Prvi Karlovački

Zimska služba spremna za nadolazeću zimu

Autor: Sunčica Laić

14.11.2019

Karlovac

Za rad Zimske službe osigurano više od sedam milijuna kuna

Zimska služba spremna je za zimske uvjete na prometnicama Karlovačke županije. Potvrdio je to nakon današnjeg sastanka Stožera zimske službe za Karlovačku županiju ravnatelj Županijske uprave za ceste, Stjepan Turković. Istaknuo je kako je za održavanje nešto više od tisuću županijskih i lokalnih cesta na području Karlovačke županije osigurano 7,168 milijuna kuna s PDV-om. Naglasio je kako su ovogodišnji nositelji radova Zimske službe za Županijsku upravu za ceste zajednica ponuditelja SA Bišćan, Mežnar građevinske usluge, Niskogradnja d.o.o i GMTT Lešćanec koji će radove izvoditi vlastitom mehanizacijom i s vlastitim zaposlenicima. Nakon niza godina ceste ove sezone neće čistiti Ceste Karlovac.

Osigurano je minimalno 30 ekipa i Turković se nada i kvalitetnijem održavanju prometnica.

Naglasio je i kako je Županijska uprava za ceste naručila 2.650 tona soli i 4.800 tona posipala.

-Sol je u dolasku, a posipalo je već na mjestima pripravnosti, istaknuo je Turković.

Radi provedbe što efikasnijeg funkcioniranja, kako je naveo, izrađen je izvedbeni program Zimske službe za županijske i lokalne ceste na području Karlovačke županije, a obuhvaćeno je razdoblje od 15. studenog ove godine do 15. travnja 2020. godine.

Da bi funkcioniranje Zimske službe bilo što efikasnije na temelju raspoloživih organizacijskih mogućnosti organiziraju se i stalna mjesta pripravnosti. Ona se nalaze u četiri sektora i to sektorima Duga Resa, Ogulin, Slunj i Ozalj. U svakom sektoru uspostavljeno je stalno 24-satno dežurstvo za vrijeme trajanja Zimske službe. Centralno dežurstvo nalazi se u tvrtki Mežnar građevinske usluge na Maloj Švarči, kaže Turković.

Sva četiri izvođača minimalno moraju imati na raspolaganju osam kamiona do 12 tona, četiri kamiona s više od 12 tona, 10 unimaga, dva grajdera, četiri utovarivača, osam traktora, 22 posipača i 30 snježnih plugova

Voditelj Odjela za sigurnost cestovnog prometa u PU karlovačkoj, Dražen Živčić ukazao je na izmjene članka koji se odnosi na zimske uvjete na cestama.

-Prema zadnjim izmjenama i dopunama Zakona o sigurnosti prometa na cestama došlo je dijelom do izmjene članka koji se odnosi na zimske uvjete na cestama i  koji jasno definira da je vozač motornog vozila dužan prije uključivanja u promet očistiti zaleđena vjetrobranska stakla i ono što je novina, snijeg, led ili vodu na vozilu. Novčana kazna je za prekršitelje povećana sa 700 na 1.000 kuna. Dosljedno ćemo provoditi ovu odredbu prema svim vozačima jer smatramo da njihova neopreznost i neodgovornost u konačnici za posljedicu ima izazivanje prometne nesreće, poručuje Živčić. (sl)

Foto: (ič)

Autor: Sunčica Laić