Prvi Karlovački

Zlatko Katušin: “Ostali smo u ovoj sezoni bez tri ključna veslača”

18.08.2019

Sport

Karlovački veslači ostvarili su odlične rezultate na državnom kadetskom i juniorskom prvenstvu, osvojene su dvije zlatne i jedna brončana medalja

Veslački klub “Korana” i ove je godine uspješno organizirao tradicionalnu Karlovačku regatu, u sklopu obilježavanja rođendana grada Karlovca, a nakon toga veslačice i veslači dobili su ljetni odmor. I u ovoj sezoni klub je ostvario niz značajnih uspjeha, pa je nastavljen niz zapaženih rezultata. Klub je u ovoj godini ostao bez nekoliko sjajnih seniora, koji su u posljednjih nekoliko godina svojim rezultatima “vukli” klub. Zbog posla prestali su veslati Dominik Šutalo, Mislav Cindrić i Josip Grgurić. No, zato su povukli mlađi natjecatelji, koji su ostvarili odlične rezultate na državnom prvenstvu za kadete i juniore. O svemu tome razgovarali smo s trenerom Veslačkog kluba “Korana” Zlatkom Katušinom.

Koje su trenutno aktivnosti u klubu?

-Karlovačkom regatom nama završava prvi dio sezone, dali smo tada veslačicama i veslačima pauzu od dva, tri tjedna i u ponedjeljak, 12. kolovoza počeli smo s pripremama za drugi dio sezone, koji je manje zahtjevan u natjecateljskom smislu. Imamo petu kup regatu u Bakru i očekuje nas finale kupa u Pagu, to je taj Superkup. To je nakon državnog prvenstva najvažnije nacionalno natjecanje. Bit će još nekoliko regata u Zagrebu, Osijeku i Vukovaru. Ovo je dio sezone, koji je manje stresan i više u nekakvom ležernom raspoloženju.  

Jeste li zadovoljni s učinkom veslača na državnim prvenstvima?

-U travnju smo imali seniorsko državno prvenstvo i tu smo imali zaista velika očekivanja, jer smo imali jako dobro posloženu ekipu. U disciplini dvojac na pariće za lake seniore bili smo tri godine zaredom državni prvaci, to smo očekivali i ove godine. Međutim, dvadesetak dana prije državnog prvenstva Dominik Šutalo iznenada je dobio posao, prije nego što je diplomirao i bila je to za njega izuzetna prilika. Tako da je jednostavno to morao prihvatiti, bilo je po sistemu uzmi ili ostavi. Tako da nije bio u mogućnosti nastupiti na državnom prvenstvu, što nam je u potpunosti raskopalo koncepciju i morali smo u toj disciplini nastupiti u potpuno izmijenjenoj posadi, s juniorima. Prije toga nam se od natjecateljskog veslanja oprostio Mislav Cindrić, koji je dobio posao u Hrvatskoj vojsci. Svaki dan putovao je u Gospić i morao je odustati od veslanja. Josip Grgurić počeo je raditi, pa je i on prestao trenirati. Jako je teško uskladiti poslovne obaveze i bavljenje sportom. Ostali smo bez tri ključna veslača, pa smo na državnom prvenstvu nastupili u dvojcu na pariće za lake seniore s posadom Juraj Rudar i Patrik Vrabac. Osvojili su peto mjesto u A finalu. Imali smo očekivanja da bi mogli osvojiti medalju i ona nam je pobjegla za malo, za manje od sekunde i pol. Nemam im što za prigovoriti, dali su sve od sebe. Na seniorskom državnom prvenstvu računali smo na dvije medalje.   

Zato je bilo puno bolje na državnom prvenstvu za juniore i kadete. Jeste li očekivali dva prvaka države?

-Što se tiče juniorskog i kadetskog državnog prvenstva, tu smo izuzetno zadovoljni. Imali smo dva prvaka države u mlađim kategorijama, kod kadeta i brončanu medalju kod juniora. U disciplini samac za kadete A naslov prvaka države osvojio je Luka Hajdin. Njemu je cijela ova sezona vrlo uspješna, na regatama je osvajao prva ili druga mjesta. Uglavnom ga je pobjeđivao na natjecanjima veslač iz “Glagoljaša” iz Omišlja, ali na ovom najvažnijem natjecanju Hajdin je premoćno pobijedio. U toj kategoriji bila je ozbiljna konkurencija, nastupilo je 26 posada. U samcu za kadetkinje B prvakinja države postala je Ema Hodak, to su veslačice do dvanaest godina. Tako se žensko veslanje vratilo u Karlovac vrlo uspješno. Cijelu sezonu Ema Hodak je neporažena, a superiorna je bila i na državnom prvenstvu. Bila je brža i od svih dječaka u toj kategoriji. Radi se o izuzetnom talentu, to je biser kojeg treba dalje brusiti. Što se tiče moje trenerske karijere, nisam radio s tako talentiranom sportašicom. Ona još iduće godine ostaje u toj kategoriji, zapravo bi bilo razvojnije za nju da pravila dozvole da nastupi u starijoj kategoriji, jer ovdje nema konkurenciju. Patrik Vrabac osvojio je brončanu medalju u samcu za lake juniore, očekivano. U dvojcu na pariće za kadete A nastupili su Mauro Bauer i Igor Šušnjar, osvojili su drugo mjesto u B finalu i s tim sam zadovoljan, dali su sve od sebe i to je u okviru njihovih mogućnosti. Bilo je trideset prijavljenih posada i oni su ukupno osmi. Nije ispunio očekivanja Mario Konjevoda, mislim da i on sam sa sobom nije zadovoljan. Bio je superioran u samcu za kadete, otišao je u juniore, a i tu je bilo dobrih rezultata. On je sigurno kapacitet, to je neosporno. Tako da očekujem da će se uz malo više ozbiljnosti iduće godine vratiti u pravu formu. Imamo dva dobra juniora u perspektivi Vrapca i Konjevodu. Mislim da smo od svih veslača izvukli maksimum i da možemo biti zadovoljni s nastupom na juniorskom i kadetskom državnom prvenstvu. Nastupio je i GIG kadeta B, koji je bio šesti u A finalu. Dogodila se jedna početnička greška, bili su pred osvajanjem medalje, ali pred samim ciljem jednom je veslaču zbog neiskustva ispalo veslo. Završili su na šestom mjestu.

