Zoran Cicvara, trener Kickboxing kluba "Tigar" i Lara Mihalić, natjecateljica na Europskim olimpijskim igrama

Zoran Cicvara: "Puno ovisi o ždrijebu, kada bi bio dobar, moglo bi se dogoditi da dođemo do medalje"

VIŠE IZ RUBRIKE

Kickboxing

Članica Kickboxing kluba "Tigar" Lara Mihalić i trener Zoran Cicvara sudionici su Europskih olimpijskih igara u Poljskoj, natjecanje u kickboxingu bit će održano ovaj vikend u gradu Krakowu  

Članica Kickboxing kluba "Tigar" Lara Mihalić nastupit će na Europskim olimpijskim igrama u Poljskoj, natjecanje u kickboxingu bit će održano ovaj vikend u gradu Krakowu. Uz Laru Mihalić bit će i trener "Tigra" Zoran Cicvara. Lara Mihalić izborila je sudjelovanje na Europske olimpijske igre plasmanom među osam najboljih na Europskom prvenstvu. Hrvatski olimpijski odbor opremio je sve hrvatske predstavnike na Europskim olimpijskim igrama i snosi sve troškove. Razgovarali smo sa Zoranom Cicvara i Larom Mihalić o nastupu na ovom velikom natjecanju i o drugim temama vezanim uz klub.

-Po prvi put kickboxing kao sport nastupa na jednom natjecanju u organizaciji Međunarodnog olimpijskog odbora, u ovom slučaju radi se o Europskom olimpijskom odboru, koji organizira sada po treći put Europske olimpijske igre. Na igrama su zastupljeni olimpijski sportovi i sportovi koji još nisu olimpijski, ali sudjeluju u tom procesu pridruživanja Olimpijskim igrama. Kickboxing bi po tome trebao biti najvjerojatnije 2028. godine na Olimpijskim igrama u Los Angelesu, taj proces je sada pri kraju. To je zaista dug proces, ja sam još prije sedam, osam godina govorio da će kickboxing biti olimpijski sport. To je tada izgledalo dosta hrabro, izgledalo je pomalo luckasto to što sam rekao, ali ja sam duboko vjerovao u to. Evo, to se polako ostvaruje. Mi smo sada po prvi put na Europskim olimpijskim igrama, to je povijesni nastup kickboxinga na jednoj takvoj priredbi. Ono što je posebno važno za mene, ja sam trener i bit ću na Europskim olimpijskim igrama, jer nastupa moja natjecateljica, ispred kickboxinga su samo dvije natjecateljice iz cijele Hrvatske i dva trenera. Ja sam jedini karlovački trener koji sam na Europskim olimpijskim igrama i jako sam ponosan. Europske igre održavaju se u Poljskoj, natjecanje u kickboxingu bit će u Krakowu, tamo ćemo biti i smješteni. U Krakowu će biti održane kvalifikacije i kompletno natjecanje u kickboxingu, rekao je Cicvara.

Lara Mihalić jako je uzbuđena pred nastup na Europskim olimpijskim igrama, ali se i dobro pripremila za ovo prestižno natjecanje.

-Naravno da sam uzbuđena, spremna sam, dobro sam se pripremila, jako žestoko smo trenirali skoro svaki dan. Trenirala sam dva put dnevno, ujutro trčanje, poslijepodne trening i tako svaki dan, koliko sam stigla zbog škole. Trudila sam se što više odrađivati treninge, kazala je Lara Mihalić.

Put do nastupa na Europskim olimpijskim igrama nije bio lagan, kada je Europski olimpijski odbor odlučio da će kickboxing biti zastupljen na Europskim igrama u Poljskoj, trebalo se izboriti za nastup.

