Čujko: Intencija je da sve naše službe što je više moguće budu objedinjene prvenstveno zbog lakšeg pristupa građana

Županija vrlo brzo na tri lokacije: u Vraniczanyevoj 2 i 4 i Križanićevoj ulici

VIŠE IZ RUBRIKE

  Stupanjem na snagu Zakona o sustavu državne uprave i posebnim zakonima poslovi državne uprave povjereni su županijama, pa je tako i u Karlovačkoj županiji. U biti radi se o svojevrsnom povratku na staro, naime poslove koje je sada dobila Županija već su bili u njenoj nadležnosti. Ti poslovi su županijama oduzeti negdje 2000.-te godine i tada preneseni na novoosnovane urede državne uprave.

  -Od 1. siječnja preuzeli smo većinu poslova državne uprave, osim poslova kontrole, nadzora i inspekcije koji su ostali u nadležnosti države. Preuzeli smo 53 službenika na određeno vrijeme, od ukupno njih 116, dok su ostali otišli u mirovinu. Osim toga preuzeli smo kompletnu infrastrukturu za rad, osim nekretnina. Naime, zgrada u Križanićevoj 11 je i dalje u vlasništvu Republike Hrvatske, ali nastojimo pregovorima riješiti postojeće stanje i ulagati u njeno održavanje te je privesti funkciji. Iako je proces spajanja završio 1. siječnja, mi smo već godinu dana prije krenuli u proces pripreme i izrade potrebnih akata i planova tako da bismo sve završili na vrijeme i kvalitetno. Karlovačka županija je s tim postupcima krenula prva i u više puta smo od resornog Ministarstva dobili pohvale, kaže pročelnik Ureda župana Kristijan Čujko i nastavlja.

  -Preuzeti djelatnici ureda državne uprave raspoređeni su u sve upravne odjele županije, osim u Upravni odjel za financije koji nije preuzeo nijednog službenika. Također nitko nije preuzet u Službu za unutarnju reviziju. Upravni odjel za graditeljstvo i okoliš dobio je jedan važan odsjek, a to je izvlaštenje. Županija je dobila i Upravni odjel za opću upravu kojem su povjereni poslovi matičarstva, registra birača na svim lokacijama u županiji, zatim utvrđivanje naknade za povrat oduzete imovine i obnova ratom oštećenih objekata, besplatna pravna pomoć itd. Dosadašnja predstojnica Ureda državne uprave Ines Pavlačić postala je privremena pročelnica novoosnovanog  županijskog Upravnog odjela za opću upravu. Sukladno zakonu slijedi vrlo brzo raspisivanje natječaja za to radno mjesto.

  Karlovačka županija je i prije preuzimanja poslova državne uprave imala poteškoća s prostorom i dislociranošću upravnih odjela koji su radili na nekoliko lokacija u gradu. Jedno od rješenja te problematike je i  uređivanje bivšeg prostora kojeg je koristio Hrvatski radio Karlovac, u prizemlju zgrade u Vraniczanyevoj broj  2.

  -Početak uređenja ovog prostora započeo je sredinom rujna prošle godine kada su izvršeni grubi građevinski radovi te je trenutno u daljnjoj fazi uređenja. U taj prostor po završetku uređenja uselit će se Upravni odjel za hrvatske branitelje i zdravstvo s lokacije Vraniczanyeva br. 6 i dio službenika koji su preuzeti od Ureda državne uprave  koji obavljaju poslove vezane uz prava hrvatskih branitelja i stambeno zbrinjavanje. Taj pak dio službenika trenutno je u prostoru na Zrinskom trgu br. 8; oni su prije djelomično bili u Križanićevoj ulici pa su preseljeni na Zrinski trg. U taj prostor preselit će također i Služba za unutarnju reviziju. Očekujemo da će do kraja travnja biti kompletno gotovo uređenje prizemlja u Vraniczanyevoj 2 i tada će moći biti kompletiran spomenuti upravni odjel. Kompletan prostor ima oko 400 kvadratnih metara, u njemu će raditi 17-tak službenika, a uređenje će koštati oko milijun kuna, rekla je voditeljica Pododsjeka za tehničke poslove u Uredu župana Nives Matan te dodala.

  -Što se tiče poslova Upravnog odjela za opću upravu poslovi matičarsta i registra birača obavljat će se i dalje na lokaciji u Križanićevoj 11. Koncentriramo se na tri lokacije: Križanićeva 11 te Vraniczanyeva br.2 i 4. Sve službe u konačnici će biti na te tri lokacije. Ubuduće će „otpasti“  Zrinski trg 8 i  Haulikova ulica.

  U svim gradovima Karlovačke županije i dalje ostaju službe na adresama: u Ozlju Kurilovac 1, u Ogulinu u Ulici Bernardina Frankopana 11, u Slunju na Trgu dr. Franje Tuđmana 9, u Dugoj Resi na Trgu Svetog Jurja 1, u Vojniću na Trgu Stjepana Radića 1, a ponedjeljkom i petkom uredovni dani bit će i u Općini Rakovica.

  -Intencija je da sve naše službe što je više moguće budu objedinjene prvenstveno zbog lakšeg pristupa građana te da sve što im je potrebno obave na jednom mjestu. To isto želimo i u drugim gradovima i općinama u županiji. Objedinjavanjem službi u zgradama u našem vlasništvu, enormno smanjujemo troškove od onih za najam, grijanje itd., zaključio je pročelnik Ureda župana Kristijan Čujko.

  Kao što je poznato Županija je kupila i dio prostora u podrumu zgrade u Vraniczanyevoj 2 gdje će biti uređene dvije multifunkcionalne dvorane. Po izradi  projekta i troškovnika tijekom ove godine počeli bi radovi i u tom prostoru. (m.m.)

  Foto:i.č.