Tradicionalni "Molitveni doručak" Sisačke biskupije održan je danas u dvorani Benedikta XVI. sisačkog Velikog Kaptola

Župan Damir Jelić sudjelovao je kao gost predavač na "Molitvenom doručku" Sisačke biskupije

VIŠE IZ RUBRIKE

    Tradicionalni "Molitveni doručak" Sisačke biskupije, u organizaciji Ureda za promicanje socijalnog nauka Crkve, održan je danas u dvorani Benedikta XVI. sisačkog Velikog Kaptola. Po sedmi puta okupio je osobe iz vjerskog, kulturnog i političkog života župa, županija, gradova i općina s područja koje obuhvaća Biskupija. Domaćin "Molitvenog doručka", biskup sisački msgr. Vlado Košić istaknuo je da je ovo susret na kojemu se govori o različitim temama pa i politici, odnosno kako kao vjernik sudjelovati u politici. Upravo je o odnosu vjere i politike kao gost predavač sudjelovao župan Karlovačke županije Damir Jelić.

    -Tema je preznačajna i nemoguće je očekivati da se u pola sata izlaganja može zaokružiti čitava tema, ali se mogu neke naznake izreći gdje smo mi Hrvati kao nacija u odnosu s politikom. Pa ako je to temeljna teza da ne postoji svjetlo i tama već njihovo miješanje, tako da bi trebalo odčitati paradoks kod Hrvata, da se ne držimo nekih zasada koje je katolička crkva ukorijenila. Bit ću konkretan! Drugi Vatikanski koncil jasno poziva laike na djelovanje u politici. A mi kao većinski katolici imamo ogroman otklon od političke djelatnosti. Ja ću pokušati odgovoriti na pitanje "Zašto je to tako?", istaknuo je župan Jelić.

    Voditeljica Ureda za socijalni nauk u Sisačkoj biskupiji Kornelija Marović podsjetila je da se "Molitveni doručak" održava povodom uspostave Sisačke biskupije, a s ciljem da se prikaže koliko vjernici katolici mogu sudjelovati i pridonijeti u razvoju i političkom djelovanju Biskupije. (b.o.)