijekom iduće godine te je to novi strateški dokument na osnovu kojeg se bazira i sam rad Županije.

Važećem strategijom detektirana su tri osnovna cilja rada Županije. To je intenzivno ulaganje u ruralno područje koje se ponajviše zasniva na razvoju poljoprivrede te na razvoju ruralnog turizma. Isto tako tu je i opskrba s primarnom infrastrukturom, kako komunalnom i energetskom tako i društvenom. Drugi cilj koji imamo zadan u strategiji je generalno stvaranje radnih mjesta i povećanje kvalitete života jer su to osnovni preduvjeti koje želimo ostvariti našim stanovnicima, ali i onima koji bi se eventualno željeli doseliti u Karlovačku županiju kako bi ovo područje bilo dovoljno kvalitetno i atraktivno za život i rad.  Sve ovo što radimo, provlači se kroz treći cilj, a to je održivi razvoj i kvalitetno upravljanje radom same Županije jer gospodarski razvoj koji izuzetno potičemo, moramo staviti u onaj kontekst s našom prirodnom i kulturnom baštinom, posebno s depriviranim područjem. Rezultat ovog rada želimo da se najviše ocrtava kroz demografske brojke, budući da smo svjesni činjenice da problem demografije nije samo problem Karlovačke županije, već i cijele države. Ono što želimo je da svaki građanin, posebno mladi ljudi u Karlovačkoj županiji pod boljim okolnostima mogu stvoriti svoj stan ili kuću koja će postati njihov dom i mjesto u kojem će formirati svoju obitelj. Radna mjesta i gospodarstvo je ono što sve to može omogućiti, rekla je uvodno predstavljajući županijski proračun županica Martina Furdek Hajdin.

Županijska pročelnica za financije Maria Stojković je izvijestila da Karlovačka županija u ovom trenutku nije kreditno zadužena što će zasigurno biti jedan dodatni generator kod povlačenja EU sredstava u narednom razdoblju. Županiji je bilo vrlo važno osigurati sredstva za kapitalne projekte, ali i one koji doprinose gospodarskom razvoju same županije. Riječ je o projektima koji su u  svojoj završnoj fazi realizacije, ali jednako tako i novim projektima. U okosnice proračuna ugrađeni su i elementi kohezijske politike Europske unije i tu se ponajprije misli na digitalnu Europu koju Županija provodi kroz programe sigurne i pametne županije i prvenstveno su usmjereni na samu digitalizaciju usluga i sustava poslovanja Županije. U idućem proračunu osigurano je preko 10 milijuna kuna izvornih županijskih prihoda za unapređenje gospodarstva, poljoprivrede, lovstva i turizma. Kroz proračun se potiče i demografska obnova te postoje konkretni programi koji su usmjereni na rješavanje stambenog pitanja mladih obitelji. Uz to tu je i cijeli spektar demografskih mjera; od potpora za novorođenčad pa do svih onih potpora koje se pružaju kroz sam sustav školstva i zdravstva. Protuteža mladima su zasigurno osobe treće životne dobi i po prvi puta u županijskom proračunu predlaže se pozicija u iznosu od milijun kuna koja će biti usmjerena za podizanje njihovog standarda i uvjeta smještaja. Uz to ulagat će se i u nadstandard školskih i zdravstvenih ustanova, a po tome Karlovačka županija prednjači među svim županijama u Hrvatskoj.

Proračun je raspodijeljen kroz sedam upravnih odjela. Najveći iznos sredstva koncentriran je u upravnim odjelima za školstvo te onom za hrvatske branitelje i zdravstvo. To je iz razloga što se upravo u tim odjelima nalazi i najveći broj proračunskih korisnika.

Pročelnica Stojković je prezentirala najvažnije i ključne projekte u okviru svakog odjela. U Uredu županice je izdvojila projekt Nikola Tesla Experience Center, vrijedan oko 42 milijuna kuna koji bi iduće godine trebao početi s radom te se očekuje njegovo opremanje. Tu je i projekt SKOK te se pola milijuna kuna usmjerava na aktivnosti koje imjau za cilj jačanje civilnih snaga same županije. Uz to je i nezaobilazni strateški projekt STREAM koji ima za cilj razvitak strateškog sustava razvoja od poplave. Što se pak tiče školstva, zasigurno je na prvom mjestu Regionalni centar kompetencija. Konstanta proračuna su i energetske obnove školskih ustanova, a osigurana su i inicijalna sredstva za sportske dvorane pri osnovnim školama. Sama realizacija projekata bit će ovisna o raspoloživim državnim natječajima. Spomenula je i uspostavu predškolskog obrazovnog sustava koji postoji u 14 od 18 općina. Dogodine će biti otvoren još jedan vrtić u općini Plaški. U okviru Upravnog odjela za hrvatske branitelje i zdravstvo planira se milijun kuna izdvojiti za program stambenog zbrinjavanja mladih obitelji. Isto toliko izdvojit će se i za osobe treće životne dobi. Županija će dogodine financirati još jednu specijalizaciju liječnika, a nastavlja se i s energetskom obnovom zdravstvenih ustanova te nabavom najmodernije dijagnostičko terapeutske opreme. Za programe unapređenja turizma, gospodarstva i ravnomjernog razvoja županije koji su usmjereni i prema JLS kao i za javne pozive za lovstvo i poljoprivredu planirano je preko 10 milijuna kuna. Podsjetila je i na projekt Dodir civilizacija kojem je cilj stavljanje u funkciju devet starih gradova te ponovno oživljavanje kulturnog turizma. Izdvojila je još dva strateški važna projekta. To su Regionalni distributivni centar za voće, povrće i industrijsko bilje u Cetingradu i Mljekara i  klaonica u Krnjaku. Za njih se u proračunu u idućoj godini osiguravaju milijunski iznosi za izradu projektne dokumentacije kako bi bili spremni za kandidiranje na neki od natječaja.

Karlovačka županija iz svojih izvornih prihoda  u sljedećoj godini  55 posto sredstava  usmjerava u programe i projekte koji imaju razvojni karakter, istaknula je pročelnica.

Već nekoliko godina Karlovačka županija prednjači u transparentnosti dokumenata povezanih s proračunom za što su i više puta nagrađeni od strane Instituta za javne financije. Kao jedna dodatan korak prema još višoj razini transparentnosti uz sam Nacrt proračuna koji je bio na javnom savjetovanju, izrađen je i Vodič za građane koji daje jednostavan i jasan uvid u proračunsku materiju te pruža informacije o korištenju javnog novca.

Proračun Karlovačke županije za 2022. godinu trebao bi biti usvojen na sjednici Županijske skupštine koja će se zbog epidemioloških prilika održati online, u petak, 26. studenog.