Prvi Karlovački

Zimski kupači: Jedino im je zajedničko plivanje u ledenoj Korani

Autor: Ksenija Begović

13.02.2021

Mozaik

Kupali su se i za visokog vodostaja, ali su tada morali zaplivati među labudovima, neki kupanje ne odgađaju niti zbog kiše, siječanjsko je kupanje bio rekord u smislu najniže temperature - temperatura zraka bila -4 stupnja, a Korane 4 stupnja

Prošle nedjelje sunce i proljetne temperature bili su idealni za šetnju pa ne čudi da su Koranu okupirali šetači. Oko podneva smo se i mi našli na Foginovom, a čekali smo sasvim određenu ekipu – kupače.

Uskoro dolaze Krešo Rogoz, Svebor Bočić, već je nešto ranije stigao i Hrvoje Rapić,  dolazi i neslužbeni šef cijele ekipe Ivan Lemić, a pridružuje im se Milan Prša u ogrtaču.

Bez previše odgađanja sva su petorica u Korani i kažu da je najbolje je odmah ući u vodu. Rapić i Prša drže se stepenica, doslovno, dok je ostatak ekipe zaplivao. Neki nakon minute, a najhrabriji (Bočić) nakon četiri minute izlaze na „sunčanje“. Pitamo ih što ih je potaknulo i kako se ova ekipa kupača okupila. Svi upiru prstom u Ivana Lemića kao organizatora.

Nekako se poklopio trenutak i okupila nas je ljubav prema „hladnom kupanju“…

Ma da ljubav?! To nije ljubav, to je bol!, dobacuje Prša.

Pa dobro. Ali, to je onaj dobar osjećaj poslije kupanja kad se počnu obnavljati one funkcije organizma koje možda inače ne rade i krene ta energija. Imaš osjećaj da bi mogao ovu ploču, kad bi lupio petom, odvojiti od obale. Stvarno ovo kupanje daje veliku energiju, nastavlja Lemić.

Grupa kupača narasla je na nekih petnaestak, od „redovitijih“ članova spominje Leona Dakića, Ivana Papu, Adama Mraovića, Antonia Glumca, Sašu Mikašinovića, Kristijana Geletića. Tako se okupilo i to naše društvo i dogovor je da ćemo bar jednom mjesečno se okupati. Do sada, kako napominje, održali su dogovor 22 mjeseca.

Ivan Lemić početak svog kupanja može pripisati „višim ciljevima“.

Zapravo počelo je s prosvjedima na Turnju. Svaki put kad su bili prosvjedi ja sam ušao u vodu. Pozvao sam tako ljude na prosvjednu šetnju, mislim da je bar dvadeset, trideset njih došlo s tom motivacijom. Znali su mi reći: „Ak’ ćeš se ti kupat, ja ću doć’ na prosvjed“.  Prosvjedi su se protegli u prvi  i drugi mjesec pa je bilo komentara zašto se ne kupam. To mi je dalo motivaciju, iako mi je uvijek bila misija što ranije otvoriti sezonu kupanja. Obično sam čekao dok vani bude nekih 20 stupnjeva pa je to obično bilo u travnju.

No, 2016. početak sezone kupanja pomaknuo je na ožujak. Motiv je bio njegov pas.

Pas je tada imao slomljenu nogu i trebao je plivati. Vodio sam ga na Koranu i znao ući s njim u vodu. To je bila neka prijelomnica. Tada sam shvatio koliko ta hladna voda zapravo znači za zdravlje.

Osim što se kupao u hladnijim mjesecima da bi potaknuo ljude da se pridruže prosvjedima na Turnju, unatrag dvije godine kupao se i u spomen na Vukovar, radi solidarnosti s prosvjednicima… Imali su i neslužbenu akciju “Koranom protiv korone“ u ožujku lani i tvrde da koronu nisu imali.

Znamo koji su Lemićevi motivi, a što je ostale potaknulo na kupanje

Piknuo sam prst u vodu jedan dan i rekao Lemi da je temperatura super za kupanje. Bacio sam mu izazov, a on mi je vratio. Odgovorio mi je da je skoro 18. studeni i bit će kupanje za Vukovar. I onda sam morao doći. Imamo sad već i malo jaču ekipu. Antonio Glumac skače s „cenera“, Svib nam se kupa svaki drugi dan. Stvarno je tu hrpa dobrih ljudi i apsolutno nas ništa drugo ne veže i nemamo nikakvih dodirnih točaka, osim da se dobro osjećaš poslije ledene vode. Čak nismo ni stranka, smije se Prša.

To su prije svega zdravstveni razlozi, ako kažu Rusi da je to super, pa ajde da mi probamo, dodaje Rapić.

Samo dvije, tri minute u hladnoj vodi garantirano se cijeli dan super osjećaš. Imamo novi lijek za karlovački faf, dodaje Prša.

Primjećujem da Krešo Rogoz obavještava kolege koliko je vremena prošlo od kako su u Korani. Pojašnjavaju da je to iz razloga što postoje i neka pravila za ova hladna kupanja.  Ne počinje se naglo, prvo je pravilo.

Mi jednostavno nastavljamo sezonu kupanja. Smatra se da je do pet minuta boravka u hladnoj vodi zdravo, ističe Lemić.

Tako i svatko od njih u vodi provodi onoliko vremena koliko mogu izdržati, a da ne pretjeraju. Napominju da su svi dobrog zdravlja te da i nije preporučljivo da se u to upuštaju oni koji imaju nekih zdravstvenih problema.

Kupali su se i za visokog vodostaja, ali su tada morali zaplivati među labudovima, neki kupanje ne odgađaju niti zbog kiše. Siječanjsko je kupanje bio rekord u smislu najniže temperature – temperatura zraka bila -4, a  Korane 4 stupnja i okupali su se hrabro njih četvorica. Ovih dana prilika je za novi rekord.

Foto: Dinko Neskusil