Prvi Karlovački

Županica Martina Furdek Hajdin na sastanku s predsjednikom Vlade Andrejom Plenkovićem

Autor: Renata Benković

21.12.2021

Politika

Razgovaralo se o novom Zakonu o odgoju i obrazovanju, javnom linijskom prijevozu putnika i demografskim mjerama

Sastanak predsjednika Vlade Andreja Plenkovića sa županima i predstavnicima lokalne vlasti održan je danas u Bjelovaru.

Razgovaralo se o novom Zakonu o odgoju i obrazovanju, javnom linijskom prijevozu putnika i demografskim mjerama.

U ime Karlovačke županije na sastanku je sudjelovala županica Martina Furdek Hajdin.

Premijer Andrej Plenković istaknuo da su ovi sastanci, koji se održavaju svakih šest mjeseci dodana vrijednost međusektorskog upravljanja. Osvrnuo se i na buduće korake u borbi protiv pandemije koronavirusa, koji će ići u tri smjera, a oni uključuju cijepljenje, booster doze cjepiva i pridržavanje epidemioloških mjera.

Govoreći o opravku gospodarstva, premijer Plenković je rekao da očekuje rast BDP-a te napomenuo da su brojne provedene mjere pomogle da se premosti kriza, a očekuje se i smanjenje javnog duga.

Predsjednik Hrvatske zajednice županija i župan Brodsko-posavske županije Danijel Marušić rekao je da županije ostaju podrška Vladi u realizaciji svih projekata čiji je cilj postizanje ravnomjernog razvoja i demografske revitalizacije Hrvatske.

Želja nam je da kroz fiskalnu i funkcionalnu decentralizaciju za koju se zalažemo od osnutka, vidimo promjene koje zagovaramo. Primjena načela supsidijarnosti i bottom-up pristup te društvo po uzoru na mnoga europska, ostaju cilj kojemu težimo, ističe Marušić.

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs najavio je novi Zakon o odgoju i obrazovanju koji će biti na javnom savjetovanju krajem siječnja, s fokusom na ključne korisnike odgojno-obrazovnih procesa i naglaskom na unaprjeđenje profesionalnog razvoja, uvođenje informatičkog sustava upisa u škole, profesionalizaciju ravnatelja, podizanje učinkovitosti osnivača te jačanje podrške učenicima s posebnim potrebama. Također, u Nacionalnom planu otpornosti i oporavka predviđeno je 7,5 milijardi kuna za znanost i istraživanje.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković govorio je o uspostavi javne usluge u županijskom javnom linijskom prijevozu putnika.

Županija analizira postojeću i potencijalnu potražnju te izrađuje mrežu linija koja je podloga za sklapanje ugovora o prijevozu kao javnoj usluzi i osigurava potrebna sredstva za sufinanciranje potrebne mreže.

Državna tajnica Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade Željka Josić predstavila je demografske mjere i mjere za mlade, pri čemu financijsku pomoć roditeljima prilikom rođenja djeteta osigurava 96 posto jedinica lokalne i područne – regionalne samouprave.

Besplatan vrtić za svu djecu imaju gradovi Umag, Vrlika, Obrovac i Belišće te općine Zrinski Topolovac, Kukljica, Bale, Baška, Magdenovac, Galovac, Okrug, Draž, Saborsko, Smokvica, Gola, Primorski Dolac, Koška, Ivankovo i Donja Motičina.

Sredstva za poticaj mladim obiteljima za izgradnju ili adaptaciju te kupovinu nekretnina imaju Splitsko-dalmatinska, Vukovarsko-srijemska i Karlovačka županija.