BOŽIĆNI INTERVJU SA ŽUPANICOM MARTINOM FURDEK-HAJDIN

Županica sasvim osobno - o Božiću, odrastanju, obitelji i poslovnim obvezama

VIŠE IZ RUBRIKE

  Martina Furdek-Hajdin, koju većina nas zna kao županicu Karlovačke županije, kako sama ističe, nikad nije vjerovala da će postati županicom. Slobodno vrijeme, kojeg ima vrlo malo i najčešće je vezano uz godišnje odmore, voli provesti u obiteljskom okruženju, čitajući u miru, uz rijeke ili more. Ako ste jutarnji tip, našu županicu možete sresti na misi u crkvi Presvetog Trojstva  ili kako rekreativno trči našim gradom ili uz obalu rijeke Mrežnice. A kako se snašla na čelu Karlovačke županije, umara li ju posao ili veseli pročitajte u nastavku. Ovaj put nije odgovarala na novinarska pitanja, već na pitanja naših građana - umirovljenika, studenata, zaposlenih, nezaposlenih, poduzetnika, čak i djece. Evo što je mala Eva odgovorila našoj novinarki na njeno pitanje što bi pitala Županicu:

  • Eva Magličić (6):

  Što je to ''županica''? Što ta teta radi? Jel' ona nosi masku?

  -Naravno, županica kao i svi ostali mora nositi masku i poštivati sva ostala pravila. Odlaziti na posao svakim danom, ne samo od ponedjeljka do petka, biti na raspolaganju 24 sata. Županica kao „šefica“ županije ima odgovornost da svi poslovi kojima se županija bavi budu obavljeni na vrijeme, transparentno i da budu na korist svima.

  • Dora Sumina (10):

  Kako ćete provest Božić? Koje kolače pečete? Koje boje je Vaš bor doma? 

  -Božić je za mene jedno od najljepših doba u godini. Iako imam malo vremena za kuhanje i pečenje kolača, mogu reći da sam vrlo dobra u tome i zadovoljstvo mi je kuhati za svoje najbliže. Često isprobavam nove recepte, tako da ću i ovih blagdana sigurno pokušati nešto novo napraviti. Već godinama, mogla bih reći tradicijski imamo prirodan bor kojeg s puno ljubavi kite moj otac i sinovi, kao spoj tri generacije.

  • Anonimni građanin (27, student stomatologije):

  Što biste bili da niste po zanimanju arhitektica?

  -Nekako sam uvijek znala da želim biti arhitektica, ali život me odveo drugim putem.  Dugo vremena sam htjela imati obitelj s mnogo djece, posao u ''normalnom'' radnom vremenu, kako bih se ostatak dana mogla posvetiti obitelji. U osnovnoj i srednjoj školi sam bila 5,0 učenica, ali nisam bila štreberica. Bavila sam se sportom, izlazila. Kasnije na fakultetu dok sam studirala arhitekturu nikad nisam pomislila da ću raditi prvo kao pročelnica, a kasnije kao zamjenica i sada županica. Međutim, ne žalim što sam danas tu gdje jesam i znam da mogu pružiti ono najbolje od sebe, radoholičarka sam i svoj posao i dalje obavljam sa zadovoljstvom.

  • Filip Žaja (23, student strojarstva):

  Što se radi za mlade u županiji? Svi mladi odlaze u Zagreb… I studirati i tražiti posao. Nitko iz Zagreba neće u Karlovac. Kako to promijeniti?

  -Kao majka dvojice tinejdžera vrlo dobro znam kako mladi danas razmišljaju. Dosta njih misli da su Zagreb, Rijeka i neki drugi gradovi bolji izbor nego Karlovac. To zaista nije tako. Karlovac je grad u kojem je sve na dohvat ruke, gdje na posao, u školu možeš otići pješice, grad koji ima sadržaja. Vjerujem da će i ostali gradovi naše županije slijediti taj put, a što se tiče općina nastojat ćemo obogatiti društveni sadržaj i na tim prostorima. Puno smo pričali o školskom sustavu u županiji i da se ne ponavljam, mogu potvrditi da mladi tu ne mogu biti nezadovoljni. Od KA RADDARA, stipendiranja učenika i studenata, osiguravanja školske prehrane za djecu, Pametne škole, uvode se novi programi, zaista je mnogo dobrih stvari. Ono što vidim kao potencijalni problem je zaposlenje nakon školovanja i tu je Zagreb u prednosti. Na nama i čitavom gospodarskom sektoru je omogućiti mladima posao koji je i adekvatno plaćen.

  • Danijel Pavlina (24, šumarski tehničar):

  Što Županija sada čini i što će činiti po pitanju demografije? Mlada obitelj definitivno nema perspektivu u našoj sredini. Sve manje djece se rađa… Što se može učiniti na lokalnoj razini po tom pitanju?