Što se može očekivati od talentirane Eme Hodak?

-Ema Hodak promijenila je nekoliko sportova i sama je došla u naš klub. Ona je trenirala preko zime kod trenera Darija Šabića u školi veslanja. On mi je skrenuo pažnju na nju i vidio sam neke njene rezultate na ergometru. Napravili smo jedan test i ona je bila puno brža od onih koji su nastupili u Rijeci na državnom prvenstvu na ergometrima. Mi je u Rijeku nismo vodili, jer je do tada kratko trenirala, pa nismo računali da bi tamo mogla napraviti dobar rezultat. Od veljače smo počeli s njom ozbiljno trenirati i već na prvoj regati je superiorno pobijedila. Ona je toliko dominantna genetikom, a i više trenira od konkurencije, vrlo je motivirana. Planira i dalje ozbiljno raditi i sigurno je da će rad donijeti još bolje rezultate. Ona će tek za četiri godine pokazati što može.  

Kakva je budućnost ostalih veslača i imate li kandidate za reprezentaciju?

-Luka Hajdin napravio je odličan rezultat i već kroz dvije godine možemo od njega očekivati velike stvari. Iznenada se dogodilo to s Dominikom Šutalom, on je bio kandidat za reprezentaciju. Mario Konjevoda bio je u igri za reprezentaciju, a bio je i na reprezentativnim pripremama. Prošle godine Patrik Vrabac bio je dosta iza Konjevode, ali ga je predanim radom stigao po rezultatima. U Hrvatskom veslačkom savezu ozbiljno se računalo na Konjevodu, ali on ove godine nije u formi. Imao je i zdravstvenih problema, ali mislim da se usprkos svemu moglo i moralo više. Vjerujem u Konjevodu, on je vrlo talentiran i uz dobre pripreme može puno napraviti.  

Tko će sve nastupiti na Superkupu u Pagu?

-Pravo nastupa na Superkupu imaju tri najbolje plasirane posade iz našeg kup natjecanja “Miljenko Finderle” i tri najbolje posade iz kup natjecanja za Dalmaciju. Kako sada stoje stvari, od naših posada na Superkupu će nastupiti samac za kadete i samac za juniore, dvojac na pariće za seniore i dvojac na pariće za kadete. Bit će to uspjeh za nas, ako na na Superkupu nastupe četiri posade. Prema rezultatima koji su nam dostupni puno kvalitetnije su posade koje nastupaju na kup natjecanju “Miljenko Finderle”, nego one iz Dalmacije.

Jeste li zadovoljni ovogodišnjom Karlovačkom regatom?

-Karlovačka regata pada u nezgodno vrijeme, prva subota u srpnju rezervirana je za državno prvenstvo za kadete i juniore. Mi želimo da regata bude u sklopu obilježavanja rođendana grada Karlovca. Ove godine bio je solidan odaziv na regatu. Razmišljamo da iduće godine promijenimo koncepciju regate. Raspisali bi natjecanje za manji broj disciplina, recimo, samo skif i dvojac na pariće ili već prema dogovoru. Na dvije staze na 500 metara odradili bi sve u te dvije discipline, od kvalifikacija do finalnih utrka. Bilo bi to vrlo zanimljivo za publiku.  

Iako ste ostali bez nekoliko odličnih veslača idete dalje. Kako je po tom pitanju stanje u cijelom hrvatskom veslanju?

-Ovo što se nama dogodilo, nije samo naš problem, već problem hrvatskog veslanja. Veslanje je takav sport da traži profesionalizam, profesionalni seniorski veslač mora imati najmanje devet, deset treninga tjedno. Ako se toliko ne trenira, onda si rekreativac. Dok studiraju veslači još nekako poslože treninge i studentske obaveze, primjeri su Sven Bohnec, Jura Katušin, Ana Katušin, Irma Šumar i Dominik Šutalo. Oni su uspješno studirali i nastupali. No, kada dođe posao onda nastanu problemi. Profesionalni veslači su u prednosti. Recimo, “Gusar” je bio pojam u hrvatskom veslanju, a ove godine su nastupili na državnom seniorskom prvenstvu s jednom posadom. Nama su otišli seniori, ali smo bili vrlo uspješni na juniorskom i kadetskom državnom prvenstvu. U konkurenciji kadeta jedan smo od najuspješnijih klubova u Hrvatskoj.  

Branko Obradović