Županijska Služba za mikrobiologiju uvodi testiranje na HPV

VIŠE IZ RUBRIKE

  U Službi za mikrobiologiju i parazitologiju Zavoda za javno zdravstvo Karlovačke županije uvode novu pretragu, testiranje na HPV.

  -Pretraga koja se uvodi na mikrobiologiji je HPV testiranje sa genotipizacijom. Uvođenje ove pretrage je hvalevrijedno zbog učestalosti HPV-a u populaciji, to je iznimno česta infekcija. Na svu sreću u većini slučajeva prolazi bez nekih posljedica, ali ima slučajeva gdje uzrokuje rak vrata maternice. U modernom svijetu od tog raka ne bi smjela umrijeti niti jedna žena jer imamo brojne alate kako se može spriječiti nastanak samog raka, on se može otkriti u predstadijima, ističe dr. Davor Plažanin, epidemiolog na ZJZKŽ i voditelj tima javnog zdravstva u Službi za epidemiologiju.

  Dodaje kako je tu iznimno bitna i suradljivost žena, da one redovito obavljaju ginekološke preglede, a postoji i mogućnost cijepljenja protiv HPV-a.

  -Ova pretraga, HPV testiranje je u svijetu postala test izbora za otkrivanje HPV-a i u preventivi raka vrata maternice za žene koje su starije od 35 godina, a za mlađe je i dalje PAPA test prvi izbor pretrage za otkrivanje. Pozivamo sve žene da se redovito odazivaju na preglede iako još uvijek sam preventivni program ranog otkrivanja raka vrata maternice nije u organiziranoj fazi, organizirani probir je u fazi pripreme, navodi.

  Napominje i kako Karlovačka županija spada u prosjek Hrvatske po pojavnosti i smrtnosti od raka vrata maternice. Godišnje u Karlovačkoj županiji umire četiri ili pet žena od raka vrata maternice, ali s obzirom da nijedna žena ne bi smjela u današnje doba umrijeti od tog raka, to je i dalje puno, poručio je dr. Plažanin.

  Dr. Tamara Marković, specijalistica kliničke mikrobiologije i voditeljica Službe istaknula je kako uvode PCR testiranje na humani papiloma virus i to na njegovih 14 visokorizičnih genotipova.

  -HPV može biti uzročnik karcinoma grlića maternice, ali i drugih karcinoma u anogenitalnoj regiji i imao alate da ga na vrijeme otkrijemo i spriječimo njegov razvoj. Ovaj test je visokosofisticiran, radi se metodom PCR-a, to je ista metoda kojom radimo i covid, na istim aparatima i u istim prostorima. Detektira 14 visokorizičnih tipova koji imaju potencijal razviti se u karcinom grlića maternice. Najčešći tipovi su 16 i 18, oni se kao uzročnici nalaze u otprilike 70 posto karcinoma, a i ostali se mogu naći. Često možemo naći i koinfekcije, infekciju s dva ili tri tipa, a ovaj test će omogućiti da se odredi dominantniji tip. Mislim da je vrlo korisno što ga uvodimo jer naše sugrađanke i ginekolozi do sada su isto obavljali test, ali se uzorak slao u Zagreb. Sada će to ipak biti olakšano što je i u redu s obzirom da smo laboratorij koji je okrenut izvanbolničkoj populaciji i moramo skrbiti za javno zdravlje. Uzorak je bris grlića maternice i uzima se u ginekološkim ambulantama na preporuku liječnika ginekologa. Dolazi s liječničkom uputnicom i tada je besplatan, a može se napraviti i privatno po važećem cjeniku, poručuje dr. Marković.