Prvi Karlovački

Županica Martina Furdek Hajdin sudjelovala na sastanku u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije

Autor: Marta Marinović

17.06.2021

Županija

Županica Martina Furdek Hajdin je, zajedno s ravnateljem JU Regionalne razvojne agencije Karlovačke županije Vilkom Klasanom i pročelnicom UO za gospodarstvo Anom Valić nazočila sastanku u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije, jučer 16. lipnja.

Sastanak, iniciran od strane Karlovačke županije, bio je na temu strateških projekata Karlovačke županije za novi višegodišnji financijski okvir (VFO) 2021.-2027. Županica Martina Furdek Hajdin je državnim tajnicima Šimi Erliću i Spomenki Đurić te voditeljici Službe Sanji Rajaković Pedljo, predstavila projekte iz turističkog, poljoprivrednog i prerađivačkog sektora, a koji čine pokretače gospodarskog razvoja Karlovačke županije. Državni tajnici su pohvalili dosadašnju suradnju Ministarstva sa Karlovačkom županijom i Razvojnom agencijom u postupku izrade operativnih programa za novo financijsko razdoblje 2021. – 2027.

U dosadašnjoj financijskoj perspektivi na području Karlovačke županije ugovoreno je projekata u vrijednosti većoj od 3 milijarde kuna i time se nalazimo na sredini ljestvice po uspješnosti svih županija Republike Hrvatske u povlačenju EU sredstava. U novom VFO 2021-2027 Republika Hrvatska na raspolaganju ima nikad veći iznos EU sredstava od preko 24 milijardi eura, što je dvostruko više od onoga što nam je bilo na raspolaganju u tekućem razdoblju. Ovo je prilika za projekte koji će osigurati gospodarski oporavak uvažavajući zelenu i digitalnu transformaciju te sanirati štete od potresa i COVID-a. Kako bi bili što uspješniji u povlačenju EU sredstava, Karlovačka županija intenzivno radi na pripremi projekata za EU financiranje i u bazi je evidentirano 344 projekta u vrijednosti većoj od 6 milijardi kuna iz različitih sektora.