Rok za prijavu šteta produljen za dodatnih tjedan dana, do 14. siječnja.

Županija udružila gradove i općine u zajedničkoj donaciji hrane za operativne snage na terenu

VIŠE IZ RUBRIKE

    Na inicijativu županice Martine Furdek Hajdin u utorak je održan online sastanak Karlovačke županije s gradonačelnicima i načelnicima Karlovačke županije.

    Na sastanku je dogovoreno kako će se rok za prijavu šteta produljiti za dodatnih tjedan dana, konkretno do 14. siječnja. Razlog tome je što na mnogim područjima pogođenim potresima još uvijek nisu dovršene procjene nastalih šteta. Na taj način, općine i gradovi imat će dovoljno vremena obići sve objekte koji su uslijed potresa oštećeni i podnijeti odgovarajuću prijavu.

    Važno je napomenuti kako je Karlovačka županija udružila sve gradove i općine Karlovačke županije kako bi zajednički osigurali potrebnu količinu hrane za prehranu dijela operativnih snaga civilne zaštite na području Gline, Petrinje, Siska i okolnih naselja. Uz prikupljanje donacija tvrtki PPK Pivac, Ekomes, Dukat, Žitoproizvod, Pekare Dujam,  Heinken, Tiskare Ivan bila je nužno i kupiti dio prehrambenih artikala, do sada u vrijednosti 70 tisuća kuna. Ukoliko će potreba postojati i dalje, Karlovačka će županija zajedno sa svojim gradovima i općina osigurati opskrbu za ukupno 8 dana prehrane za područje susjedne stradale županije i angažman operativnih snaga.  Svakodnevno je veliki broj vatrogasaca, pripadnika HGSS-a, policije, Crvenog križa i ostalih volontera na terenu koji kontinuirano pomažu i rade kako bi se lokalnoj zajednici pomoglo u svladavanju nastalih šteta i smanjenju postojeće ugroze od urušavanja objekata.

    Karlovačka županija je od Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost zaprimila 5 milijuna kuna za podmirenje troškova izvida, statičare, procjene šteta, izrade troškovnika i sličnih radnji. Navedena sredstva bit će raspoređena jedinicama lokalne samouprave sukladno količini evidentiranih šteta koje su potresi prouzročili na njihovim područjima.

    Zajednička koordinacija županijske i lokalne razine te usuglašeni stavovi izraz su zdravog i solidarnog ponašanja, posebice u kriznim vremenima kada su ugroženi ljudski životi i njihova egzistencija. Karlovačka županija uvijek je težila te će i dalje težiti kontinuiranoj komunikaciji i kvalitetnoj organizaciji sa svima razinama vlasti u svrhu društvenog boljitka.