Prvi Karlovački

“Zora” putuje u Holešov u Češkoj

Autor: Miloš Milovanović

22.07.2019

Kultura

Zora" će ovaj mjesec na Festivalu židovske kulture u Holešovu održati koncert, a tom prigodom bit će i otkrivanje druge spomen ploče - Davidu Meiselu

Nakon obilježavanja 160. godišnjice Prvog hrvatskog pjevačkog društva “Zora” u studenom prošle godine i otkrivanja spomen ploče Davidu Meiselu – slavnom dirigentu pod čijim je vodstvom Zora u tadašnje vrijeme bila najbolji zbor Europe, počast ovom velikanu nakon Karlovca odat će i njegovo rodno mjesto Holešov u Češkoj.

PHPD “Zora” pozvano je da u srpnju  na Festivalu židovske kulture u Holešovu održi koncert, a tom prigodom bit će i otkrivanje druge spomen ploče – Davidu Meiselu u čast.

Spomen ploča koja će biti otkrivena u Holešovu napisana je na hrvatskom i češkom jeziku. Osim što će zapjevati prilikom otkrivanja spomen ploče, Zora će otpjevati još jedan koncert u staroj Šahovoj sinagogi (sada je to muzej), a vrhunac gostovanja bit će koncert u atriju prekrasnog holešovskog dvorca. Na otkrivanju spomen ploče, zajedničkoj večeri i koncertu u dvorcu nazočit će i hrvatska veleposlanica u Češkoj, Ljiljana Pancirov. Ovih dana je već postavljena i izložba Davidovih fotografija.

Iz Karlovca putuju i ovom velikom događanju prisustvovat će tridesetak pjevača Zore, karlovačka pročelnica za društvene djelatnosti Draženka Sila-Ljubenko, ravnateljica Gradskog kazališta „Zorin dom“ Irena Božičević te glavna pokretačica cjelokupne priče o Davidu Meiselu, njegova praunuka profesorica Tena Bunčić sa još tri člana obitelji (također pjevači u PHPD “Zora”), izvijestili su iz Zorin doma.

Autor: Miloš Milovanović