Prvi Karlovački

Županica Martina Furdek Hajdin: “Vi možete biti prva Vlada nakon Domovinskog rata koja će omogućiti da Slunj stane na svoje noge”

Autor: Ivica Pilaković

05.07.2022

Županija

U Slunju se održava sastanak Vlade sa županima, predstavnicima Udruge gradova i Hrvatske zajednice općina.

Sastankom predsjeda predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, a potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved na početku je pozvao premijera i ministre da razmotre inicijative i osmisle mjere pomoću kojih ovaj kraj može iskoristiti svoje potencijale, kako bi se potaknuo razvoj gospodarstva i zadržalo ljude na ovim prostorima.

Slunjski kraj teško je stradao u Domovinskome ratu, a danas je demokrafska slika jako loša. Cilj nam je ravnomjeran regionalni razvoj, zato je izgradnja komunalne i cestovne infrastrukture na ovome području prioritet. Izmedju ostalog i zato da bi šire područje Slunja moglo razvijati svoje turističke sadržaje, što je veliki potencijal, naglasio je potpredsjednik Vlade Medved. 

Županica Martina Furdek Hajdin, kao domaćin skupa, istaknula je kako je Slunj odabran za mjesto sastanka upravo kako bi se naglasilo da je cijelom ovom kraju potrebna pomoć države. Naime, u Slunju danas živi tek nešto više od 4 tisuće stanovnika, a prije Domovinskog rata bilo ih je više od 10 tisuća. Na području Karlovačke županije za trećinu je manje ljudi nego prije Domovinskoga rata. Županica je premijeru, ministrima i kolegama županima predstavila niz mjera koje županija poduzima kako bi se demografska slika popravila te kako bi se potaknuo razvoj gospodarstva.

Mi u javnom sektoru imamo obavezu pratiti potrebe gospodarskog sektora i kroz razvoj infrastrukture te kroz poreznu politiku, omogućiti mu daljnji razvoj. Naša očekivanja u novom financijskom razdoblju su velika, niz je projekata koje želimo realizirati. Smatram da je važna ova sinergija lokalne, regionalne i nacionalne vlasti. Ovaj slunjski kraj očekuje snažan utjecaj nacionalnih i europskih sredstava. Vi možete biti prva Vlada nakon Domovinskog rata, koja će omogućiti da ovaj kraj stane na svoje noge, jer sam ne može, poručila je županica.

U nastavku sastanka ministri su održali nekoliko prezentacija. Ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Nataša Tramišak predstavila je informacije o Višegodišnjem financijskom okviru 2021.-2027. Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović govorio je o ublažavanju posljedica energetske krize, a ministrica poljoprivrede Marija Vučković o mjerama pomoći poljoprivredi i ribarstvu.

U drugom dijelu susreta premijer Andrej Plenković sa suradnicima obići će Rastoke gdje će se susresti i s gradonačelnicima i načelnicima gradova i općina Karlovačke županije.