  -Cilj nam je da mladi ljudi ostanu u županiji , da pod boljim okolnostima mogu stvoriti svoj stan ili kuću koja će postati njihov dom i mjesto u kojem će formirati svoju obitelj. Za ovu namjenu osigurali smo milijun kuna za stambeno zbrinjavanje mladih obitelji. Za svako rođeno dijete dajemo: za prvo dijete 800 kuna, 900 za drugo te 1.000 za treće i svako dalje te poklon paket u vrijednosti 700 kuna. Osim demografskih mjera u smislu uspostavljanja dječjih vrtića, Karlovačka županija provodi niz mjera za mlade poput stipendiranja učenika i studenata na području Karlovačke županije (ukupno 80 stipendija s tendencijom povećanja broja stipendija) i to za darovite učenike/studente, učenike/studente koji se školuju za deficitarna zanimanja, te učenike/studente slabijeg socijalnog statusa.

  • Ankica Vuković Palajsa (63, umirovljenica):

  Ima li neka konkretna stvar koju baš ja kao penzionerka mogu osjetiti a da će Županica uvesti ili organizirati? Ne neke mjere i pričam-ti-priču, nego baš konkretno! Kako poboljšati moj standard kad mi je penzija 1800 kuna?

  -Karlovačka županija jedna je od najstarijih županija u RH po broju osoba iznad 65 godina. Imajući to u vidu, ove godine smo po prvi puta u županijskom proračunu stavili poziciju od milijun kuna koja će biti usmjerena za podizanje njihovog standarda i uvjeta smještaja. Kroz decentralizirana sredstva financira se Dom za starije i nemoćne osobe Sv. Antun u iznosu od 3,5 milijuna kuna te Centri za socijalnu skrb Karlovac, Ogulin, Duga Resa i Slunj u iznosu od 2,2 milijuna. Karlovačka županija svojim programom financiranja usluga pomoći u kući nastoji poboljšati kvalitetu života starijih i nemoćnih osoba. U Program su uključeni licencirani pružatelji ove usluge (Crveni križ Karlovac, Ogulin, Duga Resa, Slunj, Ozalj i Vojnić, Dom za starije i nemoćne osobe Sv. Antun i Općina Krnjak). Stanovnici Karlovačke županije koji temeljem Rješenja Centara za socijalnu skrb ostvaruju pravo na zajamčenu minimalnu naknadu, a griju se na drva, istovremeno ostvaruju i pravo na troškove ogrjeva. Radi se o sredstvima u iznosu 2 milijuna kuna.

  • Martin Sestrić (74, umirovljenik):

  Zašto ne prestanete plaćati testiranje zaposlenicima po kancelarijama koji su nedokazani da se trebaju cijepiti i taj novac date umirovljenicima koji imaju najmanje mirovine, ili ovim ljudima koji jedu u pučkoj kuhinji?

  -Poštujući pravo svakog čovjeka na slobodu odabira te imajući u vidu činjenicu da postoje osobe koje se iz zdravstvenih razloga ne smiju cijepiti, moram napomenuti kako je obveza Županija, kao i ostalih državnih institucija do daljnjega financirati brza antigenska testiranja svih javnih i državnih službenika. U Karlovačkoj županija danas imamo svega desetak osoba koje se moraju testirati zbog COVID potvrde. Međutim, ponovno ću iskoristiti priliku i pozvati sve građane na cijepljenje jer smatram kako je to najsigurniji i najdjelotvorniji oblik zaštite protiv COVID-a. Osobno sam cijepljenja i kad za to dođe vrijeme ću svakako uzeti i booster dozu.

  • Zvonimira Medved (57, prodavačica):

  Odakle Županici tolika odjeća. Mora imati za svaki dan i za svaku drugu prigodu novu odjeću. Moram priznati da je vrlo elegantna i da ima stila, ali stvarno, jel' postoji neki budžet za njeno odijevanje. Da ne znam koju plaću ima to bi sve otišlo na robu i cipele. Barem kod mene, ha ha! A ne možeš se dvaput u istoj haljini pojavit, ne?

  -Prvo hvala na pohvali. Svi koji me poznaju, znaju da nisam tip za velike i duge kupovine. Nisam pomodna i sve što kupim, a to je zaista rijetko, uložim u kvalitetu što onda može potrajati godinama. Više volim kupovati za druge, posebno sinove kojima uvijek nešto treba (smijeh). Tu bih spomenula i svoje najbliže prijateljice koje me se često sjete prilikom kupovine s obzirom da znaju što volim, pa kupe i za mene da ne moram ići po dućanima. Hvala im na tome. Naravno da ne postoji budžet za odijevanje županice, doduše nisam čula da to uopće igdje postoji. Kao i kod drugih, tako i u mojem slučaju bitno mi je da je odjeća i obuća prikladna situaciji u kojoj se nalazimo.

  • Marina Smojver (45, kućanica):

  Zašto imamo toliko županija, dvadeset i koliko ih ima? Što ne bi bilo dosta imati 5-6 većih regija? Ako ništa - jeftinije! Sigurno ćete zagovarati županije jer bi onda Vi ostali bez posla. Stvarno izgleda da županije postoje samo da se zaposle oni koji zaduže stranku na vlasti.