-Do toga je došlo na sljedeći način, prošle godine je bilo Europsko prvenstvo u Turskoj. Europski olimpijski odbor odredio je određene kategorije u određenim disciplinama iz kojih prvih osam na Europskom prvenstvu ide na Europske olimpijske igre. Lara Mihalić je bila u toj kategoriji, koja je bila određena i ona je pobjedom nad Britankom u pretkolu ušla među osam natjecateljica u toj kategoriji i automatski je time stekla pravo nastupa na Europskim olimpijskim igrama i ja kao njezin trener. To je veliki uspjeh za klub, neopisiv uspjeh, zato što su svjetska prvenstva jedno, europska prvenstva drugo i svjetski kupovi su treće, sve su to veliki uspjesi, ali nastupiti po prvi put ispred kickboxinga, jednog novog sporta, koji je kao sport punopravni član Hrvatskog olimpijskog odbora, to je sjajna stvar. To je priznanje došlo nedavno i upravo zbog toga mi smo participirali prvo za nastup na Europskim olimpijskim igrama, a nakon toga i na Olimpijskim igrama u Los Angelesu, gdje duboko vjerujem da ćemo nastupiti, sve ukazuje na to, istaknuo je Cicvara.

U kategoriji Lare Mihalić na Europskim olimpijskim igrama bit će osam natjecateljica i ona se nada da može doći do medalje.

-Ja se nadam da će biti i medalja na Europskim olimpijskim igrama. Pošto nas ima osam u kategoriji, ja bih trebala jednu borbu dobiti i ja se nadam da ću uspjeti. Od osam natjecateljica, znam dosta, Slovenku, Njemicu, Mađaricu i Austrijanku, već smo se puno puta borile jedna protiv druge, a vidjet ćemo kako će biti ovaj put, ja se nadam najboljem, napomenula je Lara Mihalić.

Na ovom turniru, gdje se sve natjecateljice u kategoriji poznaju, bitna će biti uloga trenera. Zoran Cicvara pripremio je taktiku za sve protivnice.

-Već znamo kako se koja od tih natjecateljica kori, koje su "specijalke", koje su njihove najbolje kombinacije koje izvode, Lara je neke od njih već pobjeđivala. Ima jedna koja je strašno dobra, ali ćemo i za nju pripremiti taktiku, samo da se Lara s njom ne bori u prvom kolu, to bi bila nesreća, ali mislim da se to neće dogoditi. Puno ovisi o ždrijebu, kada bi bio dobar, moglo bi se dogoditi da dođemo do medalje, a to bi stvarno bilo fantastično, istaknuo je trener Zoran Cicvara.

Medalja na Europskim olimpijskim bila bi kruna dosadašnje karijere mlade karlovačke sportašice.

-Nisam još sudjelovala na ovakvom natjecanju, to mi je prvi put. Čast mi je nastupiti na Europskim olimpijskim igrama, a medalja bi bila veliki uspjeh, najveći do sada. Planiram trenirati do Olimpijskih igara u Los Angelesu, no to će biti vrlo teško dostići, rekla je Lara Mihalić.

Koliko je do sada poznato kickboxing bi trebao biti zastupljen u Los Angelesu na Olimpijskim igrama s jednom disciplinom, a može se dogoditi da budu i dvije.

-U Los Angelesu po mojim saznanjima trebala bi biti disciplina K1, ako znači bude sve u redu i ako budemo sudjelovali na Olimpijskim igrama, što je po meni već gotova stvar, iako treba još neke stvari detaljno doraditi. U tom slučaju znači po prvi put bi tamo bila disciplina K1, to je ringovna disciplina, po tome ne bi bilo discipline point fighting, iako nije ni to isključeno da će biti dvije discipline. To sada ovisi o svemu tome kako će se do kraja pregovarati. Point fighting je najrašireniji, on ima najveću masu i bazu natjecatelja, a K1 je najgledljiviji, on je zanimljiv, K1 je K1. I jedna i druga su prave discipline, koje su najvažnije i najbolje u kickboxingu po meni i mislim da će sve ići prema tome da će se na kraju kickboxing svesti na te dvije discipline, kazao je Zoran Cicvara.

Hrvatski olimpijski odbor dobro je opremio sve sudionike Europskih olimpijskih igara, pa su i članovi Kickboxing kluba "Tigar" dobili nekoliko kompleta opreme.

-Hrvatski olimpijski odbor lijepo nas je opremio za Poljsku. To je bilo veliko iznenađenje, nekoliko kompleta različite vrste opreme od 4F, to je generalni sponzor Hrvatskog olimpijskog odbora, zaista predivno. Sada tek vidim što znači biti olimpijski sport, ne trebamo o ničemu brinuti, o opremi, prijevozu, smještaju, apsolutno u ničem mi nismo trebali participirati, sve je bilo gotovo mjesec dana prije i na tome čestitam Hrvatskom olimpijskom odboru. Stvarno im se divim, odlično su odradili kompletan posao oko odlaska u Poljsku, napomenuo je Zoran Cicvara.

