Predstavljena publikacija

„Žrtve kaznenih djela u hrvatskom kaznenopravnom sustavu – rezultati istraživanja i iskustva iz prakse“

VIŠE IZ RUBRIKE

Okrugli stol

Žrtvama kaznenih djela procesi predugo traju, nedostaje im pravda, nedovoljno su informirane o svojim pravima, nedostaje im podrška i slično.

Na današnjem okruglom stolu u organizaciji Ženske sobe i u suradnji s Ženskom grupom Karlovac „Korak“ predstavljena je publikacija pod nazivom „Žrtve kaznenih djela u hrvatskom kaznenopravnom sustavu – rezultati istraživanja i iskustva iz prakse“. Publikacija sadrži rezultate provedenih istraživanja o položaju i pravima žrtava kaznenih djela u hrvatskom kaznenopravnom sustavu.

Kako je tom prilikom rekla urednica publikacije i voditeljica istraživanja, Anamaria Drožđan-Kranjčec, mag. iur. iz Ženske sobe, istraživanja su bila sveobuhvatna i odnosila su se na različita područja poput pitanja provedbe pojedinačne procjene, upućivanje žrtava na prava i ostvarivanje prava sukladno odredbama Zakona o kaznenom postupku, primjeni Zakona o novčanoj naknadi žrtvama kaznenih djela, ispitivanje žrtava putem audio-video uređaja i slično. U istraživanjima je sudjelovalo 177 osoba i to  predstavnici policije, državnog  odvjetništva, sudova, organizacija civilnoga društva, žrtve kaznenih djela i drugi relevantni dionici.

-Same žrtve kaznenih djela smo pitali što im je nedostajalo u okviru kaznenog postupka da bi lakše prošle proces od prijave do pravomoćnosti presude. U velikoj većini su se žalile na brzinu postupka, odnosno svima je trajalo predugo. S obzirom da se najčešće radi o kaznenim djelima s elementima nasilja, njima je samo sudjelovanje u kaznenom postupku od tri, pet i više godina zaista preteško, istaknula je Drožđan-Kranjčec.

Navela je kako su žrtve iskazivale da im je nedostajala pravda, odnosno da se prema njima postupa na način kako se vrlo često postupa i prema okrivljenicima.

-Isticale su kako nemaju branitelja, da se ne brine dovoljno za njihova prava i mogućnosti, kako nemaju uvijek dovoljnu podršku iako se sustav podrške sustavno razvija na razini RH zadnjih 10 godina, ali još uvijek i same žrtve i rezultati istraživanja ukazuju da na tome treba još raditi, istaknula je između ostalog  urednica publikacije i voditeljica  istraživanja,  Anamaria Drožđan-Kranjčec, mag. iur. iz Ženske sobe.

Sandra Turkanović, pravnica u Ženskoj grupi Karlovac „Korak“ i voditeljica aktivnosti na ovom programu također je rekla je kako žrtve kaznenih djela ističu s jedne strane nedovoljnu informiranost o pravima koje imaju, teško im je pratiti i razumjeti zakone, oni su im nedovoljno razjašnjeni.  Ne vjeruju, kako navodi, u institucije budući da sudski procesi dugo traju, ističu problem sekundarne viktimizacije, nekad im se čini da im se ne vjeruje dovoljno i drugo.

-Mi im pružamo informacije, emocionalnu podršku, tumačimo im njihova prava, pomažemo im s pisanjem dopisa, unaprijed ih pripremimo i pratimo na institucije, ročišta i sudove kako bi se mogli fokusirati na iskaz koji je vrlo važan u postupku, a mogu nam se obratiti za psihološko i pravno savjetovanje, izjavila je između ostalog Turkanović.

Inače, projekt „Organizacije civilnoga društva kao ključni akteri u standardizaciji sustava za podršku žrtvama i svjedocima/kinjama kaznenih djela“  provodi Ženska soba u partnerstvu s Udrugom za podršku žrtvama i svjedocima, Hrvatskim pravnim centrom i partnerskom organizacijom s Islanda, Samtok um kvennaathvarf (The Women’s Shelter). Projekt je podržan sa 138.985,00 € financijske podrške Islanda, Lihtenštajna i  Norveške u okviru EGP i Norveških grantova.