  -Ne ulazeći u razloge zašto ima toliko županija i ispunjavaju li one svrhu, mogu reći da Karlovačka županija svim svojim stanovnicima nastoji biti učinkovit i brz servis kroz digitalizaciju brojnih usluga kako bi procesi bili kvalitetnije, brže i jednostavnije odrađeni. Proračun Karlovačke županije za 2022.godinu iznosi milijardu 242 milijuna kuna, a obuhvaća financijske planove preko 50-tak proračunskih korisnika. Trudimo se kroz brojne projekte i aktivnosti osigurati bolje uvjete za život, podižući standard kako bi svi krajevi naše županije bili jednako razvijeni. Na dobrom putu smo da uspijemo. Također, svakome tko je imalo skeptičan prema obimu posla koji se u Županiji radi pozivam da jedan dan provede s nama.

  • Josipa Smutila (56, nezaposlena):

  Zašto Županica ne poduzme nešto da možemo normalno u bolnicu na preglede, a ne da čekamo po nekoliko mjeseci.

  -Već dvije godine otkad živimo s COVID-om promijenio nam se i način života. Nažalost, kao što ste i sami spomenuli, stigla su i brojna ograničenja, a sve u svrhu sprječavanja daljnjeg širenja zaraze. Bolnice u karlovačkoj županiji izvrsno su se snašle u koronakrizi i osigurale da sve hitnosti, od operacija do pregleda ne budu zaustavljeni. Trebat će još malo strpljenja svih nas zajedno, a tu možemo i sami pomoći svojom odgovornošću da život počne teći normalno. Ono što Karlovačka županija može i što čini jest da svojim ulaganjima u  zdravstvene ustanove, nabavu najmodernije dijagnostičko-terapijske opreme osigurava dostupnu zdravstvenu zaštitu i adekvatnu skrb unutar naše županije. Nedavno je objavljeno da je čak 9 doktora iz Karlovačke županije proglašeno najdoktorima u RH što je još jedan pokazatelj kvalitete zdravstvenog sustava u županiji, ali i vjere u doktore i kvalitetu usluge koju pružaju.

  • Anonimni građanin (60, vlasnik OPG-a):

  Sela i mala mjesta u ruralnim krajevima naše županije su mrtva i zapuštena. Jeste li ih i Vi zaboravili?

  -Činjenica da nisu svi dijelovi Karlovačke županije jednako razvijeni i da imamo primjera izuzetno razvijenih ruralnih sredina poput ozaljskog kraja, ne umanjuje moju nelagodu kad vidim da je i dalje određeni broj sela u Karlovačkoj županiji napušten. Nismo ih zaboravili, baš suprotno. Nastojimo mjerama koje su u nadležnosti Karlovačke županije potaknuti i gospodarski sektor, ali i javni sustav da što više ulažu u ruralna područja, poput dovoda struje, interneta i slično. Ono što mi činimo, a već sam to napomenula, jest da smo Programom demografskih mjera za poticanje rješavanja stambenog pitanja mladih obitelji na ruralnom području osigurali sredstva u iznosu od milijun kuna. Karlovačka županija je u koordinaciji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja i načelnicima JLS krajem 2019. godine krenula s uvođenjem programa predškolskog odgoja i obrazovanja u organizaciji osnovnih škola u lokalnim zajednicama u kojima nema mogućnosti osnivanja vrtića ili ne postoji mogućnost prihvata djece u najbližem vrtiću.  Također, Karlovačka županija na godišnjoj razini kroz subvencije kamata na poljoprivredne kredite te Program potpora za poljoprivredu i ruralni razvoj izdvaja oko milijun kuna.

  • Borna Kučan (10):

  Koji je Vaš omiljeni superjunak?

  -Ne bih rekla da imam svog superjunaka, ali imam uzor u životu koju bi čak i mogla nazvati superjunakom s obzirom na broj djece koje je odgojila. Moja baka Marica sudjelovala je u mojem odrastanju i odgoju, intenzivno do 5. razreda osnovne škole. Živjela je do svoje 93. godine  i kako sam već istaknula, odgojila je puno djece, kako svoje vlastite, tako i nas unučadi. Ona je moja superjunakinja.

  ČESTITKA ŽUPANICE 

  Na kraju godine, kad volimo donositi velike odluke ili planove za sljedeću godinu, ja bih se zahvalila na svim prilikama, događajima, dobrim i lošim odlukama koje su me učinile boljom i jačom osobom i prije svega na zdravlju i mojoj obitelji koja je uvijek uz mene. Ono što čini čovjeka zdravim i što krijepi svakog od nas je rad i to je ono što želim poručiti i mladima. Njegujmo rad jer će nam se na kraju dana isplatiti. Iskoristimo sve mogućnosti koje nam se pružaju kako kasnije ne bismo žalili za propuštenim prilikama. Mirna savjest, iskrenost i optimizam za mene su tri jako bitne stvari i to su moje vodilje kako svaki dan tako i u sljedećoj godini.

  Božić daje novi smisao i nadu da ćemo biti društvo u kojem ćemo se osjećati i živjeti bolje i sretnije.

  Na kraju želim svim stanovnicima Karlovačke županije čestitati sretan i blagoslovljen Božić i uspješnu 2022. godinu.