Lara Mihalić imala je odlične rezultate u kadetskoj i juniorskoj konkurenciji, sada je seniorka i puno je teže na natjecanjima.

-Pa, naravno da je teže, prvo zbog toga što nas je, ajmo biti realni manje, dosta se znamo i u borbama je dosta zanimljivo, ima novih protivnica s kojima se mogu boriti. Velika je razlika između juniorki i seniorki, seniorska konkurencija je teška. To se vidi i po borbama, istaknula je Lara Mihalić.

U kickboxingu je dosta težak prijelaz iz juniorske u seniorsku konkurenciju, jer mladi natjecatelji odmah idu na dosta starije i iskusnije sportaše.

-Kod nas u kickboxingu je problem što nemamo mlađe seniore, onda naši juniori odmah "uskaču u ralje" starijim seniorima, koji su već deset godina po tim velikim natjecanjima. I onda, recimo, Lara Mihalić nastupa protiv protivnice koja ima 26, 27 godina, koja je super iskusna, ima već stotine seniorskih borbi i to je taj jedan jaz koji je teško premostiti, ali uvijek postoji onaj mladenački žar, kada uletiš u nešto i daš sve od sebe 900 posto, onda i ti favoriti mogu biti malo ozlijeđeni, izvan forme ili nije njihov dan, pa se događaju čuda, događaju se uspjesi tih mladih ljudi koji su tek ušli u seniorske vode i ostvaruju vrhunske rezultate, kazao je Zoran Cicvara.

U Kickboxing klubu "Tigar" uz discipline na tatamiju, gdje se ostvaruju vrhunski rezultati, sve više se rade i ringovne discipline.

-Naš klub "Tigar" prije je isključivo bio vezan uz tatami, nismo radili te ringovne discipline, jer sam smatrao da treba imati jedan pravac u kojem treba doći do maksimalnog ostvarenja, do vrha, stvoriti vrhunske sportaše u jednom pravcu. Međutim, pojavila se jedna nadarena generacija, koja je htjela raditi čvršće i jače te sam ja uz ove cure i dečke koji rade discipline na tatamiju, koji su među najboljima na svijetu, stvorio jednu generaciju ringovnih boraca. Radi se o mladim dečkima šesnaest, sedamnaest godina koji idu prema K1, a oni su sada među najboljima na svijetu u juniorima. Leon Mušnjak je drugi na svijetu, viceprvak svijeta. Matej Medved je sada pokazao u Budimpešti da je u samom svjetskom vrhu, jer je pobijedio Ukrajinca, koji je bio favorit. Jednostavno, ima ta generacija desetak natjecatelja koji rade čvrsto i sada imamo u klubu dvije opcije, ja to uspijem još uvijek dobro odraditi. Imamo vrh i u ringovnim disciplinama i disciplinama na tatamiju, to je sada jedna stvar po čemu je naš klub jedan od rijetkih u Hrvatskoj, koji ima vrhunske sportaše i na tatamiju i u ringu, istaknuo je Zoran Cicvara.

Članovi Kickboxing kluba "Tigar" nastupili su nedavno na natjecanju Svjetskog kupa "Hungarian Open" u Budimpešti i ostvarili zapažene rezultate.

-Zadovoljan sam, iako je moglo i bolje. Odličan rezultat ostvario je Matej Medved, koji je osvojio zlato u ringu. Ukupno je moglo i bolje, ali to su velika natjecanja, bilo je 3.000 sudionika, svi su spremni, svi grizu i tu ako se napravi mala greška, već si u minusu. Teško je, to su velika natjecanja, ja sam zadovoljan, osvojene su "teške" bronce, Tena Smiljanić osvojila je brončanu medalju s niz pobjeda. Uglavnom, odlično su odradili Mlinarić, Lekaj i cure u ekipnoj borbi, Babić je bila super, Lucija se odlično borila, Iva Vrbanić, Niko Vrbanić je osvojio broncu s tri pobjede. Pobjedu ostvariti na Svjetskom kupu to je već uspjeh, a doći do medalje je veliki uspjeh. Doći do zlata to je vrh, rekao je trener Zoran Cicvara.

