Prvi Karlovački

Zrinski i Frankopani – 100 godina nakon povratka u domovinu

29.05.2019

Kultura

Grad Ozalj, Zavičajni muzej Ozalj, ozaljska Gradska knjižnica i čitaonica Ivana Belostenca, Družba Braća Hrvatskoga Zmaja – Zmajski stol u Karlovcu i izdavačka kuća Merdijani, danas organiziraju predstavljanje monografije grupe autora, „Zrinski i Frankopani -100 godina od povratka u domovinu“.

Ova monografija najopsežnija je povijest Zrinskih i Frankopana izdana u Hrvatskoj u zadnjih stotinu godina, s više od 300 povijesnih i suvremenih fotografija, a obrađuje povijest oba plemićka roda od njihovih početaka u 13. stoljeću, do zatora krajem 17. stoljeća. Naglasak je na detaljnom opisu njihovih grobova u Bečkom Novom Mestu te preseljenju posmrtnih ostataka u Zagrebačku katedralu.

Promocija monografije bit će u Starom gardu Ozlju, večeras u 19 sati, a prisustvovat će joj autori, prof. dr. sc. Nevio Šetić, veliki meštar, Zmaj od Istre, akademik Dragutin Feletar, Zmaj Velikootočki, prof. dr. sc. Hrvoje Petrić, Zmaj Koprivničko-podravski i članovi te voditeljica Zmajske družbe u Karlovcu dr. med. Mira Rapić, Zmajica Mrežnička.

Knjiga donosi i poglavlje o važnosti štovanja kulta Zrinskih i Frankopana u suvremeno doba. Recenzeti knjige su akademik Nikša Stančić, prof. dr. sc. Željko Holjevac i prof. dr. sc. Nenad Moačanin, a urednik akademik Dragutin Feletar.

U Glazbenom programu nastupa Karlovački oktet. (rb)