Grad Karlovac

Zimska služba spremna za zimske uvjete

VIŠE IZ RUBRIKE

Prvi stupanj pripravnosti

Zimska služba raspolaže s 48 vozila, a od posipala imaju osigurano tisuću tona soli za ovu sezonu, 600 m3 agregata i pet tona kalcijevog klorida.

Zimska služba Grada Karlovca spremna je za zimske uvjete, osiguran je dovoljan broj vozila i dovoljne količine posipala. Potvrđeno je to na konferenciji za novinare održanoj u srijedu.

Marino Ivasić, voditelj gradskog Odsjeka za promet rekao je kako Grad Karlovac raspolaže s nerazvrstanim cestama u dužini od 600 km, sa 120 km nogostupa, u gradskom vlasništvu je osam tisuća parkirališta, 90 autobusnih stajališta, te 95 mostova i većih cestovnih objekata.

Naglasio je kako su prije 15. studenog, odnosno do početka rada Zimske službe odradili sve potrebne predradnje. Teritorij grada podijeljen je u sedam sektora kako bi što je moguće prije s vozilima stigli očistiti sve prometnice, krovni izvođač su Ceste Karlovac, a i dalje postoje tri prioriteta čišćenja.

U Zimskoj službi je ukupno 48 vozila, u to su uključeni kamioni, specijalna višenamjenska vozila, traktori, kombinirke itd. Od posipala, imaju osigurano tisuću tona soli za ovu sezonu, 600 m3 agregata i pet tona kalcijevog klorida.

Kompletno praćenje, koordinaciju i nadzor u Zimskoj službi obavlja se putem GPS sustava i GIS-a Grada Karlovca.

Što se tiče gradilišta na području grada Karlovca na više lokacija, Ivasić je naglasio i kako izvođač Grada Karlovca nema obvezu čišćenja gradilišta, već je za ta mjesta zadužen izvođač radova na gradilištu, osim ako prometnice nisu poasfaltirane i pripremljene.

Oliver Budimir, voditelj Odsjeka redarstva u gradskom Upravnom odjelu za komunalno gospodarstvo podsjetio je kako u uklanjanju snijega i leda moraju sudjelovati i pravne osobe i građani, te se moraju čistiti površine ispred ulaza u stambene i poslovne objekte. Obavljat će se nadzor na terenu, upozoravat će se građani i ako se ne postupi u skladu s Odlukom, postoje kaznene odredbe.

Direktor Ceste Karlovac, Dinko Stanković Moćan apelirao je na javnost da koristi zimsku opremu koja je obveza od 15. studenog i poručio kako ceste ne trebaju biti crne, već trebaju biti prohodne.

I Tomo Vidović, ispred tehničke ispostave Hrvatskih cesta Karlovac izjavio je također kako su spremni za ovu zimsku sezonu. Naglasio je kako na području Karlovačke županije ima šest mjesta pripravnosti, te kako je od danas aktiviran prvi stupanj pripravnosti.

Predsjednica Stožera Zimske službe i zamjenica gradonačelnika Ivana Fočić između ostalog je rekla kako su uključili i Stožer civilne zaštite kako bi zajedno donijeli zaključke kojih će se u budućem razdoblju pridržavati, a obavili su i razgovor s policijom

-Kroz plan smo redefinirali postojeće sektore, uključili dodatna vozila koja će biti u pripravnosti, te predložili izmjenu smjena, da se čisti u noćnim satima, a ne u ranim jutarnjim kada je najveća potreba da određene površine budu čiste i prohodne, kako za pješake, tako i za vozila, poručila je Fočić.