Županica uručila ugovore

Županija izdvaja 200 tisuća eura za ravnomjerni razvitak i 80 tisuća eura za unapređenje turizma

VIŠE IZ RUBRIKE

Bespovratna sredstva

Temeljem Programa unapređenja turizma, Karlovačka županija financirat će unapređenje javne turističke infrastrukture, primjerice uređenje odmorišta i kupališta, te razne manifestacije, od Lafesta i Štrudlafesta do Ljeta u Ogulinu.

Izgradnja autobusnog stajališta u Pravutini, interpretacijski centar lasinjske kulture, izgradnja sportskog centra za pustolovni turizam u Donjem Velemeriću, samo su neki od projekata koji su dobili bespovratna sredstva županije u sklopu Programa poticanja ravnomjernog razvitka. U Turističko sportskom centru Korana u Donjem Velemeriću, korisnicima je ugovore uručila županica Karlovačke županije Martina Furdek Hajdin.

Temeljem Programa unapređenja turizma, Karlovačka županija financirat će unapređenje javne turističke infrastrukture, primjerice uređenje odmorišta i kupališta, te razne manifestacije, od Lafesta i Štrudlafesta do Ljeta u Ogulinu.

-Ova dva programa, posebno ravnomjerni razvoj je upravo usmjeren ostvarenju našeg cilja, a to je da potaknemo razvoj svih ruralnih dijelova naše prekrasne županije. U turizmu smo iznimno uspješni, radimo dobar posao, to pokazuju i brojke. Možemo najaviti da će ovo biti rekordna turistička godina, imamo više od 100 tisuća dolazaka, a noćenja gotovo 180 tisuća, to je podatak od jučer. U tom smjeru i zajedničkom radu, gdje smo jedni drugima podrška, gdje jedni drugima nismo konkurencija, ističem zadovoljstvo i zahvalu što smo svi zajedno i što postižemo rezultate koji nam mogu biti motivacija za daljnji rad, rekla je županica Martina Furdek Hajdin.

Program ravnomjernog razvitka vrijedan je ukupno 200 tisuća eura, a Program unapređenja turizma 80 tisuća eura, pojasnila je pročelnica UO gospodarstva Karlovačke županije Branka Šeketa Karlović.

-Vjerujem da smo mi kroz svoje mjere unutar ova dva programa barem djelomično prepoznali vaše potrebe na terenu i pridonijeli u određenoj mjeri razvoju lokalne zajednice ali i razvoju Karlovačke županije u cjelini, i to kroz ulaganja u dokumentaciju za kapitalne projekte gradova i općina, kroz ulaganja u prometnu infrastrukturu za ali isto tako i u javnu tur infrastrukturu te u manifestacije koje provodite, istaknula je Šeketa Karlović.

U ime svih korisnika programa zahvalio je načelnik općine Saborsko Marko Bičanić.

-Postoje gradovi koji su nešto bolje razvijeni, postoje općine koje su naslonjene na te gradove. Postoje općine koje su na boljim prometnim pravcima, postoje i oni koji su malo udaljeniji. Postoje oni koji je rat uništio i oni koje nije. Sad to sve treba na neki način ujednačiti. Ovi ugovori dokazuju da se to tako radi, ne samo ovi, nego svi pozivi govore o tome da idemo u tom smjeru da se oni sporiji ubrzaju i da stignu one koji su razvijeniji, naglasio je.

Karlovačka županija ove će godine prvi put provoditi i Program potpora male vrijednosti za izradu projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju fotonaponskih elektrana za vlastite potrebe, čiji je cilj povećanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije. Za taj program osigurano je 100 tisuća eura, a javni poziv trebao bi biti objavljen već u srpnju.