Prvi Karlovački

Županijske učeničke i studentske stipendije rastu, dobivat će ih veći broj korisnika, prijave prvi put digitalno

Autor: Miloš Milovanović

21.09.2021

Županija

E-prijavom  želimo omogućiti veću učinkovitost rada i veću transparentnost kojom će biti vidljivo kako se ulažu javni novci, poručila županica

Karlovačka županija od školske godine 1994./1995. provodi stipendiranja učenika i studenata. Nakon niza godina od ove školske godine uvode se novine.

Povisit ćemo učeničke stipendije sa sadašnjih 400 na 500 kuna mjesečno, a studentske sa 700 na 800 kuna. Svaki učenik ili student ostvaruje pravo na 10 mjeseci primanja stipendije, koliko traje i sama školska godina. Isto tako povećat ćemo i broj stipendija i to sa 40 na 50 kako učenicima, tako i studentima. Treća velika novost je digitalizacija i e-prijava, naime već skoro godinu i pol naša djeca rade i kombiniraju online nastavu te njima to neće biti novost. E-prijavom želimo omogućiti veću učinkovitost rada i veću transparentnost kojom će biti vidljivo kako se ulažu javni novci. Jednako tako pratit ćemo kako će učenici i studenti koristiti samu stipendiju te hoće li biti dobri učenici odnosno studenti. U tom ćemo imati i dobar alat, a on će biti polazište i za sve naše druge javne pozive koje planiramo u ovoj i idućim godinama. Za slučaj da netko nema mogućnost da se sam ulogira i ispuni prijavu, to će moći napraviti u svojim školama i svim našim javnim ustanovama, izjavila je županica Martina Furdek Hajdin prilikom današnjeg predstavljanja javnog natječaja za dodjelu stipendija učenicima i studentima u Karlovačkoj županiji.

Svoja iskustva u korištenju svoje stipendije najprije je s prisutnima podijelila učenica karlovačke Gimnazije Nika Vitas:

Prošle školske godine bila sam jedna od stipendistica Karlovačke županije. Osim što se osjećam počašćeno što sam je primala proteklih godinu dana, stipendija mi je uvelike pomogla da postavim neke temelje za budućnost. Naime, za svoju bližu, ali i dalju budućnost imam nekoliko planova i ideja, a uz pomoć stipendije bliže sam njenoj realizaciji. I ove godine ću se prijaviti za županijsku stipendiju.

Student računarstva u Rijeci Bruno Novosel županijsku stipendiju koristi već tri godine.

Dosta mi pomogne, posebice ukoliko ne stignem nešto raditi sa strane. Trenutno smo dva studenta u obitelji, tako da i roditeljima pomognem zato što ipak nisam toliko financijski ovisan o njima.

O samom procesu digitalizacije javnih poziva i natječaja u Karlovačkoj županije više je rekao Lorenzo Gašparić:

Ovo je jedan od prvih alata među županijama za potpunu digitalizaciju javnih poziva i natječaja, ocjenjivanja i kasnije samog rađenja izvještaja i praćenja tih sredstva koja se dodjeljuju iz javnog novca. Ovim putem želimo olakšati, prije svega građanima da svoje prijave mogu obavljati digitalno iz svog doma  ili iz bilo kojeg računala. Mislim da je ovo jedan veliki korak naprijed i veselim se što sutra izlazi prvi digitalni natječaj za dodjelu stipendija učenicima. Kasnije će svi javni pozivi i natječaji biti digitalizirani.

Za ispunjavanje prijave potrebno je odvojiti otprilike 15-tak minuta. Prošle školske godine bio je izuzetno veliki interes za stipendije te je bilo puno više prijava nego što ih je dodijeljeno. Inače, Karlovačka županija je od 1994. do prošle školske godine stipendirala ukupno 1.560 učenika i studenata.