Prvi Karlovački

Županica Martina Furdek Hajdin posjetila Gradsku knjižnicu “Ivan Goran Kovačić”

Autor: Branko Obradović

15.12.2021

Karlovac

Gradska knjižnica dobit će novi bibliobus

Županica Martina Furdek Hajdin posjetila je Gradsku knjižnicu “Ivan Goran Kovačić” i upoznala se s bibliobusnom službom, čiji rad financira Karlovačka županija. Knjižnica ima bibliobus star osamnaest godina i bibliokombi iz 2013. godine, koji je nabavljen u sklopu projekta IPA mobile u suradnji s Javnom i univerzitetskom knjižnicom iz Bihaća. U tijeku je projekt “Čitanje je važno, uključuje nas snažno” u sklopu kojeg će biti nabavljen novi bibliobus. Više je rekla voditeljica projekta Anita Malkoč Bišćan.

-U projektu “Čitanje je važno, uključuje nas snažno” bit će održano 25 radionica namijenjenih djeci i mladima do 25 godina, osobama s invaliditetom, zato i nabavljamo novi bibliobus, koji će imati pokretnu rampu za invalide, pa će i osobe s invaliditetom moći koristiti usluge bibliobusne službe. Projekt je namijenjen i osobama starije životne dobi. Imat ćemo čitalačke klubove po cijeloj županiji, i u Krnjaku, Saborskom, Rakovici i Bariloviću, kazala je Anita Malkoč Bišćan.

Ravnateljica Gradske knjižnice “Ivan Goran Kovačić” Jasmina Milovčić rekla je da se nada da će novi bibliobus doći iduće godine.

-Projekt je počeo 16. rujna 2021. godine i traje dvije godine, do 2023. Ovisi o javnoj nabavi, ali računamo da će u roku godinu dana doći novi bibliobus. Vidjet ćemo, sve ovisi o rezultatima javne nabave, istaknula je Milovčić.

Županica sa suradnicima razgledala je bibliobus, koji je bio u garaži, a bibliokombi bio je na terenu po županiji.

-U našoj domovini tradicija pokretne knjižnice traje 110 godina i mi smo ponosni da možemo reći da imamo punoljetni bibliobus, koji ima osamnaest godina. Bibliobusna služba pokriva gotovo cijelu županiju, uskoro će i sva područja, ima 77 stajališta u šesnaest jedinica lokalne samouprave. Možemo reći da je pokretnim i nepokretnim knjižnicama pokrivena cijela Karlovačka županija i knjiga je dostupna svim stanovnicima. Nadamo se da će kroz ovaj projekt novonabavljeni bibliobus omogućiti bolji rad djelatnika bibliobusne službe i da će knjige biti kvalitetno dostavljene svim stanovnicima županije, rekla je županica Martina Furdek Hajdin.