Prvi Karlovački

Znanje je moć-učenici OŠ Mahično rasturaju na natjecanjima

Autor: Sunčica Laić

04.12.2021

Mozaik

"Radimo marljivo i s veseljem, onda dođu i rezultati"

Osnovna škola Mahično prepoznata je kroz izvrsna postignuća učenika u natjecanjima iz Tehničke kulture, STEM područja, GLOBE-a, Lidrana i na sportskim natjecanjima iako za to nemaju dovoljno dobre uvjete jer nemaju izgrađenu sportsku dvoranu.

Već duži niz godina učenici redovito sudjeluju na većini županijskih natjecanja, kao i na državnim natjecanjima na kojima također postižu zapažene rezultate. Tako su već treću godinu zaredom dobili najveću i najznačajniju nagradu u obrazovanju – Oskar znanja. Tako je prošle godine učenik 5. razreda Leonardo Starešinčić bio prvi na državnom natjecanju iz Matematike, godinu dana prije je Luka Lukežić kada je bio učenik 8. razreda, a sada je srednjoškolac bio prvi iz Tehničke kulture, a prvi je iz Tehničke kulture bio i još godinu dana prije toga.

Leonardo Starešinčić: „Sretan sam i ponosan“

Među dobitnicima Oskara znanja je i Leonardo Starešinčić, učenik  6. razreda koji je prošle godine pobijedio na državnom natjecanju iz matematike i osvojio Oskar znanja.

Rekao nam je kako je vrlo sretan i ponosan zbog pobjede i tako značajne nagrade. Inače voli matematiku, brzo i lako savladava gradivo u školi i redovito kod kuće rješava posebno one dodatne i teže zadatke. Kaže kako mu je želja baviti se programiranjem u c++, a zbog čega mu je matematika vrlo bitna. U slobodno vrijeme voli crtati, spavati i igrati se s mlađim bratom Sergejem. Od ostalih predmeta, kako navodi, vrlo mu je drag i Hrvatski jezik.

Niki Zorić: „Potrebna je dobra priprema“

Niki Zorić, učenik je 8. razreda koji je više puta sudjelovao na raznim natjecanjima na kojima je postigao zapažene rezultate.

-Do sada sam četiri puta sudjelovao na županijskom natjecanju iz matematike, a od toga sam tri puta pobijedio i jednom bio drugi, kad mi je pobjeda izmakla za samo jedan bod. Dva puta sam sudjelovao na državnom natjecanju iz matematike gdje sam prvi put bio osmi, a drugi put devetnaesti. Također sam dva puta sudjelovao na natjecanju Klokan bez granica gdje sam bio prvi i četvrti. Tri puta sam sudjelovao na županijskom natjecanju mladih tehničara i jednom sam bio prvi, pa sam sudjelovao i na državnom natjecanju mladih tehničara gdje sam osvojio deseto mjesto. Ove godine sam sudjelovao na školskom Sudoku natjecanju i postigao maksimalan broj bodova, a na regionalnom Sudoku natjecanju u regiji Zagreb bio sam devetnaesti, napominje.

Niki napominje da je uvjet za postizanje dobrih rezultata potrebna priprema i rješavanje zadataka zapravo tijekom čitave školske godine, te kako je zadovoljan svim dosad ostvarenim rezultatima.

-Ponosan sam na sebe zbog postignutih rezultata i to mi je motivacija i podstrek za daljnji rad i školovanje. S obzirom da volim matematiku htio bih upisati matematičku gimnaziju, kaže Niki.

Otkriva nam i kako u slobodno vrijeme najradije igra videoigrice.

Na državnom kros natjecanju učenice osvojile šesti mjesto

Zapažen uspjeh postignule su i četiri učenice ove škole na nedavno održanom državnom kros natjecanju u Poreču na kojem je između sudionika iz svih županija njihova grupa osvojila odlično šesto mjesto. Jedan od četiri sudionice bila je Elena Šut Mrzljak, učenica 8. razreda ove škole.

-Trčale smo tisuću metara po izuzetno zahtjevnom terenu, bilo je teško i bio je uložen veliki trud, ali smo kao jedna mala škola uspjele postići veliki rezultat, napominje Ida. Dodaje i kako se ranije bavila atletikom, trenutno trenira nogomet u Ženskom nogometnom klubu Četiri rijeke Karlovac, a sportom se želi baviti i u budućnosti, otkriva Elena.

 Uspješni i u GLOBE-u

OŠ Mahično uključena je u GLOBE program od 2008. godine.

Jedna od učenica koja među 25 učenika sudjeluje u ovom programu je Ida Bukovšek, učenica 7. razreda.

-U GLOBE-u mjerimo atmosferska mjerenja, biometriju, hidrologiju, fenologiju i pedologiju. Ja sam do sada bila na dva državna natjecanja i na svakom smo ostvarili dobre rezultate. Volim GLOBE i ova svakodnevna mjerenja jer jako volim prirodu i sve što ima veze s biologijom, a u budućnosti se i vidim kao profesorica biologije, napominje Ida.

Inače, od 2009. godine učenici ove škole sudjeluju na međužupanijskim GLOBE smotrama. Do sada su pozvani na 10 državnih smotri i natjecanje hrvatskih GLOBE škola, a 2010. i 2015. godine osvojili su 3. mjesto na orijentacijskom natjecanju. Dva puta dobili su priznanje za iznimno uspješne projekte.

Mentorice ponosne na svoje učenike

Jedna od mentorica koja učenike priprema za natjecanja je Marica Car-Mihalić koja u OŠ Mahično predaje Tehničku kulturu.

