Prvi Karlovački

Znamo li po čemu hodamo? – Otkrijte tajne i izgled karlovačke Zvijezde

Autor: Marta Marinović

17.04.2021

Karlovac

Karlovac je oduvijek poznat po svojim rijekama i parkovima, a u zadnje vrijeme postaje sve popularniji i po svojim arheološkim istraživanjima. Šetajući po ulicama našega grada ni ne razmišljamo o tome što se je tu nekada nalazilo, kako je sve to prije 200-tinjak godina izgledalo. Do nedavno smo mogli svjedočiti arheološkim iskapanjima u karlovačkoj Zvijezdi. Radoznali prolaznici često bi pogledavali prema iskopinama ne bi li saznali o čemu je točno riječ. Koliko je važno poznavati vlastiti grad, njegovu povijest, možete od danas otkriti na novoj izložbi Gradskog muzeja Karlovac “Vrata Zvijezde”. Ovom su izložbom razotkriveni značajniji rezultati karlovačkih arheoloških istraživanja te su prikazana nova saznanja o Zvijezdi.

Raduje me što otvaramo izložbu posvećenu Zvijezdi, očekujemo ju već duže vremena. Rezultat izložbe su arheološka istraživanja koja su se odvijala proteklih 17 godina. Naime, dva puta istraživalo se na lokacijama triju karlovačkih vratiju, isto tako, ovo je i rezultat pomnih istraživanja arhiva baštinskih ustanova, kako hrvatskih, tako i inozemnih. Na ovoj izložbi po prvi puta moći ćemo vidjeti planove i nacrte koji se inače nalaze u baštinskim ustanovama u Mađarskoj i Austriji. Ovom prilikom čestitam i autorima ove izložbe, našim kustosima Mateji Galetić i Igoru Čuligu, na ovoj izložbi s pomno odabranim činjenicama, jasnom kontekstualizacijom i sa suvremenom interpretacijom, istaknula je na otvaranju izložbe ravnateljica Gradskog muzeja Karlovac, Hrvojka Božić te dodala:

-Ova je izložba ujedno i jedan korak naprijed, putokaz, kako bi jednog dana u budućnosti jedan veliki interpretacijski centar posvećen Zvijezdi trebao izgledati.

Izložba se nalazi na tri lokacije – na vratima u Miškininoj i Radićevoj ulici, u prizemlju Gradskog muzeja gdje se ujedno nalazi i rekonstrukcija arheološkog nalazišta i u potkrovlju muzeja gdje će posjetitelji moći pogledati makete i 3D animacije karlovačkih vrata. Ulazi u Zvijezdu, odnosno vrata nose i svoja imena, Stara i Nova, koja datiraju od samog osnutka Karlovca, te Riječka vrata, koja datiraju iz prve polovice 19. stoljeća.

Arheološka iskapanja su destruktivan proces u kojem arheolozi moraju jedan minuli, zatvoreni trenutak ogoliti do njegove srži. To je trenutak u kojem smo svjedoci jednog vremena koje je “zapakirano” ispod slojeva zemlje. Arheolozi imaju priliku doživjeti privilegiju tog trenutka, jer ga vide samo oni i više nikada nitko. Poseban je taj doživljaj kada vidite nešto što je netko prije dvije- tri tisuće godina ili konkretno u ovom slučaju dvjesto – tristo godina gradio. Svojim nasljednicima ostavljamo dokumentaciju koja govori o tim iskapanjima, rekla je jedan od autora izložbe, kustosica Arheološkog odjela Matea Galetić.

Arheološka istraživanja su upotpunila saznanja o razvoju bastionskog sustava i unutarnjeg gradskog tkiva, a jedan od najznačajnijih nalaza je kaponir, kojeg možemo nazvati pretečom bunkera, a koji je otkriven u Radićevoj ulici.

-Kaponir možda je jedna nova riječ u našem rječniku, no vjerujem kako nije potpuno nestao iz sjećanja. Ljudi su nama i prije, ali i za vrijeme istraživanja da su se oni tu igrali kada su bili djeca i naravno, mašta naših sugrađana nudila nam je razne odgovore što bi ti podzemni bunkeri mogli biti. Bila je riječ o kaponirima, pretečama bunkera. Za nas Karlovčane je poznato kako se naša važna povijesna dokumentacija nalazi izvan Karlovca. Zadnjih smo godina imali dobru priliku online pretraživati mađarsku nacionalnu knjižnicu i austrijske baštinske ustanove. Preciznost tih nacrta je jako dobra, pregledavajući ih možemo postaviti jako dobre hipoteze, rekao je autor izložbe, kustos Kulturno-povijesno odjela Igor Čulig.

Rad Gradskog muzeja u teškim i izazovnim pandemijskim vremenima pohvalio je gradonačelnik Damir Mandić.

-Gradski muzej Karlovac pokazao nam je kako kultura živi, aktivne su sve lokacije muzeja, Galerija Vjekoslav Karas, Muzej Domovinskog rata na Turnju i matična zgrada muzeja. Ova će izložba, “Vrata Zvijezde” trajati godinu dana, osobno smatram kako bi ju trebao pogledati svaki Karlovčanin, iz jednostavnog razloga zato što je ovo trenutak da se i fizički spojimo sa svime što je bilo u našoj prošlosti prije dvjesto godina.

Ova arheološka istraživanja su napravljena kao preduvjet za dobivanje građevinske dozvole za rekonstrukciju komunalne infrastrukture Zvijezde. Izložbu „Vrata Zvijezde“ službeno je otvorila županica Karlovačke županije Martina Furdek Hajdin.

-Iz prve ruke mogu posvjedočiti kako desetljećima pratimo o raspravama oko obnove Zvijezde i ponekad djeluje da smo više energije uložili u takve rasprave nego u samo obnovu. Upravo su ovakva istraživanja i izložbe put i vrata prema znanju koje nam nedostaje, naravno i o svijesti koliko vrijedi ovo područje. Vjerujem kako se Zvijezda obnavlja, ali vjerujem kako će pravi zamah doživjeti kada se uredi infrastruktura. Pred nama je projekt Oružane, Regionalni centar kompetencija, novi studentski dom, uređenje bosanskog magazina i interpretacijski centar, obnova Josipovog bastiona, poručila je Furdek-Hajdin.

Izložba će biti otvorena godinu dana, a ovoga vikenda, 17. i 18. travnja posjetitelji ju mogu besplatno pogledati.