Po prvi puta ove godine Karlovačka županija isplatila i 42 jednokratne pomoći učenicima i studentima

Županija dodijelila 70 ugovora o stipendiranju učenika i studenata

VIŠE IZ RUBRIKE

  Karlovačka županija i u ovoj školskoj godini stipendirat će 70 učenika i studenata. Ugovore o stipendiranju danas im je uručila zamjenica župana Vesna Hajsan Dolinar, a dodijeljene su temeljem objavljenog javnog natječaja i to po osnovi nekoliko kriterija; darovitosti, deficitarnih zanimanja i socijalnog statusa. Učeničke stipendije mjesečno iznose 400 kuna, a studentske 700 kuna te  će biti isplaćivanje tijekom 10 mjeseci. Osim ovoga Karlovačka županija je isplatila i 42 jednokratne pomoći učenicima i studentima. Među stipendistima je gimnazijalka Lana Paulić.

  -Vidjet ću zašto ću čuvati novac. Najvjerojatnije ću je čuvati za fakultet ili za vozački. Stipendiju sam dobivala i prošle godine.

  Andrej Penić studira elektrotehniku u Rijeci.

  -Novac od stipendije mi dobro dođe jer na taj način olakšavam financiranje i roditeljima. Ima nas dosta studenata kojima je potrebna pomoć. Život je dosta skup, 700 kuna stipendije dobro dođe za smještaj, hranu i putovanje. Siguran sam da ću vrlo brzo dobiti posao nakon završenog fakulteta i s tom strukom je lako naći posao.

  Županija svake godine želi i učenicima i studentima pomoći u školovanju, odnosno studiranju kako bi im taj cijeli proces bio što jednostavniji, kazala je prilikom dodjele ugovora zamjenica župana Vesna Hajsan Dolinar.

  -Bio je prijavljen 121 učenik za stipendiranje, a među studentima bilo je 115 kandidata. Njih 40-tak nije zadovoljilo formalne uvjete što znači da je dohodovni cenzus u tim obiteljima bio veći ili su pak ostvarili lošije rezultate u školovanju. Ove godine Županija je dodijelila i jednokratne potpore, dakle 420 tisuća kuna je na raspolaganju i putem stipendija i putem jednokratnih potpora. Tako u kategoriji studenata, od njih 115 nema niti jednog koji nije dobio neku od potpora. Doista, svi koji su potrebiti i kojima ova sredstva nešto znače u školovanju su ih i dobili. Naglašavam da je i veliki broj jedinica lokalne samouprave koji se uključuju u stipendiranje, ali tu su i STEM stipendije.  Izdvajam i stipendije, prije svega namijenjene  učenicima, koje dodjeljuje Ministarstvo gospodarstva koje za JMO daje stipendije u iznosu od 1.500 kuna, izjavila je zamjenica župana Hajsan Dolinar. (m.m.)

  Foto: i.č.