Lara Mihalić trenira kickboxing već jedanaest godina i bavit će se tim sportom dokle bude mogla. Sada je seniorka, pa je puno teže.

-Krenula sam trenirati u prvom razredu osnovne škole, sada sam treći razred srednje škole, pa će sada biti jedanaest godina kako treniram, jako puno rada, trenirat ću dokle ću moći. Sada kada sam došla u seniorke to je totalno druga stvar. Kod starijih kadetkinja i kod juniorki pobjeđivala sam konstantno, sada se to smirilo i sada treba još jače trenirati i potruditi se, Idem u treći razred Medicinske škole, imam još dvije godine. Stvarno ne znam kako ću dalje, sve ovisi o meni, teško je uskladiti, sada sam odradila praksu, ali imam ljetnu praksu, kao u svakoj medicinskoj školi. Skoro svaki dan je bilo ujutro praksa, poslijepodne škola, navečer trening, učenje izlasci s prijateljima, treba to sve uskladiti, kazala je Lara Mihalić.

Generalni problem u sportu je taj što sportaši u određenoj dobi prestaju trenirati, okreću se studiju i poslovnim obavezama te obiteljima. Život traži svoje i onda tu više nema mjesta za sportske aktivnosti.

-Svi klubovi zapravo imaju problem, jer ljudi krenu putevima svog života. Netko eventualno ako se vidi i dalje u sportu, onda ostane. To su vrlo rijetki, uglavnom ljudi idu za svojim poslovima, za životom, obiteljima i tako dalje, rekao je Zoran Cicvara.

Nakon Europskih olimpijskih igara, Kickboxing klub "Tigar" očekuje do kraja godine još niz velikih natjecanja. Najvažnija su Europsko prvenstvo za kadete i juniore u Turskoj i Svjetsko seniorsko prvenstvo u Portugalu.

-Europsko prvenstvo za kadete i juniore u Turskoj i kamp bit će krajem kolovoza. Naš klub ima dosta kandidata, koji su ostvarili potrebne rezultate. To su Ivano Anzić i Iva Vrbanić, to su mlađi kadeti, znači na tatamiju imamo dvoje, trebala je ići i Roka Puljak, ali ne može iz više razloga. U ringu su četvorica kandidata, to su Leon Mušnjak, viceprvak svijeta, Matej Medved koji je osvojio Svjetski kup, tu je jedan mladi dečko Pavle Vučinić, on je kao mlađi junior u fuull contactu bio drugi na juniorskom prvenstvu sa starijim juniorima i Marko Lončar, koji je izraziti talent, koji tek dolazi. Vidjet ćemo što će izbornici odlučiti, po meni tih šest natjecatelja imaju sve uvjete, ali sve ovisi o izbornicima, a među njima sam i ja za tatami. Što se tiče Svjetskog seniorskog prvenstva u Portugalu, vidjet ćemo kako će se odvijati stvari. Lara Mihalić je apsolutno kandidatkinja u svojoj kategoriji. Mislim da je ona evidentna kandidatkinja za reprezentaciju za Portugal, kazao je Cicvara.

Lara Mihalić i Zoran Cicvara potrudit će se da u Poljskoj na Europskim olimpijskim igrama ostvare vrhunski rezultat, a onda će im biti pripremljen doček kao olimpijcima.

-To bi bilo jako lijepo, no već odlazak u Poljsku je veliko dostignuće, ali nadam se da ćemo se vratiti s medaljom, a to bi bila velika stvar ne samo za Laru i mene, ne samo za naš klub, već i za Karlovac. Sam nastup na Europskim olimpijskim igrama je veliko dostignuće, napomenuo je Zoran Civara.

Lara Mihalić uzbuđena je zbog nastupa na Europskim olimpijskim igrama, ali i ponosna, spremna je dati sve od sebe da se u Karlovac vrati s medaljom.

-Sve ovisi o ždrijebu, ovisi s kime ću se boriti u prvoj borbi. Nije da nas ima puno, ima nas osam, ne bih ja ništa rekla. Puno tih cura poznam s kojima ću se boriti, sada sve ovisi o tome koju ću dobiti u prvom kolu, rekla je Lara Mihalić.