Ulog u obrazovanje je zaista ulog, a ne utrošak koji se onda dugoročno vraća svima nama, poručila županica Furdek Hajdin

Županija dodijelila ugovore o stipendiranju učenicima i studentima

VIŠE IZ RUBRIKE

  Drugačije nego prethodnih godina zbog epidemioloških mjera  Karlovačka županija  danas je uručila ugovore o stipendiranju učenicima i studentima. Podjela ugovora organizirana je zasebno u dvije grupe sa po troje  učenika i studenta koji su bili prvi na listama s najviše osvojenih bodova. Ostalim budućim županijskim stipendistima stipendije će biti uručene naknadno. Ove godine  dodijeljeno je 80 stipendija; 40 učeničkih i 40 studentskih. Učeničke iznose 400 kuna mjesečni, a studentske 700 kuna. Predsjednica Povjerenstva za dodjelu stipendija i zamjenica župana Vesna Hajsan Dolinar je uvodno rekla da je Karlovačka županija ove godine zaprimila 400 zahtjeva i to u kategoriji učenika 207, a 193 u kategoriji studenata.

  -U ovoj godini smo odlučili za sve one učenike čije obitelji imaju po članu kućanstva prihod manji od 3 tisuće kuna, dati još i jednokratnu pomoć. Jednokratnu novčanu pomoć dobit će 71 kandidat. Želim da vam ova stipendija bude poticaj i motivacija za dostizanje svih vaših ciljeva i još boljih ocjena. Isto tako želim da dosita kada završite svoje srednje škole upišete one fakultete koji su potrebiti našem gospodarstvu  i našoj županiji, a da u to budu uključene  vaše sklonosti, znanje i vještine kako bi u životu radili ono što želite i što volite, kazala je zamjenica župana.

  U ime učenika koji su dobili stipendije zahvalila se Jelena Galović koja pohađa četvrti razred Gimnazije i strukovne škole Bernardina Frankopana u Ogulinu.

  - Ona nije samo financijska pomoć, nego i poticaj da budemo još uspješnije u našem obrazovanju.

  Inače, stipendije se dijele u tri kategorije: za darovite učenike i studente, za učenike i studente koji su upisali deficitarna zanimanja te za učenike i studente slabijeg imovnog stanja.

  Govoreći na prigodnoj svečanosti županica Martina Furdek Hajdin je kazala.

  -Indikativno je da imamo 400 prijava, a dodjeljujemo 80 stipendija. Upravo to nam može biti uputa za daljnje promišljanje za osiguravanje proračunskih sredstava i kako ćemo ih raspodijeliti. Naime, ulog u obrazovanje je zaista ulog, a ne utrošak koji se onda dugoročno vraća svima nama, poručila je županica.

  U ime studenata zahvalila je Petra Kostelić koja studira na riječkom Veleučilištu željeznički promet.

  - Iskreno se zahvaljujem na dodijeljenoj stipendiji u svoje ime i u ime svih studenata. Ta će nam stipendija uvelike pomoći u našem daljnjem školovanju.

  Karlovačka županija je za stipendije i jednokratne novčane pomoći ove godine osigurala sredstva u iznosu od 526 tisuća kuna.