Prvi Karlovački

Živi zid: Velika je civilizacijska sramota nametanje maski i mjera koje su uništile gospodarstvo

Autor: Marta Marinović

17.10.2020

Politika

Vijećnici ni ubuduće neće nositi maske na sjednicama i nastavljaju s propitkivanjem mjera koje prema njihovu mišljenju ne daju rezultate

Događaji na 39. sjednici karlovačkog Gradskog vijeća bili su tema današnje konferencije za novinare članova Živoga zida. Povod svim događajima na sjednici bilo je nenošenje maske vijećnika Filipa Jarnevića koji se zajedno s ostalim članovima stranke tome protivi tvrdeći da je riječ o civilizacijskoj sramoti.

-Ovo  je produkt politike HDZ-a na lokalnoj razini. Izbačeni samo sa sjednice Gradskog vijeća, a na mene osobno je izvršen fizički napad. Uz mene u hodniku, gdje nema kamera, napadali su i ostale naše vijećnike. Prvo su me napali redari i nisu mi dali da uđem u vijećnicu jer nisam imao masku. Pristao sam na mjerenje temperature i zatim rekao da neću staviti masku dok ne iznesem svoj stav predsjedniku Gradskog vijeća. Krenule su uvrede od vijećnika HDZ-a na vijećnike Marijana Fudurića, Čedomira Tatalovića i Anitu Bolarić. Najžalosnije je što napadaju ženu što je i krajnje necivilizirano za 21. stoljeće. Velika je civilizacijska sramota nametanje maski i mjera  koje su uništile gospodarstvo. Očito je da sada kreće novi val ovrha, ovo je naša borba kojom želimo pokazati i dokazati koliko je politika HDZ-a loša na lokalnoj, ali i na državnoj razini, rekao je Jarnević.

Potvrdio je i da se vijećnik Želimir Feitl ispričao, ali je mišljenja da je isprika samo metoda da se stavi “točka na i”. Vijećnici Živoga zida ni na idućim sjednicama neće nositi maske .

-Smatramo da je to nametanje i nema nikakvog smisla s obzirom da nema puno ljudi u vijećnici niti su ove mjere urodile plodom. Propitkujemo sve mjere i svu tu histeriju i sve je više zaraženi, mjere nemaju nikakvog rezultata, zaključio je Jarnević.

Podršku kolegama dao je Ivan Vilibor Sinčić. Za njega je Vladina odluka o lockdownu promašena politika, te se zalaže za švedski model. Smatra da se problem karlovačkog Gradskog vijeća mogao riješiti kao u Europskom parlamentu, tako da se sve odvija online. Sinčić je dodao i da od 2016. godine čita Karlovački tjednik, te da je tada na svakoj slici gledao gradonačelnika Damira Jelića, a danas Damira Mandića kojeg je vijećnik Marijan Fudurić usporedio s Aleksandrom Velikim.

-Moram reći kako se 15. listopada dogodio povijesni trenutak. U Tjedniku je izišlo u dva retka kako su zastupnici Živoga zida postavljali najviše pitanja, ali koja su postavili nije bitno. Tako je Mandić napravio veliki korak kao Neil Armstrong – veliki korak za građane Karlovca, a mali za njega. Karlovac je sa ta dva retka konačno ispao iz medijske blokade. Inače Mandića volim zvati Aleksandar Veliki, prema ruskom caru iz dva razloga – sličan mu je po visini, ali i po dizanju poreza koje preko gradskih poduzeća uvodi građanima i time ih pljačka, kazao je Fudurić.