-Radim u više škola i uz Tehničku kulturu predajem i Fiziku, ali najbolje rezultate mi postižu učenici iz OŠ Mahično. U zadnjih 17 godina koliko radim u školi na državna natjecanja iz tehničke kulture moji učenici su pozivani 33 puta. Od toga iz OŠ Mahično 25 puta. Neki od njih studiraju ili su još srednjoškolci. Neki su već završili srednju školu ili fakultet i pošteno rade svoj posao. Pronašli su se u raznim zanimanjima i sigurno su im u radu i školovanju pomogle vještine i znanja koja su stekli na Tehničkoj kulturi. Ima tu stomatologa, inženjera strojarstva i elektrotehnike, fizičara, a neki su završili zanate u trogodišnjim ili četverogodišnjim strukovnim školama. Bilo je učenika koji su bili na državnim natjecanjima više puta. Najbolji rezultat je postigao Luka Lukežić koji je čak dva puta bio državni prvak na natjecanju Mladi tehničari. Istaknula bih Luciju Lukešić koja je bila čak 6 puta na državnim natjecanjima, a najbolji rezultat joj je bio 3. mjesto iz Sigurno u prometu. Iva Fanjek je na državnom natjecanju Sigurno u prometu bila dva puta i osvojila 2. i 5. mjesto. Bila je čak i na europskom natjecanju Sigurno u prometu 2018. godine u Ženevi. Ona sada pohađa srednju školu, navodi Car-Mihalić osvrćući se na neke od najuspješnijih učenika. Na posljednjem državnom natjecanju Mladi tehničari bila je mentorica uspješnog Nikija Zorića u kategoriji Obrada metala.

-Za postizanje dobrih rezultata važna je dobra motivacija i rad u pozitivnom okruženju. Nikad nismo opterećeni rezultatima, marljivo i s veseljem radimo i često se šalimo, a onda dođu i dobri rezultati. Učenik koji je sada u srednjoj školi, rekao mi je u 5. razredu kako se on uplašio tehničkog kada je prije početka školske godine listao udžbenik, a onda mu je to postao najbolji predmet u osnovnoj školi. Naravno i on je bio uspješan na državnom. Naša ravnateljica nas uvijek podržava, a cijeli kolektiv se veseli našim uspjesima i odmah nas zatrpaju čestitkama kada postignemo dobar rezultat, ističe ova učiteljica.

Mentorica je i učiteljica Matematike Alena Gabrić koja u ovoj školi predaje četiri godine prošle godine na državnom natjecanju imala je dva učenika, Leonarda Starešinčića i Nikija Zorića. Jako je na njih ponosna jer su, kako naglašava, puno vježbali za to natjecanje, trudili se i ostvarili odlične rezultate.

-Volim raditi u ovoj školi jer ima jako puno učenika koji su zainteresirani i daroviti za matematiku, jako se trude, vole rješavati zadatke i na satu, a polaze i dodatnu nastavu. Na dodatnoj nastavi nadopunjujemo i proširujemo gradivo, te rješavamo i puno složenije zadatke. Jako je važno da učenici koji žele ići na natjecanja i samostalno kod kuće puno rade. Usmjeravam ih i pokazujem kako na najjednostavniji način doći do rješenja. Uvijek im govorim da je bitno njihovo znanje, trud i upornost, a ne rezultat. Bitno je da uživaju u tome što rade. Osim podrške učitelja, vrlo je bitna i podrška roditelja, poručuje.

Ravnateljica Simić-Vinski: „U našoj školi vlada vrlo topla i poticajna atmosfera“

Na uspjehe učenika osvrnula se i ravnateljica škole, Gorana Simić-Vinski.

Scientia potestas est (Znanje je moć) moto je naše škole kojega se drže i učitelji  i vrijedni učenici koji su postigli da se za ime OŠ Mahično čuje i izvan granica našeg grada, županije pa i šire. Osim uspjeha učenice Ive Fanjek koja je sudjelovala na Europskom natjecanju, iznimno smo ponosni što smo treću godinu za redom dobili najveću i najznačajniju nagradu u obrazovanju – Oskar znanja. Učenici škole prepoznati su i kasnije, u srednjim školama koje upisuju po usvojenom znanju, vještinama, kompetencijama, ali i razvijenim moralnim i odgojnim vrijednostima.

To je samo pokazatelj kako se u ovoj školi uspješno radi već duži niz godina. Naravno, najviše zahvaljujemo mentorima koji su potaknuli učenike na izvrstan rad i suradnju tijekom godina nakon čega i dolazi do ovako dobrih rezultata. Osim vrijednih učenika, takvi su i njihovi učitelji i mentori, tako da ove godine imamo dvije učiteljice koje su između 511 učenika dobile nagradu Ministarstva za uspješne rezultate u odgojno-obrazovnom radu, a to su učiteljice savjetnice Jasmina Štefan i Nikolina Nikolić. U našoj školi puno se ulaže u edukaciju, učitelji se sami educiraju i vrlo važno nam je cjeloživotno učenje. U prostoru naše ustanove vlada vrlo topla i poticajna atmosfera koju primjećuje svatko tko u nju dođe, a sve zahvaljujući učenicima, učiteljima i roditeljima koji nam pružaju podršku u svakoj aktivnosti, naglašava ravnateljica.

Osvrnuvši se na situaciju s covidom istaknula je kako ih ona prilično ograničava.

-Prošle godine bilo je apsolutno nemoguće raditi u izvannastavnim aktivnostima, nije bilo miješanja grupa, većina natjecanja su bila online što je bilo vrlo teško organizirati, dok su neka bila i uživo. Tako su državna natjecanja koja su bila prošle godine, dva iz matematike, jedno iz tehničke kulture i iz Globea bila održana u našoj školi i izuzetno ih je bilo teško organizirati, posebno natjecanje iz tehničke kulture na kojem je sudjelovao Niki Zorić, napominje između ostalog ravnateljica Simić-Vinski.